Fons especials

Francesc Rossetti

Francesc Rossetti i Sánchez (Mataró 1892-Malgrat de Mar 1978), escriptor i polític català.

Començà la seva trajectòria com a poeta l’any 1913, quan apareix el seu primer poema, Tristeza del corazón al setmanari cultural Réplica artística, a partir d’aquesta publicació en seguirien d’altres en diferents revistes i diaris locals i comarcals. Publicà diversos llibres de poemes de caràcter simbolista i popular entre els quals destaquen  Galanies d’amor (1921), El cavaller del pler (1927), La caravana (1950), Pompa de somnis (1949), Galanies (1952), El camí (1971), Genesíaca (1972), basat en el mite de la creació segons el Gènesi, Joglaries (1974), Retaule (1976), i Elegíaques (1978). L’any 1978 guanya el primer premi de poesia en el  XV Concurs Literari de Mataró amb el poema El mar de nostra terra , però malauradament quan el jurat li atorga ja és mort.

A més de la poesia, cultivà el teatre amb l’edició d’obres com El natalici (1955) i El vestit nou de l’emperador (1927), comèdia infantil basada en un conte d’Andersen i  premiada als Jocs Florals de Mallorca del 1924.

També va escriure novel·les, narracions curtes, lletres de cançons i diferents articles de premsa.

En la seva vessant política, l’any 1918 dirigeix la campanya de propaganda a les eleccions a Corts Generals de l’alcalde socialista de Pineda de Mar, Manuel Serra i Moret, el qual el proposa com a secretari de l'Ajuntament l'any 1920. Dos anys més tard, es traslladà al Vendrell per exercir de secretari particular del diputat a Corts per aquest districte, Lluís Figueroa, el qual formava part d‘una Coalició Republicana adherida al Partido Republicano Radical de l’àmbit estatal. Aquí fundà i dirigí el setmanari Renaixement. Setmanari republicà autonomista : portaveu de les esquerres del districte del Vendrell.

L’any 1931 és nomenant Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Mataró, després de presentar-se a les eleccions municipals amb la Coalició Republicano Socialista

El 1936 va ser el primer president del Comitè Comarcal del CENU (Consell de l'Escola Nova Unificada). I des de principis de 1937 fins que les tropes franquistes van entrar a Mataró ocupà el càrrec de secretari permanent de l'Administració Municipal de la Finca Urbana de la comarca.

Un cop acabada la guerra és detingut i empresonat. L’any 1940 és posat en llibertat però se li prohibeix residir a Mataró, fet pel qual trasllada la seva residència a Malgrat, on mor el 1978.

 

Aquest  fons, incorporat l’any 2000 coincidint amb el trasllat de la biblioteca a l’edifici de “La Cooperativa”, està format per 863 volums i aplega la biblioteca particular de Rossetti, a més de la pròpia obra publicada de poesia i teatre. 

Temes: Història local
Etiquetes: