Xarxa Catalana de graners

Des de fa anys que molts dels petits productors més sensibilitzats amb el problema de la pèrdua de varietats agrícoles i el model agrícola hegemònic s’han anat organitzant de forma local i lluiten per a poder fer les seves pròpies llavors.

A Catalunya existeixen diverses iniciatives que treballen per la conservació de les llavors autòctones i ecològiques. Arrel d’això han anat sorgint diferents Bancs de Llavors Locals, Ecològics i Autogestionats.

Seguint l’exemple d’altres comunitats d’Espanya, van decidir, l’any 2014,  d’organitzar-se com a Xarxa Catalana de Graners. O sigui, crear una xarxa que aglutinés els diferents Bancs de Catalunya, per tal de treballar juntes, de no repetir esforços i d’ajudar-se les unes a les altres, amb l’objectiu de fomentar el lliure intercanvi de llavors i informació.

"Les llavors són una base essencial per a la sobirania alimentària perquè d'elles depèn gairebé tot al voltant de l'alimentació: No només el que sembrem, sinó també com ho sembrem, la qualitat i nutrició dels nostres aliments, els sabors i gustos pels nostres menjars i cultures, i a més el benestar dels pobles, els ecosistemes i el planeta". 

El que proposen és  l’agroecologia com una solució als problemes ecològics, socials i culturals que afecten a la societat, perquè a més també és una eina que permet independitzar-se del sistema agroalimentari corporatiu i fomenta l’autonomia dels pobles.

Qui forma part de la Xarxa?

 • EcoLlavors (la Garrotxa, Girona) ecollavors@gmail.com
 • Triticatum (Garrotxa) triticatum@gmail.com
 • L’Almaixera (Tarragona) almaixera@mundoalternativo.org
 • Banc de llavors Orientals (Vallès Oriental) llavorsorientals@gmail.com
 • Esporus (Bages)
 • Les Refardes (Bages)
 • Banc de llavors Pirineus de Lleida (Alta Ribagorça) agropauenaccion@yahoo.es
 • Arboreco (Baix Empordà)
 • La Caseta (Alt Penedès) henk.fonville@hotmail.es
 • Banc de llavors de Collserola (Barcelonès) masiacalmando@gmail.com
 • La panotxa

  A les biblioteques trobaràs:

Manual de producció ecològica de llavors i planter d'hortícoles / [redacció: Neus Vinyals i Xènia Torras ; amb la col·laboració de: Jaume Brustenga
 
Com i per què obtindre les teues pròpies llavors : manual per a agricultors ecològics / coordinadors: Josep Roselló i Juan José Soriano ; [autor: Red de Semillas "Resembrando e Intercambiando"]
 
 
El Placer de obtener tus semillas / Jérôme Goust ; prólogo de José Bové
 
 

 

Descarrega els llibres a eBiblio

Hi havia una vegada una llavor / escrit per Judith Anderson ; il·lustrat per Mike Gordon
La Semilla perfecta / Íñigo Montoya, Marina Eiro
 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 19-09-2018 Última actualització 28-09-2020