Guies de lectura

Música com a protagonista

La relació entre els dos protagonistes de la multipremiada “La La Land”, ella és aspirant a actriu i ell és pianista de jazz, és l’exemple perfecte del màgic vincle entre el cinema i la música. L’argument d’aquest film del director Damien Chazelle, melòman boig pel jazz, i la seva actualitat, ens serveix com a pretext per oferir-vos aquesta selecció de pel·lícules que giren al voltant de la música i la creació musical.
Hem obviat incloure en aquesta selecció, els documentals i biòpics sobre músics i també els films inclosos dins del gènere musical però que no tenen com a argument principal la música, ja que cadascuna d’aquestes categories, per la seva extensió, mereixerien tenir un espai diferenciat.
Visionar aquests films, és una manera amena d’enriquir-se musicalment. 

Data de creació: 17/03/2017

Última actualització: 31/03/2017

Seccions de la guia

Juke box


 24 Hour Party People
24 Hour Party People
Coogan, Steve , Considine, Paddy , Cunningham, Danny , Winterbottom, Michael  
Barcelona : Público, DL 2008

Dirigida per Michael Winterbottom ­(2002)
Fals documental sobre Tony Wilson, presentador de televisió que descobreix que la seva vocació és la musica, convertint-se en promotor musical. Història de la creació de la discogràfica Factory Records de Manchester i d’un local, La Hacienda, per a actuacions rares i genials.
Banda sonora

 Alrededor de la medianoche
Alrededor de la medianoche
Tavernier, Bertrand , Gordon, Dexter , Reaves-Phillips, Sandra  
[S.l.] : Warner Bros., [2005]

Dirigida per Bertrand Tavernier (1986)
Una nit de 1959, a París, un debilitat músic de jazz admira els clients del club “Blue Note” amb l’eloqüent so del  seu saxo. Fora del local, un home massa pobre com per a pagar-se un vas de vi l’escolta entusiasmat. Aviat, als dos els unirà una gran amistat. Basada en les vides del pianista Bud Powell i del saxofonista Lester Young.
Banda sonora

 Alta fidelidad
Alta fidelidad
Cusack, John , Black, Jack , Bonet, Lisa , Frears, Stephen  
[Madrid] : Touchstone, DL 2000

Dirigida per Stephen Frears (2000)
El propietari d’una botiga de discos de Chicago, fanàtic de la música, està prop de tancar: només ven discos en vinil.  Però no només és el negoci l’únic que fa aigües a la seva vida: la relació amb la seva núvia de tota la vida, va malament i acaba deixant-lo.
Banda sonora.

 Begin again
Begin again
Carney, John , Knightley, Keira , Ruffalo, Mark , Steinfeld, Hailee  
Madrid : Aurum, cop. 2014

Dirigida per John Carney (2013)
La passió per la música porta a Gretta i a Dav, nuvis des de l’institut, fins a Nova York. Quan ell aconsegueix l’èxit i la fama, l’abandona i ella es queda desolada. Una nit, un productor de discos recentment acomiadat, la veu actuar en un bar de Manhattan i queda captivat pel seu talent.
Banda sonora

 Casi famosos
Casi famosos
Crowe, Cameron , Crudup, Billy , MacDormand, Frances , Hudson, Kate  
Madrid : Columbia Tristar, cop. 2001

Dirigida per Cameron Crowe (2000)
Homenatge al rock dels 70. Gràcies a les seves bones crítiques musicals, un adolescent que aspira a ser periodista és contractat per la revista "Rolling Stone" per cobrir la gira de Stillwater del ‘73. El noi viurà amb els músics i els seus fans una aventura inoblidable.
Banda sonora

 Chico & Rita
Chico & Rita
Mariscal , Trueba, Fernando  
[Madrid] : Magic Light, cop. 2010

Dirigida per de Fernando Trueba i Javier Mariscal (2010)
Pel·lícula d’animació que narra la història de Chico, un pianista, i Rita, una cantant, que s’enamoren per mitjà de la música cubana. Molt de ritme i una història d’amor.
Banda sonora.

 Cruce de caminos
Cruce de caminos
Hill, Walter , Macchio, Ralph , Seneca, Joe , Gertz, Jami  
Madrid : Sony, cop. 2007

Dirigida per Walter Hill (1986)
Eugene Martone, un talent de la guitarra, coneix a Willie Brown, un geni del blues amb l’armònica, i el treu de la presó. Junts posen rumb a Mississippi des de Nova York. Malone busca la fama i Brown intenta trenca un pacte amb el diable que va fer anys enrere.
Banda sonora.

 El Concierto
El Concierto
Mihaileanu, Radu , Guskov, Aleksei , Nazarov, Dmitri , Laurent, Mélanie  
Barcelona : Savor, DL 2010

Dirigida per Radu Mihaileanu (2009)
És la història d’un ex director d’orquestra rus, represaliat pel comunisme, que ara té al seu abast una segona oportunitat: fent-se passar, ell i els seus antics membres d’orquestra, pel Bolshoi, podran oferir un concert en el Théâtre du Châtelet de París. Comèdia dramàtica on els  amants de Txaikovski gaudiran del seu final èpic: un gran concert emotiu.
Banda sonora

 El Maestro de música
El Maestro de música
Corbiau, Gerard , Dam, José van , Roussel, Anne , Volter, Philippe  
Madrid : Karma, DL 2011

Dirigida per Gérard Corbiau (1988)
Joachim Dallayrac, un famós baríton ja gran, decideix retirar-se dels escenaris i donar clases a dos joves talents, Sophie i Jean. L’ambient de les lliçons és rigorós, però es va creant una excel·lent relació entre ells. Hauran de competir amb el protegit d’un acèrrim enemic del seu mestre.  

 El Solista
El Solista
Wright, Joe , Foxx, Jamie , Downey, Robert,  
Madrid : Universal, DL 2010

Dirigida per Joe Wright (2009)
Basada en la història deNathaniel Ayers, un prodigiós violoncel·lista que en el segon curs de Conservatori va desenvolupar esquizofrènia i va acabar vivint al carrer. El 2005, el va descobrir el periodista de “The Angeles Times” Steve Lopez.
Banda sonora

 El Triunfo de un sueño
El Triunfo de un sueño
Sheridan, Kirsten , Russell, Keri , Highmore, Freddie , Rhys-Meyers, Jonathan  
Madrid : Universal, DL 2008

Dirigida per Kirsten Sheridan (2007)
August, un nen orfe nascut d’una romàntica i inoblidable nit d’estiu a Nova York entre dos musics, somia trobar els seus pares. El nen, amb només onze anys es guanya la vida com a músic del carrer i aviat es revela com un músic genial.
Banda sonora

 El Último concierto
El Último concierto
Zilberman, Yaron , Hoffman, Philip Seymour, , Walken, Christopher , Keener, Catherine  
Barcelona : Savor, DL 2013

Dirigida per Yaron Zilberman (2012)
Després de 25 anys d’èxits i fama mundial, el futur d’un quartet de corda de Nova York està en la incertesa per la malaltia d’un dels seus components. Emocions reprimedes, egoismes i retrets posaran en dubte anys d’amistat i col·laboració professional.
Banda sonora

 Frank
Frank
Abrahamson, Lenny , Gleeson, Domhnall , Fassbender, Michael , MacNairy, Scoot  
Barcelona : Cameo, cop. 2015

Dirigida per Lenny Abrahamson (2014)
Jon, un jove aspirant a músic, descobreix que ha mossegat més del que pot mastegar quan s’uneix a un grup d’excèntrics músics pop liderat per l’enigmàtic Frank i la seva neuròtica companya Clara.

Banda sonora

 Hedwig and the angry inch
Hedwig and the angry inch
Mitchell, John Cameron  
Madrid : Aurum, DL 2006

Dirigida per John Cameron Mitchell (2001)
Hedwig neix sent un nen anomenat Hansel, però el seu afany per sortir del país i traspassar el mur de Berlín cap a la llibertat, el porten a sotmetre’s a una operació de canvi de sexe que no surt gaire bé. La història d’una “internacionalment desconeguda” cantant de rock que surt d’Alemany de l’Est per trobar la fama i descobrir l’origen de l’amor.

 La Familia Bélier
La Familia Bélier
Lartigau, Éric , Viard, Karin , Damiens, François , Elmosnino, Eric  
Madrid : Vértigo, cop. 2015

Dirigida per Eric Lartigau (2014)
Tots els membres de la família Bélier són sords, excepte Paula, de 16 anys. Ella fa d’interpret pels seus pares, especialment pel que respecta al funcionament de la granja familiar. Degut al seu interès per un noi de l’institut, s’apunta com ell al grup del cor. Allà descobrirà el seu talent pel cant...

 La Leyenda del pianista en el océano
La Leyenda del pianista en el océano
Roth, Tim , Tornatore, Giuseppe  
Madrid : Aurum, 2005

Dirigida per Giuseppe Tornatore (1998)
Des de finals del segle XIX, es produeixen emigracions massives als Estats Units. A bord de luxosos transatlàntics, a més d’elegants burgesos, viatgen també emigrants. Danny, el maquinista del Virginia, troba a un nen abandonat sobre un piano, l’adopta. El nen té un talent innat pel piano.
Banda sonora

 Los Chicos del coro
Los Chicos del coro
Barratier, Christophe , Jugnot, Gérard , Berléand, François , Merad, Kad  
Barcelona : Cameo, cop. 2005

Dirigida per Christophe Barratier (2004)
Al 1948, un professor de música a l’atur, accepta un lloc com professor vigilant en un internat de reeducació de menors amb un sistema repressiu. Ensenyant música i cant coral a aquests nens tan difícils, transformarà les seves vides quotidianes. Tendra i amb valors. Un clàssic del cinema familiar.
Banda sonora.

 Once
Once
Carney, John , Hansard, Glen , Irglová, Markéta  
Madrid : Avalon, DL 2008

Dirigida per John Carney (2007)
Un cantant i compositor interpreta les seves cançons pels carrers de Dublín, una dia coneix una noia que tampoc ha tingut gaire sort a la vida. Pel·lícula indie sensacional.
Banda sonora

 Radio encubierta
Radio encubierta
Curtis, Richard , Hoffman, Philip Seymour, , Branagh, Kenneth , Nighy, Bill  
Madrid : Universal, DL 2009

Dirigida per Richard Curtis (2009)
Anglaterra, anys 60. La història de Radio Rock, una emissora pirata que emetia rock i pop les 24 hores del dia va aconseguir una audiència de 25 milions de persones, més de la meitat de la població.
Banda sonora

 Shine
Shine
Rush, Geoffrey , Gielgud, John , Redgrave, Lynn , Hicks, Scott  
Madrid : Buena Vista, DL 2003

Dirigida per Scott Hicks (1996)
Basada en la vida de David Helfgott, un nen prodigi, Shine examina la seva tortuosa vida. L’actor protagonista està sublim i si sumem la bona música el resultat és una pel·lícula magnifica.
Banda sonora

 The Wall
The Wall
Parker, Alan , Pink Floyd  
[S.l.] : Sony, cop. 1999

Dirigida per Alan Parker (1982)
Narra la vida de Pink, el cantant d’un grup musical que traumatitzat per l’educació rebuda a la infància i cansat de les pressions de la seva professió, acaba refugiant-se en les drogues. El film segueix de prop l’estructura musical de l’àlbum The wall de Pink Floyd. Pel·lícula de culte pels amants del rock.

 Tierra de ángeles
Tierra de ángeles
Pollak, Kay , Nyqvist, Michael , Hallgreen, Frida , Jähkel, Lennart  
Barcelona : SAV, DL 2006

Dirigida por Kay Pollak (2004)
Daniel Daréus és un director d’orquestra de fama mundial. Després de patir un infart, decideix posar fi a la seva carrera musical i tornar al petit poble on va créixer. La seva arribada suposa una petita revolució. Els habitants del poble li demanaran consell professional pel petit cor de l’església.

 Todas las mañanas del mundo
Todas las mañanas del mundo
Corneau, Alain , Depardieu, Gérard , Marielle, Jean-Pierre , Brochet, Anne  
Barcelona : Track, cop. 2007

Dirigida por Alain Corneau (1991)
Narra la història de dos músics francesos del segle XVII. Un d’ells és el mestre de viola més important de tots els temps, un geni que des de la mort de la seva esposa viu allunyat del món. L’altre és un jove dotat de grans condicions per la música que persistentment insisteix a ser acceptat com el seu alumne. Dues formes contraposades de transitar per l’espinós camí de l’art. 

Banda sonora

 Whiplash
Whiplash
Chazelle, Damien , Teller, Miles , Simmons, J. K. , Reiser, Paul  
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2015

Dirigida per Damien Chazelle (2014)
Terence Fletcher, un professor conegut pel seu talent i pels seus rigorosos mètodes d’ensenyament. Andrew Neiman, un jove ambiciós bateria de jazz en l’elitista Conservatori de Música de la Costa Est dels Estats Units. Quan Fletcher escull a Andrew per a formar part del grup, la vida del jove canviarà. Una pel·lícula apassionant i extraordinària.
Banda sonora

Torna a l'inici