Fons especials

Espai Joan del Colomer, dedicat al món rural - Taradell. Biblioteca Antoni Pladevall i Font
Espai Joan del Colomer, dedicat al món rural

Des de l'any 2004, coincidint amb les Festes de Sant Antoni Abat,  la Biblioteca Antoni Pladevall i Font disposa d'una secció dedicada a recollir informació de tot tipus sobre el món rural: llibres, revistes, audiovisuals.... Aquest secció porta per nom Espai Joan del Colomer en reconeixement a la tasca de preservació d'objectes de la vida a pagès i relacionats amb les feines del camp que en Joan Lleopart, del mas Colomer,va desenvolupar  durant tota la seva vida.

Aquests fons documental especialitzat en el món rural que s'està convertint en tot un referent  que va creixent en quantitat i qualitat amb noves adquisions de procedència diversa i fa que la nostra biblioteca sigui reconeguda dins Xarxa de Biblioteques Municipals com la biblioteca especialitzada en el món de la pagesia, la vida rural i  la festa dels tres tombs.

Molta de la documentació d'aquest  fons són publicacions de caire local dedicades a la pagesia  que són difícils d'adquirir però que arriben a biblioteca  per donatiu o intercanvi amb altres biblioteques i institucions.

Hi trobem estudis sobre les masies des de diferents punts de vista, arquitectònic, sociològic,  les seves tipologies, estudis sobre les eines i feines del camp i moltes monografies sobre la vida rural a diferents indrets de Catalunya.

Aquest  fons especialitzat, que consta actualment d'uns  873 volums (12/2022) apareix al catàleg col·lectiu de la Xarxa de biblioteques, fet que facilita la seva difusió i la possibilitat de que un lector d'una altra població interessat en consultar algun document del fons ho pugui fer a través del servei de  préstec interbibliotecari que ofereixen les biblioteques públiques.

El fons també apareix en webs especialitzades com la del projecte Arrels.Conreu de sabers, de la Fundació Món Rural i una tria de novetats apareix anualment a la Revista dels Tonis.

Cada mes de gener, durant la festivitat de Sant Antoni Abat, s'organitzen en col.laboració amb els Tonis de Taradell diferents activitats culturals relacionades amb el món rural: presentacions de llibres, Hora del Conte, exposicions i taules rodones.

Temes:
Etiquetes: