Fons especials

Ramon Garriga Marquès

Malgrat de Mar (1921-2010). Periodista i economista.

Va estudiar Enginyeria Tècnica Agrícola primer a l’Escola d’Agricultura de la Generalitat a Caldes de Montbui (estudis que van quedar truncats a causa de la Guerra Civil) i anys més tard a Madrid, on va compaginar els estudis amb la feina de representant comercial.

L’any 1951 es va traslladar a Finlàndia, on va començar treballant com a director comercial d’una empresa d’importació i exportació de Barcelona, i on va acabar essent director de l’Oficina Nacional de Turisme d’Espanya a Finlàndia.

Durant els anys que hi va viure, del 1951 al 1973, va fer de corresponsal per als països nòrdics de diversos mitjans de comunicació com Destino, La Vanguardia, El Mundo Deportivo, Radio Nacional de España o Televisión Española. Els intensos lligams amb el món de la premsa de Finlàndia es van veure confirmats quan les autoritats finlandeses li van atorgar la condecoració de l’Ordre del Lleó, de la qual és l’únic corresponsal estranger resident al país que l’ha posseïda.

A nivell local, va col·laborar a revistes com ara Estilo, La Voz de Malgrat o el Som-hi.

En els darrers anys de la seva vida, es va enfrontar a un repte literari molt gran: la traducció al català de l’epopeia finesa anomenada Kalevala, una de les grans obres èpiques de la literatura universal. Aquesta tasca la realitzà amb l’ajuda de la filòloga Pirkko-Merja Lounavaara, i va ser reconeguda amb el premi de la Institució de les Lletres Catalanes, l’any 2000.

Disposem d’una part de la seva biblioteca particular formada per 570 volums

Temes: Història local
Etiquetes: