Qui és en Litio?
Qui és en Litio?

Aquests darrers dies el nom de Litio s’ha fet famós entre les nostres contrades. La raó? En Litio és un linx mascle criat en un centre de captivitat a Huelva i alliberat per primer cop a Portugal l’any 2015. Va tornar a Huelva quan el van capturar en una finca i retornat a la Vall de Guadiana.

No se sap ni quan ni com va arribar a Catalunya, ja que s’havia perdut el senyal del GPS que emetia el seu collar. El tècnics del projecte Iberlince a Sevilla ja l’havien donat per mort.

El va descobrir el propietari d’una finca de cirerers a Santa Coloma de Cervelló. L’animal s’havia amagat en una zona boscosa propera i anava a la finca en cacera de conills, el seu àpat per excel·lència.

El linx ibèric és endèmic de la península Ibèrica. Els mascles es mengen un conill el dia, mentre que les femelles embarassades en cacen tres.

El seu nombre ha disminuït per la manca de l’aliment principal i, també, per la destrucció de boscos (el seu hàbitat) i les activitats humanes, com ara els canvis en l’ús de la terra i la construcció de preses i de carreteres. Els atropellaments són la primera causa de mort no natural.

Al vídeo que segueix trobareu més informació:

 

Biblioteca Joan Oliva i Milà. Vilanova i la Geltrú.

14/06/2018 09:00h