Guies de lectura

Productes del Vallès Oriental

Productes del Vallès Oriental

El Vallès Oriental ha estat un territori de gran tradició agrícola. Actualment, aquesta activitat s’està revitalitzant gràcies a la feina de diverses associacions i col·lectius que treballen per a la recuperació de les varietats locals i a favor d’una major diversitat agrícola i d’autenticitat dels productes. L’agricultura intensiva que ha predominat durant dècades, gairebé de manera exclusiva, va suposar la substitució de les varietats antigues per monocultius, l’empobriment de la terra i la desaparició de moltes varietats. Malgrat tot, el Vallès Oriental ha estat una comarca conservacionista gràcies, en part, a l’existència de la reserva biològica del Montseny i a una mecanització tardana respecte d’altres zones. La perseverança individual d’alguns pagesos ha fet que, moguts pel vincle amb les varietats locals, n’han conservat les llavors davant la tònica general de reemplaçament massiu de varietats. Aquesta tendència a la preservació de les varietats tradicionals ha permès posar les bases de l’actual treball de recuperació.

La revalorització de l’agricultura així com la col·laboració de diversos agents ha fet possible nous projectes, entre els quals destaquem: l’Associació Agroecològica de Gallecs o la consolidació del grup conservacionista Llavors Orientals a través del seu projecte més ambiciós, el Banc de Llavors del Vallès Oriental, ubicat al Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Parlar d’agricultura ecològica, varietat local o de producte de proximitat és habitual tot i que sovint en podem desconèixer el significat real. Amb aquesta guia ens agradaria apropar i divulgar els nostres productes, despertar l’interès per aprendre a valorar los i compartir coneixements i descobertes; en definitiva, reconciliar-nos amb la terra i el paisatge. Aquesta guia és un punt de partida sobre els productes de la terra a la comarca del Vallès Oriental i ha estat possible gràcies a les aportacions desinteressades de diversos professionals i autèntics coneixedors del nostre entorn, sense l’ajut dels quals no haguéssim gosat emprendre aquest camí. Des d’aquestes línies els volem agrair-ne la tutela i col·laboració.

 

Guia creada per:

Data de creació: 20/01/2017

Data d'actualització: 20/01/2017

Mitjana (0 Vots)
Tornar