Fons especials

CENTRE D'INTERÈS:

IMATGES I LLETRES

- Cerdanyola del Vallès. Biblioteca Central
CENTRE D'INTERÈS: <p>IMATGES I LLETRES</p>

QUÈ ÉS

És una petita secció de l’àrea infantil on els il·lustradors dels llibres són els protagonistes. 

ON ES TROBA?

Aquest espai està situat a la planta 1, a la sala infantil. Els documents són f à c i l m e n t identificables per aquest pictograma que porten al llom: 

QUÈ HI HA?

Podeu trobar llibres i àlbums il·lustrats adreçats a públics de diferents edats. Llibres amb il·lustracions en blanc i negre o en color, amb línies grosses o primes, hiperrealistes o naïf, super detallades o aparentment senzilles, dibuixos, fotografies, collages... 

 

 

La il·lustració és la primera galeria d’art de l’infant. En aquestes primeres galeries d’art, a més de mirar, els infants poden també tocar, jugar i riure” (Kveta Pacovská)

 

Les il·lustracions són el primer element amb el que els nens es relacionen amb els llibres i les històries que els adults els expliquem. Capten la seva atenció i els omplen d’imatges, els ensenyen el món que els envolta i els obren les portes de la fantasia. Són, més endavant, la clau que els introduirà en l’univers de les lletres i de la lectura. Tot i ser tan importants en el desenvolupament de l’infant, es van abandonant a mesura que aquest creix i va perfeccionant la seva comprensió lectora. Per què aquest abandonament? Una de les raons és que els propis infants veuen els llibres il·lustrats com una etapa que han de deixar enrere per entrar en un “estat superior”, aquell en el què les lletres són les protagonistes, aquell que els apropa més als adults. D’aquesta manera tan natural es deixa de banda un altre tipus de llenguatge, el visual, amb els seus propis signes, normes i convencions. Un llenguatge, que de manera igualment natural, ha acompanyat als infants des del seu primer contacte amb els llibres i que té la seva continuïtat en el món dels grans artistes pictòrics que veiem als museus, en la composició de les fotografies, en la presentació de qualsevol treball d’escola o en la mateixa manera de vestir-nos o decorar la nostra casa. El gust estètic i l’educació visual. Un llenguatge apassionant de comprendre i de dominar, perquè és ric i sorprenent en l’expressió de la narració, perquè la il·lustració és per sobre de tot un llenguatge narratiu.

IL·LUSTRACIÓ

“El treball d’un il·lustrador, a diferència del del pintor o del dibuixant, es caracteritza perquè el primer té un camp d’acció ben definit: vol transmetre un missatge determinat per una idea, guió o text mitjançant el llenguatge visual. Per tant, la creació d’imatges, per a un il·lustrador, no és una finalitat en sí mateixa sinó un medi per a comunicar un contingut previ.” Leo Lioni 

 

INTERÈS

Revista Peonza. 

Club Kiriko

Temes:
Etiquetes: