Guies de lectura

La guerra civil de Síria

La guerra civil de Síria

Amb motiu del cinquè aniversari de l'inici de la guerra civil de Síria, que ja ha provocat la mort de més de 470.000 persones i el desplaçament d'uns 11 milions de persones* -ja sigui dins del país o a l'estranger-, et proposem 10 llibres per entendre el conflicte daquest país de l'Orient Pròxim.

*Segons dades publicades a l'informe del febrer de 2016 del Syrian Center for Policy Research (Centre Sirià de Recerca Política)

Data de creació: 15/03/2016

Data d'actualització: 16/06/2016

Mitjana (1 Vot)

10 llibres per entendre el conflicte

 Cuadernos de Homs: 16 de enero-2 de febrero de 2012
Cuadernos de Homs: 16 de enero-2 de febrero de 2012
Littell, Jonathan  
Barcelona : RBA, 2012

Jonathan Littell és un escriptor estatunidenc que va passar dues setmanes i mitja a Homs , al cor dels barris opositors al règim sirià. Un text escrit en condicions extremes a un lloc on els protagonistes es juguen la vida a cada instant. Aquests quaderns, que constitueixen un document absolutament únic i una autèntica investigació sobre el terreny, donen testimoni de la vida quotidiana del poble en rebel·lió de la ciutat d'Homs , de la resistència dels desertors de l' Exèrcit Sirià Lliure i de les atrocitats comeses per les forces governamentals.

 El Avispero sirio
El Avispero sirio
Solana, Javier  
Barcelona : La Vanguardia, 2014

Monogràfic de la "Vanguardia Dossier" que analitza la Guerra Civil a Síria fent èmfasi en el conflicte entre els sunnites menys extremistes i els favorables a les filials d'Al Qaeda.

 Elogio del odio
Elogio del odio
Khalifah, Khalid  
Barcelona : Lumen, 2012

La veu d'una dona anònima vinculada a una nombrosa i tradicional família d'Alep en narra aquesta història que ens explica la seva evolució vital que és, també, una metàfora de la joventut siriana dels anys vuitanta. La manera d'afrontar la vida, el seu ideari religiós i la seva visió política es van modificant a mesura que van passant els anys i la noia acumula experiències. Alimentada en tot moment per un odi extrem, la novel·la situa aquesta jove davant la repressió militar, la tirania de l'estat i la brutalitat dels esquadrons de la mort. Formarà part d'un grup armat gihadista, passarà anys com a reclusa a la presó, i finalment trobarà un cert alliberament en l'exili britànic.

 Informe sobre las revueltas árabes: Túnez, Egipto, Yemen, Bahréin, Libia y Siria
Informe sobre las revueltas árabes: Túnez, Egipto, Yemen, Bahréin, Libia y Siria
Álvarez-Ossorio, Ignacio , Gutiérrez de Terán, Ignacio  
[Guadarrama] : Ediciones del Oriente y del Mediterráneo, DL 2011

El malestar àrab neix de situacions similars, encara que no idèntiques. Uns règims autocràtics que es perpetuen des de la nit dels temps, una gerontocràcia desconnectada de la realitat i aferrada al poder, una corrupció endèmica que s'estén per totes les estructures governamentals, una propaganda oficialista que falsifica de manera contumaç la realitat i disfressa de democràtic i popular un sistema autoritari, una asfixiant persecució de tota dissidència política, una sistemàtica vulneració de les llibertats fonamentals i una política exterior erràtica, supeditada freqüentment als dictats imposats des de fora i contrària a l'opinió pública domèstica. En aquest últim aspecte cal destacar l'estreta vinculació que molts àrabs atribueixen a la política exterior dels Estats Units i Europa amb determinats règims autoritaris i repressius, la supervivència depèn del seu grau d'acomodació a les prioritats geoestratègiques, econòmiques i fins i tot militars d'Occident. 

 La Frontera
La Frontera
Yazbek, Samar  
Barcelona : Stella Maris, 2015

Samar Yazbek, és una escriptora i periodista siriana que va haver de fugir del país el 2011 per tal de salvar la vida. Instal·lada a França, ha seguit l'esdevenir del seu país i en aquest llibre construeix un relat sobre els múltiples drames que l'estan aniquilant. Compromesa amb la seva gent, ha retornat els anys 2012 i 2013 tres vegades a Síria de manera clandestina per viure i retratar de primera mà, com el que era un aixecament popular pacífic, s'ha transformat en una guerra sagnant. La seva narració ens situa al cor del conflicte sirià i de les seves misèries, tot reflectint que aquesta terra i aquesta gent havien construït durant segles una cultura i una convivència que ara ha estat dinamitada. Reflecteix la lluita per la supervivència de la gent, enfrontant-se molts d'ells tant al totalitarisme del règim de Al-Assad, com a la brutalitat dels emergents grups gihadista que han anat configurant la seva de bressol del Califat Universal.

 Siria contemporánea
Siria contemporánea
Álvarez-Ossorio, Ignacio  
Madrid : Síntesis, DL 2009

Un assaig sobre el país bressol de l'arabisme i que ha estat una força fonamental en l'enfrontament amb Israel. Aquest llibre,  escrit per Ignacio Álvarez-Ossorio, professor d'Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat d'Alacant, analitza l'evolució de Síria en el darrer segle.

 Siria: guerra, clanes, Lawrence : el capitalismo de familias y el desafío de la rebelión en el mundo árabe-musulmán
Siria: guerra, clanes, Lawrence : el capitalismo de familias y el desafío de la rebelión en el mundo árabe-musulmán
Gil Fuensanta, Jesús , Lorca, Alejandro , James, Ariel José  
Granada : Algón, 2012

Aproximació a la realitat intricada i omnipresent en el món àrab- musulmà per entendre la Síria dessagnada per la guerra civil d'avui i la que demà il·luminarà, amb totes les seves contradiccions i conflictes, una nova Primavera Àrab triomfant. Des d'aquest punt de vista, el llibre és una eina imprescindible per enfocar la nostra mirada, per ser capaços de situar-nos en una dimensió allunyada de la visió unidireccional i d'entendre Orient i Occident com el que són, amb diferències, amb problemes comuns i amb un enorme potencial d'entesa. 

 Yo, el más inteligente de Facebook: una crónica de la revolución siria
Yo, el más inteligente de Facebook: una crónica de la revolución siria
Saeed, Aboud  
Buenos Aires : Mardulce, DL 2013

Boud Saeed obrí la seva pàgina de Facebook quan va esclatar la revolta a Síria contra el règim d'Assad. A través d'aquest mitjà va començar a llançar missatges de la seva vida quotidiana com postals fragmentàries sempre a la vora de la mort. Els testimoni de Saeed es llegeix com una crònica escrita des d'un futur probable: a fora, la destrucció ;  a dins, el món perfecte de les xarxes socials.

 ¿Por qué se rebelan?: revoluciones y contrarrevoluciones en el mundo árabe
¿Por qué se rebelan?: revoluciones y contrarrevoluciones en el mundo árabe
Naïr, Sami  
Madrid : Clave intelectual, 2012

El sociòleg, politòleg i filòsof francès Sami Naïr analitza en aquest llibre el triomf del fonamentalisme islàmic després de la Primavera Àrab.

 ¿Qué queda de las revueltas árabes?: activistas, cambios y claves
¿Qué queda de las revueltas árabes?: activistas, cambios y claves
Perejil, David  
Madrid : Libros de la Catarata, cop. 2015

És un llibre de reportatges sobre Tunísia, Egipte, Líbia, Síria, Bahrain, Jordània, Palestina i Turquia que pretén registrar el canvi de visió del 2011, quan "per primera vegada, el Nord va mirar al Sud amb cert respecte" (Leila Nachawati). I ho fa apropant el focus als activistes per, des dels seus encerts i errors, obrir el pla a altres mirades, de polítics i experts, i traçar algunes claus d'un món àrab en transformació.  L'autor, Reem Khalifa, és una periodista independent a Bahrain, que treballa per al diari "Al Wasat" i "Associated Press".

Tornar