Guies de lectura

No eren bruixes, eren dones

No eren bruixes, eren dones

Vinculat al centre d’interès de Feminisme i LGTBIQ+ de la biblioteca hem elaborat aquesta guia de lectura, sumant-nos a la campanya No eren bruixes, eren dones  impulsada per la revista Sàpiens i el Parlament de Catalunya.

La cacera de bruixes va ser una eina misògina de control amb diferents objectius socials, religiosos i econòmics a favor del patriarcat i els estaments de poder, directament relacionada amb el naixement del capitalisme.

Del segle XV al XVIII es va infligir una persecució social, majoritàriament cap a les dones (en un 80%): dones sàvies (metgesses, herbolàries, llevadores, guaridores, etc.); vídues, pobres, immigrades, fetilleres, paganes, actives de forma econòmica, política o social. Estigmatitzades i assenyalades com a “bruixes i metzineres”.

El fenomen va servir per destruir dissidències i resistències al poder, sotmetre aquelles que se sortien dels llocs preestablerts i controlar els cossos de les dones com a objectes sexuals, reproductius i mà d’obra gratuïta al servei del capitalisme. Catalunya va ser un dels llocs amb més dones acusades, torturades i assassinades, unes 400, sobretot al Pirineu.

Guia creada per:
  • Barcelona - Sants-Montjuïc. Biblioteca Poble-sec - Francesc Boix

Data de creació: 26/10/2022

Última actualització: 26/10/2022

Torna a l'inici