Guies de lectura

Any Internacional dels Camèlids 2024

Any Internacional dels Camèlids 2024

Una celebració molt lligada als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) relacionats amb la fam, l’erradicació de la probresa extrema, l’empoderament de les dones i la utilització sostenible dels ecosistemes terrestres.

Una oportunitat per conscienciar sobre el potencial no explotat d’aquestes espècies (camells, camells bactrians, dromedaris, alpaques, guanacs i vicunyes) i animar a fer inversions i investigacions al respecte per desenvolupar capacitats, pràctiques i tecnologies innovadores. I posar en valor també la funció dels camèlis al món: la capacitat que tenen per generar resiliència davant el canvi climàtic; i com contribueixen a la seguretat alimentària, la nutrició i al creixement econòmic per a moltes comunitats del món, a més de la seva rellevància social i cultural.

En aquesta ocasió, els protagonistes dels contes infantils seran els camèlids, a través dels quals els infants viuran grans aventures, descobriran com és la vida en el desert, i sobretot, creixeran com a persones i gaudiran de la lectura. 

 

Data de creació: 04/04/2024

Última actualització: 29/04/2024

Contes per a infants de 4 a 7 anys



 El Camello cojito :
El Camello cojito :
Fuertes, Gloria, , Gómez, Nacho  
Madrid : Bruño, 2016

De la mà de la Glòria Fuertes, un referent de la literatura infantil castellana del segle XX, apropa una vegada més la poesia als infants amb una simpàtica història per convidar a llegir al Nadal: els Reis Mags van a visitar el nen Jesús amb un camell molt especial…! Un conte també conegut com “Auto dels Reis Mags”.

 El Camello Yeyo :
El Camello Yeyo :
Menéndez-Ponte, María , Morea, Marisa  
Barcelona : Duomo Ediciones, noviembre 2023

El camell Yeyo està feliç! Sembla que el rei Baltasar s’ha fixat en ell per repartir els regals als infants al Nadal. Però Yeyo no les té totes i pensa que no està a l’alçada d’una missió tan important… Una història divertida i plena d’aventures, i amb una lectura rimada. Un conte adient per llegir al Nadal, per enfortir l’autoestima dels infants i valorar la riquesa de la diversitat.

 El Cau al desert
El Cau al desert
Trujillo, Carmela , Galí, Mercè  
Barcelona : Combel, febrer de 2020

Un conte original en plantejament i en disseny que aconsegueix des del principi implicar el lector i crear intriga fins al final. A semblança d’un llibre-joc, el lector ha d’endevinar de quin animal es tracta: entra en el joc de preguntes i respostes, i segueix les pistes que l’autora va donant. Un llibre sorpresa molt encertat.

 El Pequeño circo de Asno y Camello :
El Pequeño circo de Asno y Camello :
Cantor, Judy , Navas, David  
Barcelona : Alba, 2016

Ase i Camell són dos grans amics que treballen feliçment en el Gran Circ. Un dia el circ tanca inesperadament i tothom que hi treballava ha de buscar-se ara la vida. Un conte que destaca per tractar dos aspectes importants: enfortir la resiliència davant les dificultats que es presenten a la vida, i incentivar l’autoestima per ser tu mateix i ser feliç.

 Els Reis d'Orient i el misteri del camell perdut
Els Reis d'Orient i el misteri del camell perdut
Boher, Joan , Gubianas, Valentí  
Barcelona : Baula, 2008

Els Reis d'Orient es dirigeixen cap a Betlem i pel camí troben unes petjades que els criden l'atenció: són d'un camell que ha desaparegut. Per ajudar el seu amo a trobar-lo no faran servir la màgia, sinó la intel·ligència. Un conte que recupera una característica original afegida a la màgia dels Reis d'Orient: la saviesa.

 La Llama artesana
La Llama artesana
Kerr, Mike , Liwska, Renata  
Madrid : Ediciones Jaguar, setembre de 2019

Una història que posa en valor tres aspectes: l’artesania, i en especial, aquells regals que podem fer nosaltres mateixos; l’amistat, i més quan el gaudi és compartit; i difondre el moviment slow  per lluitar contra les presses de la vida moderna i prioritzar aquelles activitats que redunden en el desenvolupament de les persones.

 La Llama destrueix el món
La Llama destrueix el món
Stutzman, Jonathan , Fox, Heather  
Barcelona : La Casita Roja, abril de 2020

Un conte divertit que ofereix també diferents lectures i extrapolables al contexte actual de la crisi climàtica. Llama té debilitat pels pastissos, una curiositat insaciable, esperit científic i un indiscutible talent artístic. Però entre dilluns i dijous comet tres errors que portaran conseqüències còsmiques… Un conte per treballar la presa de decisions, identificar els errors i com els nostres actes poden tenir efectes globals. La personalitat, les emocions i els dies de la setmana també són aspectes presents.

 On és la llama? :
On és la llama? :
Artful Doodlers Ltd.  
Barcelona : Barcanova, 2019

Sis llames que volen conèixer món! Un llibre-joc perquè els infants trobin les sis llames en 12 escenaris diferents. Primer destí, les Bahames…

 Soy un caballo
Soy un caballo
Friot, Bernard , Tessaro, Gek  
Madrid : Siruela, 2016

Un dia, un camell que viu en un circ i cansat de la rutina, decideix canviar de vida. Marxa a la ciutat i aconsegueix feina com a cavall per patrullar els parcs públics. La imatge de la portada, una enginyosa metàfora visual, s’avança a suggerir l’argument i també el toc surrealista que aporten les il·lustracions de l’interior i conviden a descubrir el seu doble sentit. Una lectura divertida i plena d’imaginació, que trenca les regles  de la societat i convida a dialogar amb nosaltres mateixos sobre fins a quin punt estem disposats a cumplir els nostres somnis i propòsits.

 Un Camell a la cornisa
Un Camell a la cornisa
Santos, Care , Lópiz, Violeta  
Madrid : Macmillan, 2009

Un conte de la reconeguda autora catalana dedicat a la seva filla, per conservar la màgia del Nadal i la ingenuïtat dels infants. L'Èlia, just abans d’anar a l’escola després de les vacances de Nadal, sent una tos prop de la finestra…

 Un Camell anomenat Feliu
Un Camell anomenat Feliu
Fraser, Lu , Warburton, Sarah  
Barcelona : Blume, març de 2022

Un conte per gaudir i valorar la companyia dels amics i també de la pau d’estar sol. Una història rimada que inclou una divertida forma de comptar i adient per comptar camells abans d’anar a dormir.

 Un Día en el desierto australiano
Un Día en el desierto australiano
Bailey, Ella  
Boadilla del Monte (Madrid) : SM, [2019]

A través d’una cria de cangur, els infants descobriran com és un dia  al desert d’Austràlia i més de 50 espècies que hi viuen. Un llibre que es pot llegir de tres maneres: com un conte, com un llibre sobre el desert d’Austràlia i la seva fauna, i com un llibre-joc “cerca i troba” per treballar la capacitat d’observació.

Torna a l'inici