La importància de reciclar els aparells elèctrics i electrònics

Els aparells elèctrics i electrònics poden contenir components perillosos que, si no arriben al destí correcte per al seu tractament, poden perjudicar el medi ambient i les persones, especialment les que els manipulin sense la protecció correcta. A més, els RAEE contenen components fets amb materials molt valuosos, però cada cop més escassos a la natura, que cal recuperar. Per això és important saber que quan comprem un aparell elèctric o electrònic nou, podem lliurar el vell a la mateixa botiga. Des d’allà es farà arribar a una planta de reciclatge. A més, també podem reciclar els aparells elèctrics i electrònics a través dels diferents sistemes de recollida municipal, com ara les deixalleries, recollida de voluminosos, sistemes porta a porta, etc.

L’Agència de Residus de Catalunya vol prioritzar i remarcar al consumidor que abans de donar l’aparell per perdut s’ha de recórrer a la reparació o a la reutilització. Aquí et deixem un enllaç a un article d’opinió molt interessant sobre el dret dels ciutadans a reparar els seus productes, i de com aquesta tendència està evolucionant.

Les biblioteques fomenten la recollida selectiva d'aparells elèctrics i electrònics

Vint-i-quatre biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona participen a la campanya “Canvia el xip. Recicla’ls” per fomentar la recollida selectiva d’aparells elèctrics i electrònics. La iniciativa es realitzarà a les biblioteques públiques de Catalunya amb diverses activitats com tallers de reparació, videofòrums, espectacles de màgia o conta contes.

Una de les activitats destacades és l’organització de tallers de reparació on s’ensenyarà a reparar petits aparells elèctrics i electrònics com ara mòbils, tablets, auriculars o reproductors de música, per allargar-ne la seva vida útil. Així mateix es donaran eines i consells pel bon manteniment d’aquests objectes i evitar que s’espatllin. Aquests tallers es realitzaran en 46 biblioteques d’arreu del territori.

També es podrà veure una exposició itinerant amb plafons explicatius sobre el reciclatge dels residus d’aparells elèctrics i electrònics que viatjarà per les diferents biblioteques.

Així mateix, s’ha organitzat un conta contes i un espectable de màgia a l’entorn de la recollida selectiva i sessions de videofòrum a la fresca amb l’exhibició de documentals relacionats amb la sostenibilitat. 

Finalment, s’instal·laran nous punts verds de recollida d’aparells elèctrics i electrònics a les diferents biblioteques participants.  

Aquesta iniciativa forma part de la campanya 'Canvia el xip. Recicla'ls' que, amb l’objectiu d’allargar la vida útil dels aparells elèctrics i electrònics, es va iniciar a finals de l’any 2019 però es va haver d’interrompre a causa de la crisi provocada per la COVID-19. Té com a horitzó els Objectius de Desenvolupament Sostenible del Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya.

Les biblioteques de la XBM que hi participen són:

  1. L’AMETLLA DEL VALLÈS. Biblioteca Josep Badia i Moret
  2. BADALONA. Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté
  3. CANET DE MAR. Biblioteca P. Gual i Pujadas
  4. CASTELLAR DEL VALLÈS. Antoni Tort
  5. CORNELLÀ DE LLOBREGAT. Sant Ildefons
  6. EL BRUC. Verge de Montserrat
  7. ESPARREGUERA. Biblioteca Municipal L’Ateneu
  8. MANRESA. Biblioteca del Casino
  9. MATADEPERA. Àngel Guimerà
  10. OLESA DE MONTSERRAT. Santa Oliva
  11. PINEDA DE MAR. M. Serra i Moret 
  12. PUIG-REIG. Guillem de Berguedà
  13. RIPOLLET. Biblioteca de Ripollet
  14. SABADELL. Biblioteca de Ponent.
  15. SANT ANDREU DE LLAVANERES. Biblioteca de Sant Andreu de Llavaneres
  16. SANT JOAN DESPI. Mercè Rodoreda
  17. SANT POL DE MAR. Can Coromines
  18. SANT VICENÇ DE MONTALT. La Muntala
  19. TERRASSA. Biblioteca Districte 6
  20. TONA. Biblioteca Caterina Figueras
  21. TORDERA. Biblioteca de Tordera
  22. TORRELLES DE LLOBREGAT. Pompeu Fabra
  23. VACARISSES. Biblioteca El Castell
  24. VALLIRANA. Biblioteca Josep M. López-Picó
 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 13-03-2019 Última actualització 02-11-2020