Activitats

Activitats del Bibliolab ciència

TARDES DE CIÈNCIA. Dones, ciència i salut

Dijous 14 de març, a les 18.30 h. A càrrec de Laia Llucià i Carol, Investigadora predoctoral del Grup de farmacogenomica i genètica neurovascular (Institut de Recerca de Sant Pau).

Sabies que la presència de dones als inicis de la carrera investigadora és del 47,3%, mentre que en les posicions més altes es redueix al 25,6%? Coneixes més referents científiques a part de Marie Curie? T’has plantejat mai si, a l’hora d’estudiar i visualitzar les malalties, es fa amb prou perspectiva de gènere? Parlem del biaix de gènere en ciència i salut. En aquesta xerrada s’exposaran algunes de les causes i conseqüències que des de ben petites marquen el biaix de gènere que hi ha en ciència, tant pel que fa als càrrecs de major poder com a l’estudi i visualització als mitjans de certes malalties.

VISIONS DE LA CIÈNCIA. La fibril•lació auricular, quan el cor perd el ritme

Dilluns 18 de març, a les 18.30 h. A càrrec de la Dra. Nuria Ribas, cap de secció de la unitat coronària i cures cardiològiques crítiques i agudes a l’Hospital del Mar i investigadora del Grup de Recerca Biomèdica en Malalties del Cor a l’Hospital del Mar Research Institute.

Quan el cor té un ritme irregular i sovint molt ràpid (arrítmia) pot provocar diverses complicacions. Durant la fibril•lació auricular, les cavitats superiors (aurícules) bateguen de forma caòtica, irregular i no sincronitzada amb les cavitats inferiors (ventricles). Què cal fer aleshores?

TARDES DE CIÈNCIA. Proporcions, geometria i tecnologia a la Basílica de la Sagrada Família

Dimarts 16 d’abril, a les 18.30 h. A càrrec de Jordi Faulí, arquitecte, director i coordinador del Temple Expiatori de la Sagrada Família i membre de l’Institut d’Estudis Catalans.

La conferència se centrarà en primer lloc en les proporcions matemàtiques i en els procediments geomètrics que Antoni Gaudí féu servir per projectar la Sagrada Família i que han estat determinants per a la continuació de la seva construcció fins al dia d’avui.

També s’incidirà en l’ús de la volta catalana i en les tecnologies constructives que han fet possible el projecte, especialment, la tècnica de la pedra tesada.

VISIONS DE LA CIÈNCIA. La fibril•lació auricular, quan el cor perd el ritme

Dimarts 29 d’abril, a les 18.30 h. A càrrec del Dr. Ermengol Vallès, cap de secció d’electrofisiologia a l’Hospital del Mar i investigador del Grup de Recerca Biomèdica en Malalties del Cor a l’Hospital del Mar Research Institute.

Quan el cor té un ritme irregular i sovint molt ràpid (arrítmia) pot provocar diverses complicacions. Durant la fibril•lació auricular, les cavitats superiors (aurícules) bateguen de forma caòtica, irregular i no sincronitzada amb les cavitats inferiors (ventricles). Què cal fer aleshores?

TARDES DE CIÈNCIA. La galàxia on vivim

Dimarts 14 de maig, a les 18.30 h. A càrrec de Carme Jordi, física, professora de la UB i membre de l’Institut d’Estudis Catalans.

La Via Làctia és la nostra galàxia, l’illa d’estrelles que conté el Sol i el seus planetes. Es tracta d’una galàxia espiral amb galàxies satèl·lits al seu voltant, algunes en procés de barrejar-se amb la Via Làctia. A la xerrada parlarem de l’estructura, el contingut i el moviment de cadascuna de les parts, coneixements que hem millorat gràcies a la missió espacial Gaia de l’Agència Espacial Europea.

TARDES DE CIÈNCIA. Letalment vital

Dimecres 15 de maig, a les 18.30 h. A càrrec de Debora Cavero Moreno, estudiant de doctorat de Síndromes d’Inestabilitat Genòmica i Reparació de l’ADN a l’Institut de Recerca de Sant Pau.

Alguna vegada t’has imaginat que la letalitat podria ser un element fonamental per a la vida? Aquesta xerrada parla de la “letalitat sintètica” com a interacció especial per a la lluita contra el càncer i la cura de malalties rares.

TARDES DE CIÈNCIA. Parlem de drogues, què en sabem?

Dijous 16 de maig, a les 18.30 h.

A càrrec de la Dra. Rosa M. Antonijoan, Directora Farmacologia Clínica del Centre d’Investigació del Medicament Sant Pau.

Coneixerem el patró de consum de drogues d’abús al nostre entorn. A més d’identificar els efectes farmacològics i tòxics de diferents drogues estimulants i drogues depressores.

TARDES DE CIÈNCIA. Reptes actuals de la ciència oceànica amb ulls de dona

Dimarts 4 de juny, a les 18.30 h. A càrrec de Cèlia Marrasé, biòloga, Investigadora de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) i membre de l’Institut d’Estudis Catalans.

Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).

Data
14/03/2024 - 04/06/2024
Hora
18:30 h
Tipus de públic
Tots els públics
Lloc
Tipus d'activitat
Xerrada