Les biblioteques recomanen

  • L'Economia solidària en 100 paraules

    Garcia Jané, Jordi

    Barcelona : Icaria, 2017

    Cada cop més i sobretot en els darres anys s’ha fet evident que l’economia social i solidària és una realitat tangible i aplicable a la realitat. Es tracta d’una manera alternativa de fer economia que ja compta amb moltes iniciatives que la fan possible.

    Aquesta monografia té la intenció de bastir els fonaments de l’economia social i solidària, tot donant a conèixer els seus conceptes clau i les entitats que en són referents. Ho fa en base a 100 paraules clau. De cada paraula fa una definició, s’explica l’origen, les característiques i s’exposen exemples i reptes de futur.

    Si tens curiositat per conèixer el veritable significat de termes com “autogestió”, “consum responsable” o “sobirania alimentària”, aquest és el teu llibre.També trobaràs informació sobre entitats concretes com ara Som Energia o la Xarxa d’Economia Solidària.

    L'autor demostra que una altra economia és possible i que l’economia solidària i les persones que s’hi dediquen tiren endavant projectes del tot increïbles!.

    Recomanat per Yolanda Villalón. Biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat

    28/03/2018
  • Te están robando el alma

    Svenonius, Ian F.

    Barcelona : Blackie Books, 2017

    Et van animar a ballar el twist sense tocar  la teva parella per aïllar-te en un nou món individualista? Et van col·locar a les orelles auriculars com a part d'un experiment de control social ? Et van aconsellar  d’afaitar-te el borrissol púbic perquè fossis més insensible i mecànic?  Et van dir que abracessis Apple per a arrebatar-te totes les teves possessions? Et regalaren manuals d'instruccions d'Ikea ​​per a què trenquessis amb la teva parella? Et convidaren a ser alternatiu, però no et van donar alternativa a ser-ho? Et van enrolar en una societat sense consciència de classe, però amb por i fàstic dels pobres?... Definitiu... t’estan robant l'ànima!

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    27/03/2018
  • E-commerce

    Cisneros Canlla, Edson D.

    Barcelona [etc.] : Marcombo [etc.], 2017

    Imprescindible per a oferir i vendre diversos productes i serveis a través de mitjans informàtics com Internet, el llibre explica i detalla la implementació d'eines útils per a muntar un negoci i millorar la posada en marxa d'una botiga virtual,  planteja les estratègies del màrqueting digital, les formes de transacció en línia i els aspectes legals a tenir en compte.

    A través de l'abordatge d'aquests temes, s'ofereix una variada informació de gran utilitat per a interessats en donar els seus primers passos en el món del comerç electrònic.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    26/03/2018
  • Stop al canvi climàtic :

    Mauri, Francesc

    Valls : Cossetània, 2016

    Aquesta monografia demostra que sí podem incidir, i molt, en la manera com funcionem energèticament en l’espai domèstic, a la feina, en els comerços o en el transport que utilitzem. A través dels consells que ens ofereix en Francesc Mauri, home del temps a TV3 i a Catalunya Ràdio, millorarem el nostre entorn, el del planeta i podrem estalviar sense gaire esforç. Molts dels exemples que es presenten demostren clarament que molta gent ja ho practica amb èxit.

    Francesc Mauri va néixer el 1966 a Barcelona. Autodidacta inicialment, es llicencia en Geografia a la Universitat de Barcelona. Comença a Catalunya Ràdio el 1985 i a Televisió de Catalunya el 1988. Ha treballat també al Grup Flaix i a La Vanguadia. Actualment presenta El Temps a TV3 i a Catalunya Ràdio i és director i presentador del programa MetoMauri a Catalunya Ràdio i a internet.

    És autor i coautor de diversos llibres. És membre del Consell Assessor del Servei Meteorològic de Catalunya.

    Si vols més informació, pots consultar MetoMauri

    Recomanat per Yolanda Villalón. Biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat.

    09/11/2022
  • No más migajas

    Montagut, Xavier

    Barcelona : Icaria, 2017

    Les actuals mesures de lluita contra la pobresa són funcionals al model neoliberal que l'origina. Són mesures, així, que no afronten les causes de la pobresa. Només busquen gestionar-la. Es confia que un creixement econòmic sostingut ja farà el miracle. Són, per tant, ineficaces per a resoldre el problema. L'únic que fan és cronificar-lo. Però hi ha alternatives, moltes de les quals s'estan activant des dels moviments socials. Des de l'activisme, l'autor desmunta idees preconcebudes i aporta noves solucions.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    01/03/2018
  • La Economía del bien común

    Tirole, Jean

    Barcelona : Taurus, 2017

    Què és l'Economia del Bé Comú? L'Economia del Bé Comú es podria anomenar d'una forma igualment correcta l'economia del sentit comú, ja que col·loca els éssers humans i tots els éssers vius, així com l'èxit de les relacions entre ells, en el centre del sistema econòmic. Transfereix així els valors d'avui en dia, ja vàlids,  de relació i constituci; i d'organització al mercat;  obligant als actors econòmics a què es comportin i organitzin de forma humana, cooperativa, solidària, ecològica i democràtica. En definitiva, es tracta d'aplicar un concepte recollit en la gran majoria de les constitucions occidentals: l'economia ha de servir el bé comú. La Economía del bien común és  un apassionat manifest a favor d’un món en el qual l’economia es veu com una força possitiva a favor del bé comú, segons la visió de Tirole, Premi Nobel d’Economia.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    01/02/2018
  • Utopia per a realistes :

    Bregman, Rutger

    Barcelona : Empuries, 2017

    Renda garantida universal? setmana laboral de 15 hores? Un món sense fronteres? Realment es podrien aplicar totes aquestes idees a la vida real?

    No són idees que estiguin a tocar, però l’autor ens demostra que són realitzables. Ens aporta diferents exemples de projectes “alternatius” que s’han fet a ciutats i municipis d’arreu del món, amb uns resultats sorprenents i ens recorda que la humanitat ha evolucionat en base a idees que es creien inassolibles.

    Com diu el mateix Bregman: “Deixem que treballin els robots i ocupem-nos del que importa”

     

    Recomanat per Eva Fàbregas. Biblioteca Pompeu Fabra (Mataró).

    Si voleu saber-ne més podeu llegir una entrevista de l'autor al diari Ara i un article a la revista El Temps.

    31/01/2018
  • Otra economía es posible

    Madrid : Alianza, cop. 2017

    En tot el món occidental els governs i les èlits financeres han respost a la crisi  econòmica de 2008 intentant restablir les condicions que imperaven abans d’aquesta, però els danys econòmics, socials i humans que s’han provocat posen en dubte el capitalisme: han sorgit una sèrie de pràctiques i organitzacions que representen valors alternatius: el valor de la vida sobre els diners, l'efectivitat de la cooperació sobre la competència salvatge, la responsabilitat social de les grans empreses i la regulació responsable dels governs sobre les estratègies especulatives que van portar l'economia a la catàstrofe.

    El present llibre examina els moviments innovadors en l'organització de la feina i la vida que han sorgit arran de la crisi: cooperatives, xarxes d'intercanvi, banca ètica, monedes comunitàries, bancs de temps compartit, xarxes solidàries, transaccions no monetàries, etc... Moviments que preparen el terreny per a una economia orientada a la satisfacció de les necessitats humanes.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    22/01/2018
  • Productos y servicios bancarios

    Igual, David

    Barcelona : Profit, 2017

    Aquest llibre presenta i analitza tota la informació sobre els productes bancaris d'avui (concepte, característiques, obligacions, exemples, etc.) estructurada de forma pedagògica, actualitzada i independent. Ofereix un material de consulta molt útil per conèixer els productes bancaris, tant per a professionals de les finances, com per a consumidors que contractin productes per optimitzar les seves condicions i saber els drets que tenen. És de gran utilitat per a tots els professionals de les finances, empleats, professors de l'àmbit de les finances i totes aquelles persones que vulguin conèixer el funcionament a nivell teòric i pràctic dels productes financers actuals.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    22/01/2018
  • Naturalment atractius :

    Llargués, Josefina

    Valls : Cossetània, 2017

    A Naturalment atractius descobrireu que la cosmètica natural, juntament amb l’alimentació, pot formar part d’un estil de vida més conscient i saludable, que us permeti gaudir de la bellesa que us és pròpia i d’una pell sana i lliure de tòxics.

    Un llibre per entendre que és de vital importància prendre consciència del còctel de substàncies químiques amb què diàriament intoxiquem la nostra pell.

    Fem prevenció. Millorem la nostra nutrició i tractem les malalties amb remeis naturals, sense excipients, sense química afegida. La Josefina Llargués, l’autora ens guia.

    Josefina Llargués és llicenciada en Psicopedagogia, postgraduada en Psicopatologia Clínica i màster en Nutrició i Salut. Ha cursat, a més, estudis de Naturopatia, Homeopatia i Nutrició Aiurveda. Desenvolupa la seva activitat professional a la seva pròpia consulta, on imparteix també xerrades i cursos teoricopràctics sobre alimentació i cuina saludable. És autora de diversos llibres i ha rebut quatre guardons dels International Gourmand Cookbook Awards, els anys 2007, 2012, 2015 i 2016, per la seva contribució al foment dels hàbits saludables.

    Recomanat per Núria Paule. Biblioteca del Casino de Manresa

    08/11/2023
  • Transgénicos sin miedo

    Mulet, J. M.

    Barcelona : Destino, 2017

    J. M. Mulet ens explica tota la veritat sobre els transgènics des de la perspectiva científica i sobre com la ciència ens ha portat a alimentar-nos millor que mai. L'alimentació i els transgènics s'han convertit en un dels debats científics per excel·lència a Espanya i el món sencer en els últims anys. La manipulació genètica dels aliments és avui un dels majors tabús en la nostra societat. Els grups ecologistes han organitzat campanyes contra ells i contra les seves suposades conseqüències negatives per a la salut.

    Algú però s'ha preguntat quins són els beneficis dels transgènics i dels avenços científics aplicats a l'alimentació? Què opinen els científics sobre aquest tema? Tenim tota la informació que necessitem per poder jutjar per nosaltres mateixos? O estem sotmesos a la influència d'interessos creuats que res tenen a veure amb el que ens convé o no?

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

     
    11/12/2017
  • Homo cooperans 2.0 :

    Lietaert, Matthieu

    Barcelona : Icaria, 2017

    Des de l’homo habilis, fa més de dos milions d’anys, l’home sempre ha buscat cooperar entre els seus semblants. En les últimes dècades, però,  les cooperatives han tornat a ressorgir, sobretot per la crisis i, poc a poc, la nostra societat s’està adonant que pot tenir accés a més coses per menys diners i d’una forma més ecològica.

    Matthier Lietaert, autor d’aquest llibre, ens ajuda a entendre i relacionar conceptes com el cooperativisme i l’economia col·laborativa  que, tot i compartir idees semblants, no  sempre comparteixen el mateix objectiu.

    Matthieu Lietaert és doctor en ciències polítiques i periodista. Director del film "Els negocis de Brussel·les" (TVE, ART) sobre el lobbying de les empreses multinacionals. Expert en ecoviles urbanes, Matthieu és un dels impulsors del projecte “La fàbrica de la transició”, que vol convertir l’antiga fàbrica tèxtil i de paper del Catllar, a la riba del riu Gaià, en un centre pioner basat en el sistema d’una cooperativa d’habitatge en cessió d’ús.

    Recomanat per Marta Salas. Biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí

    12/12/2017
  • Medios de vida sostenible y desarrollo rural

    Scoones, Ian

    Barcelona : Icaria, 2017

    El llibre que et recomanem està relacionat amb la inicativa ICAS (Initiatives in Critical Agrarian Studies), una comunitat d’acadèmics i activistes del desenvolupament de diferents països que treballen sobre temes agraris. Promouen el pensament crític amb la intenció de reinterpretar el món agrari i transformar-lo.

    L’autor analitza l’evolució i les dimensions dels mitjans de vida sostenibles. I ho fa d’una manera estimulant, teòricament perspicaç i alhora molt llegible. Ens endinsa en una perspectiva històrica i alhora ens projecta cap al futur.

    Es tracta d’un llibre que conté propostes tant per als analistes com per a altres professionals i de gran valor per a estudiants i investigadors, doncs situa en context el pensament dels mitjans de vida, explora les seves aplicacions i també explica les seves limitacions.

    Aquí podeu consultar la biografia i l’experiència professional de l’autor, Ian Scoones.

     

    Recomanat per Yolanda Villalón. Biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat

    14/11/2017
  • Parlem d'economia amb els joves :

    Casulleras, Enric

    Vic : Eumo, 2017

    L’economia és un dels eixos fonamentals que mou el món on vivim. Les gestions diàries que fem ens obliguen a estar-hi immersos en hipoteques, bancs, despeses, cobraments...etc. L’autor ens proposa d’una manera clara i pedagògica com apropar al públic jove i familiar a les claus de l’economia actual. A més, fa un repàs històric que ens ajuda a adquirir un esperit crític i més ampli de com ha anat evolucionant el sistema econòmic.

    Trobaran feina, els nostres fills? Hauran d’emigrar? Podem actuar contra la fam i desigualtats socials? És possible un món millor i més equilibrat? Un llibre breu i concís que mira de donar resposta a aquestes preguntes de futur.

    Recomanat per Eva Fàbregas. Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró.

    09/10/2017
  • Los Riesgos de la nanotecnología

    Bermejo Bermejo, Marta

    Madrid : Los Libros de la Catarata, cop. 2017

    La nanotecnologia arriba a tots els sectors productius i mostra el seu enorme potencial per millorar el nostre benestar. Però mentre té lloc aquesta revolució,  apareixen certs problemes causats per ella, alguns d'índole social i política, i altres relacionats amb els riscos i l'impacte dels nanomaterials sobre l'ésser humà i el medi ambient, avivant el debat social.

    Aquesta obra explica els riscos de la nanotecnologia, presents i futurs, els possibles danys i la forma en que tots aquests temes s'estan abordant.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/10/2017

  • Sí que hi ha alternatives [recurs electrònic] : experiències de comercialització justa a Catalunya

    Suriñach, Ruben

    > Veure disponibilitat al catàleg Aladí

    Aquest document va ser editat el 2014 en el marc de la quinzena edició de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica. D’ençà aleshores aquesta festa s’ha anat escampant arreu, aplegant un consorci d’organitzacions que, sota la coordinació de SETEM, treballen en la promoció del Comerç Just, la Banca Ètica i l’Economia Solidària.

    N’explica el recorregut des dels seus inicis fins a la consolidació a casa nostra, per després explicar-ne l’evolució tant a nivell de discurs com en les pràctiques.

    Així, hi trobem un conjunt d’experiències de “Comercialització Justa”, definició que canvia l’anterior de “Comerç Just” ampliant-la i incloent-hi totes aquelles iniciatives que incorporen els valors de la justícia social, l’impacte ambiental, la visió de gènere, etc. en la seva activitat comercial i que impliquen una reflexió crítica sobre el Consum fins a entendre’l com a eina de transformació social i econòmica, tot fomentant l’autonomia dels diferents agents implicats en cadascun dels nivells: producció, comercialització i consum, afavorint el contacte directe productor-consumidor.

    Després d’exposar els criteris que ha de complir qualsevol iniciativa per a poder-la incloure dins la denominació de “Comercialització Justa”, s’estudien deu iniciatives que en compleixen els paràmetres, són: Alternativa3, Oxfam Intermón, Xarxa de Consum Solidari, Quèviure, EL BROT, Biocoop, Cooperativa de consumidors de productes ecològics i consum responsable Cydònia, Verntallat, CoopMercat i Món Empordà.

    Finalment ens dóna una sèrie de consells o reflexions a fer davant dels productes que comprem i les contradiccions que ens podem trobar en el mercat, ens proporciona dades oficials que demostren la ràpida expansió que han tingut i acaba amb una mostra pràctica dels logos que ens trobem en aquests productes i el seu significat.

    Recomanat per Marta Pujol. Bib. La Cooperativa. Centelles.

    12/09/2017
  • Cosmética casera

    Goggin, Juliette

    Barcelona : Blume, 2017

    Cosmética casera ens mostra quins materials necessitem, l’equip bàsic, les tècniques que s’han d’aprendre i les parts del cos el qual va dirigit el llibre: rostre, cabell i cos.

    Els preparats artesanals que ens ensenya el llibre, ens ajudaran a tenir millor aspecte, amb els quals podràs arribar a obtenir grans resultats.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    21/08/2017
  • Cultivar alimentos en espacios reducidos

    Halsall, Lucy

    Barcelona : Blume, 2017

    Les maduixes acabades de collir per tu mateix/a arriben a la cuina? Si compares les faves d’un hort d’algun familiar o amic amb les que compres, no en voldràs comprar mai més a la botiga .... per què? Pel gust? Per la frescor? Pel plaer? O potser per raons mediambientals?

    El fet és que aquest llibre mostra com treure el màxim profit en espais reduïts si volem treballar el nostre petit tros.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    21/08/2017
  • Residu zero a casa

    Johnson, Bea

    Barcelona : Pol·len, 2016

    Residu zero a casa és un llibre original, creatiu i aplicable, des de la senzillesa, però alhora des de la determinació, en el nostre dia a dia. L’estructuració hegemònica del consum ve acompanyada de la generació de residus que en la majoria dels casos són evitables, i a la vegada prescindibles. És difícil evitar-los? És difícil prescindir-ne? Residu Zero a casa ens facilita eines, idees i hàbits per a evitar i prescindir dels residus a les nostres llars. A casa, cap residu! Apliquem la primera de les cinc erres del reciclatge: la reducció.

    Recomanat per Núria Paule. Biblioteca del Casino de Manresa

    10/08/2017
  • La Carne que comemos:

    Lymbery, Philip

    Madrid : Alianza, 2017

    Al món es crien 70.000 milions d’animals de granja, dos terços en granges industrials. Les gallines viuen en una superfície equivalent a la d’un foli, dempeus sense batre les ales. A l’estat, el 84% d’antibiòtics que es venen, s’administren als animals. A banda, cada salmó li pertoca el volum d’aigua d’una banyera per créixer.... Seguim?

    A La carne que comemos trobareu aquestes i moltes d’altres informacions que ens faran repensar què, com i perquè mengem d’aquesta manera.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    21/07/2017
  • Cultive todo cuanto pueda comer en menos de un metro cuadrado

    Barcelona : Blume, 2016

    Que t’agradaria cultivar els teus propis aliments a casa de manera fàcil però no tens gaire espai per fer-ho? Cultive todo cuanto pueda comer en menos de 1 m2 és una guia on diferents autors ens ensenyen trucs i tècniques per aprofitar al màxim l’espai que tinguem, per molt petit que sigui. Una guia útil i amena on trobaràs tota la informació per cultivar tot tipus d’aliments (fruita, verdures, hortalisses, plantes aromàtiques, etc.) i utilitzar l’espai d’una manera eficient i eficaç.

    En definitiva, un llibre pràctic que ens ajuda a ser més responsables amb la nostra alimentació i a menjar una mica més sa.

    Recomanat per Marta Salas. Biblioteca Mercè Rodoreda. Sant Joan Despí.

    02/06/2017
  • Dan-sha-ri :

    Yamashita, Hideko

    Barcelona : Columna, 2016

    Què és essencial en la nostra vida? cal que guardem tot els objectes materials que formen part del nostre passat? L’autora proposa tenir una actitud conscient del que realment necessitem a la nostra vida, procurar  estalviar-nos l’innecessari, sent respectuosos amb el medi ambient i també amb la nostra economia. Aplicant aquesta fórmula, segons Yamashita, estarem més a prop de ser feliços i confortables amb les nostres vides, deixant pas a experiències noves  i canvis per a una nova etapa.

    Recomanat per Eva Fàbregas. Biblioteca Pompeu Fabra (Mataró). 

     

     

    10/04/2017
  • Economia per a un futur sostenible :

    Cucarella, Vicent

    Alzira : Bromera, 2016

    En el seu pròleg,  l’economista Lluís Miret ens dóna una cita prou reveladora del premi Nobel  Joseph Stiglitz quan adverteix de que es continuen ensenyant teories obsoletes sobre economia i per tant es continuen aplicant polítiques econòmiques arcaiques que no ens trauran de la crisi.

    En aquesta línia l’autor, economista i investigador de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, arriba a la conclusió de que hem d’anar cap a un decreixement perquè ja hem sobrepassat el desenvolupament sostenible o capacitat de regeneració del planeta. Actualment diu, no es pot desconnectar l’economia de l’ecologia.

     

    L’obra està estructurada en tres parts plantejades com una conversa entre un alumne de batxillerat i una economista.

     

    En la primera, comença d’una manera molt planera a introduir-nos a l’economia, desgranant els conceptes clau de la matèria.

    Més endavant, el llibre es centra en temes econòmics d’actualitat, emfatitzant en els problemes mediambientals que ens podem trobar en un futur no llunyà, escassetat de recursos energètics i alimentaris deguts a la sobreexplotació, la contaminació, el creixement constant de la població, etc.

    És en aquest darrer aspecte que ens introdueix  el concepte de capacitat de càrrega humana o capacitat del planeta per mantenir un determinat nombre de persones amb un estil de vida que suposa un enorme consum de recursos. En aquest punt l’autor fa un clam a les societats opulentes en el sentit de canviar a un estil que comporti un menor consum d’aquests recursos.

     

    En la tercera part es fixa en els models clàssics d’anàlisi econòmica que es preocupen del cost d’extracció i manipulació de l’energia però no del de reposició, cosa que provoca que estiguem en una fase d’estancament  i descens energètic.

    Tot això lligat a interessos d’alguns sectors productius, condicionen  moltes decisions de política econòmica.

    Acaba el llibre amb la descripció d’algunes iniciatives econòmiques i socials encarades cap el decreixement, entre altres: Economia del bé comú; Economia col·laborativa i concepte del procomú; Economia social i solidària; Permacultura i resiliència; Cooperatives integrals; Ciutats en transició; Bancs de temps; Ecoaldees; Producció i consum de proximitat.

     

    Un dels valors d’aquest llibre rau en què no presenta els seus plantejaments d’una manera dogmàtica, si no que ens dóna una visió crítica que ens indueix a reflexionar.

    Recomanat per Marta Pujol. Biblioteca La Cooperativa de Centelles.

     

    14/03/2017
  • 101 reglas básicas para una arquitectura de bajo consumo energético

    Heywood, Huw

    Barcelona : Gustavo Gili, cop. 2015

    Per evitar la calor a l'interior, no s'ha de permetre que el sol penetri dins l’edifici. Els colors de l'exterior afecten el consum energètic. Una finestra alta deixa que la llum natural entri a major profunditat. Els edificis pesats s'escalfen i es refreden lentament. Els edificis lleugers s'escalfen i es refreden ràpidament. L'aigua emmagatzema més calor que el formigó. La massa tèrmica és l'oposat a l'aïllament…Entendre com responen els edificis als seus entorns pot ajudar-nos a reduir de manera significativa el consum de calefacció, il·luminació i refrigeració artificials.

    Aquest llibre reuneix 101 regles bàsiques per optimitzar l’ús de l’energia natural en arquitectura i projectar d’una manera directa i intuitiva d’acord amb els principis de baix consum energètic. Aquesta guía fonamental i de fácil ús està plena de bons consells que  ens permetran apostar per la reducció del consum energètic des dels principis més bàsics.

    Huw Heywood és arquitecte. Amb més de vint anys de pràctica a nivell internacional, ha treballat en projectes al Regne Unit, Alemanya i Xina. Actualment és professor de grau i postgrau a l'Escola d'Arquitectura de la Universitat de Portsmouth, on ha centrat la docència i la investigació en l'urbanisme i l'arquitectura sostenibles.

    Recomanat per Núria Paule. Biblioteca del Casino de Manresa
    08/02/2017
  • Jardines en cajas de madera :

    Collaert, Jean-Paul

    Barcelona : Larousse, cop. 2015

    Cada dia hi ha més la consciència de reutilitzar molts dels objectes que fem servir de forma habitual amb l’objectiu de dóna’ls-hi un altre ús. Aquest és un dels objectius dels autors d’aquest llibre: utilitzar les caixes de fusta de vi per fer jardins en miniatura.

    En aquest llibre podem trobar més de 90 idees per crear diferents tipus de jardins en caixes de fusta diferents: des de jardins amb plantes decoratives fins a petits horts per cultivar verdures i llegums.

    L’autor del llibre, Jean-Paul Collaert, amb més quaranta anys d’experiència en el mon de la jardineria, també ens dona els consells necessaris per una millor conservació de les caixes i poder treure el màxim profit dels nostres jardins.

    Recomanat per Marta Salas. Biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí.
    03/01/2017
  • El Libro prohibido de la economía :

    Trías de Bes, Fernando

    Barcelona : Espasa, 2015

    L'economia, segons ens fa veure l'autor,  hauria de ser una disciplina que ens ajudés a entendre una part del món on vivim i  de poder gestionar, segons les nostres necessitats, els recursos dels qual disposem. Amb clau irònica i entenedora, ens fa veure que en realitat, no és així, que l'economia està en mans del poder i aquest la manipula per protegir els seus interessos i així poder tenir més control sobre els ciutadans. S'analitzen les diferents maneres de fer dels bancs, hisenda, govern i empreses, per demostrar-nos que segons quina informació sobre l'economia no ens arriba i que estaríem en el nostre dret de saber-la. Reclama que l'economia, torni a la seva essència original: estar al servei de la solidaritat i justícia de tots els ciutadans.

    Un llibre recomanat a tothom qui vulgui tenir una altre visió de l'economia actual en els seus diferents aspectes.
     

     

    Recomanat per Eva Fàbregas. Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró

    09/11/2016
  • La Vida en el campo y El horticultor autosuficiente

    Seymour, John

    Barcelona : Blume, 2010

    Aquesta és una compilació en un sol volum de dues obres que s'havien publicat per primera vegada al nostre país, els anys 1979 i 1980 respectivament. D'ençà llavors s'han anat reimprimint fins arribar a aquesta edició de l'any 2010.
    Això d'entrada ja ens indica l'èxit que aquest llibre ha anat tenint i que probablement rau en transmetre uns coneixements pràctics que ajuden a l'autoabastament i en la senzillesa i claredat de les seves explicacions.
    En el seu moment i fins fa molt poc en que la bibliografia sobre el tema ha augmentat espectacularment, va ser la guia imprescindible per a qui volgués donar el pas de la ciutat a un entorn rural.

    El llibre a la vegada ens serveix per a fer un recorregut per les feines del camp, les  tradicions, les eines, els costums, el ritme de la natura... i tot acompanyat per unes boniques ilustracions del mateix autor que ens mostren tots els passos de cadascuna de les feines que se'ns mostren, la cura dels animals, la preparació d'aliments, l'organització i les feines de l'hort, els diferents tipus d'energia i la seva adaptació, etc.

    Per suposat no podem seguir tots els seus consells si vivim en un entorn urbà i tampoc és la pretensió de l'autor que ho fem, però sí que podem adaptar alguna de les seves explicacions en el nostre dia a dia que ens serveixin per trencar les dependències absolutes.

     

    Recomanat per Marta Pujol. Biblioteca La Cooperativa de Centelles.

    10/10/2016
  • Jardín anticrisis :

    Boudassou, Bénédicte

    Barcelona : Larousse, cop. 2015

    Tenir cura del jardí sense malgastar! Al jardí es pot reciclar, estalviar, tenir cura del medi ambient, però com dedicar-se a la jardineria sense gastar massa? Jardí anticrisi ofereix trucs i consells per:
    Encoixinar per utilitzar menys aigua, fer el compost a casa, preparar els purins vegetals, acodar, preparar esqueixos, utilitzar l'aigua de pluja ...; Recuperar materials o comprar-los a bon preu; Potenciar els intercanvis entre veïns i entre jardiners, participar en mercats i fires de plantes ...; Triar plantes que no resultin cares: les puguis fer créixer sense necessitat d'abonament ni de reg, les que són molt resistents, les que produeixen llavors que es puguin recol•lectar per sembrar-les a l'any següent ...Res es perd! Tot es transforma!
    Bénédicte Boudassou és escriptora i periodista especialitzada en jardinería i ecología des de fa vint anys i aporta els seus coneixements fent col•laboracions en diferents revistes especialitzades.

    Recomanat per: Biblioteca Casino de Manresa

    01/09/2016
  • Guia del recol·lector

    Bosch Cebrián, Carme

    Barcelona : Viena, 2013

    Si sou amants de la natura i voleu conèixer millor les plantes del nostre entorn i les seves propietats, aquest és el vostre llibre. La Carme i la Cristina ens descriuen les espècies vegetals i els bolets més interessants que es poden recol·lectar al llarg de l'any. Inclou receptes medicinals, culinàries i tintòries.

    Un llibre pràctic, il·lustrat amb fotografies, fàcil de consultar i que permet saber mes a mes que és el que cal recol·lectar i con fer-ho de la millor manera.

    La Carme Bosch és divulgadora d'etnobotànica aplicada i mestra artesana. La Cristina Bota és biòloga i educadora ambiental.


    Recomanat per Marta Salas. Biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí

    13/07/2016
  • La Magia del orden :

    Kondo, Marie

    Barcelona : Aguilar, 2015

    Marie Kondo, gurú de l'ordre, ha ideat el mètode KonMari. La seva idea és ajudar les persones a transformar la seva llar en un espai net i ordenat i comprovar com això també ajuda a canviar les nostres vides. El mètode, guiat per la senzillesa, pretén fer sentir qui l'aplica més segur, exitós i motivar per crear la vida que vol.

    El llibre ha estat un èxit de vendes, fins al punt que s'ha publicat a més de 30 països i ha estat número 1 a la llista dels més venuts de The New York Times, entre d'altres publicacions.
    T'animes a descobrir la màgia de l'ordre?


    Article relacionat: "La magia del orden en 9 pasos" (El País, Verne, 11-11-2015)
     

    Recomanat per Yolanda Villalón. Biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat

    18/05/2016
  • L'Economia explicada als joves

    Melé, Joan Antoni

    Barcelona : Entramat, 2015

    Sabeu què és la borsa? i els dipòsits, crisis, accions i bancs?. Per poder entendre l'economia actual i com gestionar-la, no cal que siguem agents de borsa ni banquers però si conèixer les finances o els seus principis fonamentals en el moment en que els nostres diners comencen a jugar un paper dins de la societat. Una invitació a la reflexió i divulgació de tots aquests conceptes econòmics explicats als joves, des de la vessant més ètica i pedagògica, perquè prenguin consciència i puguin influir positivament en la societat. Un llibre recomenat per a totes les edats.

    El seu autor és Joan Antoni Melé, un referent mundial en banca ètica que ha estat subdirector general a Espanya de Triodos Bank. El 2015 va deixar aquesta faceta per dedicar-se a fer divulgació sobre la necessitat de canviar la societat i els seus valors a través de la seva empresa "Taller de conciéncia".

     

    Recomanat per Eva Fàbregas. Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró

    01/05/2016
  • ¿Quién decide lo que comemos? :

    Lawrence, Felicity

    Barcelona [etc.] : Tendencias Editores/Urano, cop. 2009

    L'autora, de llarga trajectòria en el periodisme d'investigació, tracta sobretot temes alimentaris, un llibre anterior seu Lo que la etiqueta no dice, va tenir una gran repercussió en la concienciació de milers de persones.

    Aquest és un llibre molt ben documentat i ple de dades sobre els aliments i el seu procés d'elaboració, però a la vegada molt amè.

    Repassa la història de com s'ha anat transformant la indústria alimentària fins a denunciar que el nostre consum es basa en el que diuen els poders corporatius i en el proteccionisme de l'agricultura, de la geopolítica i dels imperis econòmics.

    Dedica diferents capítols als cereals, les verdures i la carn, el porc, el sucre, el peix, la soja, les grasses… i ens aporta tota la documentació precisa per a demostrar com el procés de transformació dels aliments per a fer-los fàcils de consumir i agradables al paladar, comporta la pèrdua de nutrients a la vegada que un alt cost energètic. Per posar un exemple, una caixa de cereals que conté 1100 caloríes, en necessita 7000 per a la seva fabricació.

    Malgrat tot, l'autora és optimista en quant a l'alimentació futura i ens dóna el seu parer de com haurien de ser els nostres hàbits de compra basats sobretot en productes biològics, de temporada, de productors locals i independents, de comerç just i d'altres que podeu trobar en el seu capítol final.

     

    Recomanat per Marta Pujol. Biblioteca La Cooperativa de Centelles

    07/04/2016
  • La Magia del orden :

    Kondo, Marie

    Barcelona : Aguilar, 2015

    Marie Kondo és japonesa i és una de les 100 persones més influents del món en el 2015 segons la revista Time. Ha assolit un gran èxit amb el seu llibre amb el que ens dona eines per endreçar les nostres llars i de retruc les nostres vides. Amb un mètode basat en unes idees molt senzilles: guarda només allò que et faci feliç, moltes coses que guardem ja han complert la seva funció: ja ens han fet feliç@s i hem de saber desprendre'n d'elles. Podràs endreçar cadascuna de les habitacions de casa teva o del teu lloc de feina, des dels prestatges fins als calaixos . Primer tria el que vols guardar i després endreça-ho. Amb el mètode Konmarie, ho aconseguiràs d'una forma fàcil. Ja no tens excuses per no tenir endreçada la teva roba, la teva habitació... No tan sols transformaràs el teu espai, sinó que també et canviarà a tu. Tens un munt de vídeos a la xarxa que t'ajudaran a aconseguir-ho.


    Més informació:

     

    Recomanat per Bib. La Florida. L'Hospitalet de Llobregat.

    11/04/2016
  • La Verdad sobre los transgénicos :

    Lepage, Corinne

    Madrid : Icaria, 2013

    Albert Einstein va dir que "l'home i la seva seguretat han de constituir la primera preocupació de tota aventura tecnològica". Sens dubte això no es compleix en el cas dels organismes modificats genèticament (OMG) tal com ens adverteixen en aquest llibre: La verdad sobre los transgénicos. ¡Nuestra salud está en juego!
    La investigació, seriosa i independent, que recull aquest llibre, ens fa saber que les llavors modificades pels patrons del lucre han arribat als nostres plats, comprometent molt seriosament la nostra salut. Ja no podem esperar dels poders públics que assumeixin la defensa del bé comú. En aquest sentit l'experiment promogut pel CRIIGEN detallat en aquest llibre és una evidència de l'important que és la societat civil per fer front a la irresponsabilitat política i de les multinacionals.
    Corinne Lepage és advocada i política. Va ser ministra de medi ambient a França de1995 a 1997, i és diputada al Parlament Europeu des de 2009. És presidenta fundadora del partit ecologista i humanista Cap 21. Va fundar CRIIGEN, Comitè d'investigació i informació independent sobre enginyeria genètica, el qual ha presidit durant dotze anys abans de convertir-se en presidenta d'honor.

    Recomanat per Núria Paule. Biblioteca Casino de Manresa

    04/03/2016
  • Resistencia global al fracking :

    Madrid : Libros en Acción, 2015

    El fracking és una tècnica que  permet extreure gas en profunditat i consisteix a perforar fins a estrats de roca que contenen petites bossetes de gas natural i fracturar la roca amb explosius i aigua a pressió per alliberar el gas.  Són tècniques i jaciments coneguts des de fa temps, que no s'explotaven perquè no sortien a compte. Amb l'encariment de l'energia ara ja és rendible, però les entitats ecologistes denuncien que contamina el subsòl i les capes freàtiques amb els productes químics que s'afegeixen a l'aigua per alliberar el gas.

    Aquest petit llibre, doncs, afavorit per l'associació Ecologistas en Acción, pretén fer conèixer i fer visible aquest moviment antifracking que hi ha arreu del món. Podem trobar l'experiència de 15 lluites de resistència a diferents nivells i en llocs diversos arreu del Planeta, històries d'Europa, Amèrica, África i Oceania.

    Samuel Martín-Sosa Rodríguez, coordinador d'aquest llibre, és doctor en Biologia per la Universitat de Salamanca. Responsable de Internacional de Ecologistas en Acción des de fa més d'una dècada i representant espanyol durant uns anys del European Environmental Bureau (EEB). Ha col·laborat en diverses revistes i mitjans de comunicació. Ha participat en la gestació de diverses aliances europees com la Resource Cap Coalition, o la red Euro-magrebí contra el fracking. Actualment dirigeix un curs de postgrau de FLACSO sobre el canvi climàtic.

    Web: Ecologistas en Acción

    Recomanat per Marta Salas. Biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí

    02/02/2016
  • Residu zero :

    Simon, Joan Marc

    Barcelona : Pol·len, 2015

    Residu zero : com reactivar l'economia sense carregar-se el planeta / Joan Marc Simon
    Barcelona : Pol•len, 2015
    En el món actual, la mala gestió dels recursos naturals  ha portat a una sobreexplotació dels recursos disponibles del planeta. Saber gestionar eficientment aquests recursos sense generar residus és clau si volem construir un model de gestió sostenible. Per portar-ho a terme l'autor Joan Marc Simó, proposa l'aplicació de l'estratègia del Residu Zero a Europa i al món a través d'exemples pràctics i la seva pròpia experiència en el tema. Fer real aquest projecte, suposaria rebutjar l'explotació de recursos externs sovint de països en conflicte als quals hi estem "subordinats", potenciar la producció local i directament crear nous llocs de treball.
    Tenim a les nostres mans una mostra de com poder reactivar l'economia a través d'un projecte enginyós, prometedor i alternatiu. El llibre va ser finançat a través de la plataforma Verkami  amb el suport dels qui creuen que un altre món és possible.


    Per a més informació sobre el projecte: http://www.verkami.com/projects/10141-residu-zero-com-reactivar-leconomia-sense-carregar-se-el-planeta

    Recomanat per Eva Fàbregas. Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró
     

    11/01/2016
  • Sin mala espina :

    Chaparro, Lydia

    Madrid : Libros en Acción, 2014

    Amb aquesta guia, Lydia Chaparro ens informar sobre els problemes de l'actual model de producció i gestió pesquera que ens ha portat a una sobreexplotació de la major part dels productes del mar que consumim. Defensa revertir aquesta situació i aposta per una pesca sostenible i un consum responsable.

    A la guia s'avaluen les 71 espècies més consumides i, entre d'altre qüestions, es parla de l'impacte sobre elles i de les confusions més comunes al respecte. Es fa una recomanació de consum, amb instruccions per a una tria més responsable. I s'anima a passar a l'acció tot triant productes frescos i de temporada que estiguin etiquetats correctament, diversificant al màxim el consum per tal de disminuir la pressió sobre les espècies més populars i triant, quan sigui possible, els exemplars capturats per les pesqueries més selectives del nostre litoral.

    Bloc de sobre la guia
    Tríptic informatiu de la guia

    Recomanat per Yolanda Villalón. Biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat

     

    08/01/2016
  • La Sociedad de coste marginal cero :

    Rifkin, Jeremy

    Barcelona [etc.] : Paidós, 2014

    En aquest  llibre hi trobem les darreres reflexions d'aquest prestigiós pensador conegut per obres tant emblemàtiques com El fin del trabajo, o La Tercera Revolución Industrial.

    Rifkin opina que el sistema capitalista ha iniciat el seu declivi i que ens trobem en un moment de transició cap a un nou sistema econòmic que ell anomena el "procomú col·laboratiu", basat en la col·laboració entre persones i que comportarà la democratització de l'economia mundial,la reducció de les diferències i la creació d'una societat més sostenible.

    El sistema capitalista significa la mercantilització de  qualsevol aspecte de la vida humana per a intercanviar-lo com una propietat. Gràcies a internet, el cost de producció de molts bens i  serveis esdevé gairebé nul o sigui que aquests es poden oferir de manera gratuïta fugint de la dependència especulativa dels mercats.

    El cost marginal zero fa que moltes persones creïn i comparteixin tot el que fins llavors havien de pagar,  informació, lleure, habitatge, estudis, etc.

    Ressorgeixen fòrmules com el cooperativisme o se'n creen de noves com  les xarxes de distribució i el micromecenatge, es creen monedes alternatives i es valora l'intercanvi com a nou model social.
    Rifkin, ens mostra la relació que hi ha entre l'activitat econòmica i els condicionaments ecològics imposats per les lleis de l'energia, cosa que no tenien en compte les teories econòmiques convencionals.

    Això que d'entrada ens pot semblar una mica abstracte, la lectura més que recomanable del llibre, ens ho aclareix d'una manera molt entenedora.

    Web de la fundació de l'autor

    Recomanat per Marta Pujol. Biblioteca La Cooperativa de Centelles

    22/12/2015
  • Pagesos de ciutat: manual il·lustrat per fer hort en testos, jardineres i taules

    Casanovas, Ester

    Barcelona: Viena, 2014

    A Pagesos de ciutat s'inclou tota la informació que poden necessitar tots aquells que decideixin tenir un hort a casa. Des d'on ubicar l'hort, conèixer i seleccionar el contenidor més adient i fins a conèixer, per exemple, els diferents tipus de substrat. Sense deixar de banda les eines que ens caldran per tirar tot això endavant.

    Gran part del llibre l'ocupen un seguit de fitxes de les hortalisses que podem cultivar a casa, i que segueixen una classificació d'allò més pràctica en funció de quina és la part que ens en menjarem. Distingeix entre hortalisses d'arrel, bulb i tubercle, com ara l'all, l pastanaga, el porro i d'altres, hortalisses de fulla, com ara la bleda, la col o els espinacs i les hortalisses de fruit, com ara l'albergínia, el blat de moro, el carbassó o la maduixa. Cadascuna d'aquestes fitxes comença amb un seguit de dades tècniques, com són temperatura òptima de germinació, temps de collita, llum i aigua necessaris i moltes d'altres. L'autora facilita a més a més dades interessants per a què la nostra tasca sigui exitosa. El llibre inclou un calendari de sembra i recol•lecció.

    L'Ester Casanovas, l'autora del llibre, treballa actualment en la difusió de l'horticultura urbana des de diferents àmbits. Al seu blog, Picarona i el seu hortet (premi Blogs Catalunya 2012 en la categoria de Sostenibilitat i Medi Ambient), comparteix consells i experiències. Fa cursos i xerrades i a més codirigeix i presenta el programa de ràdio Pagesos de ciutat, que s'emet a través de la Xarxa. També col•labora a la premsa escrita i està sempre disponible per donar un cop de mà als seus seguidors.

    Recomanat per Núria Paule. Biblioteca del Casino de Manresa

    01/12/2015
  • Sistemas de energías renovables

    Díaz Velilla, Jorge Pablo

    Madrid : Paraninfo, 2015

    En aquest llibre podem trobar els continguts del mòdul professional de Sistemes de Energies Renovables del Cicle Formatiu de grau superior.

    És un obra on s'analitzen les principals soluciones tecnològiques vinculades a les fonts energètiques sostenibles, així com d'altres temes tan importants com la viabilitat econòmica de cada tecnologia, l'evolució tècnica de les últimes dècades, els beneficis mediambientals aconseguits i les perspectives de creixement en el futur. Per altra banda, ofereix també una gran varietat de imatges, esquemes i referències a documentals, pel·lícules de cine, videojocs, etc.

    En definitiva, és tracta d'un llibre de gran utilitat tant per a professor, alumnes, professionals i per aquelles persones sensibilitzades en el desenvolupament sostenible.

    Recomanat per Marta Salas. Biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí

    17/11/2015
  • Vivir 5 personas con 5 ? al día

    Rossini, Stefania

    Barcelona : Zenith/Planeta, 2013

    Aquest llibre suposa tota una declaració d'intencions. L'autora combat el consumisme sense control, defensa el reciclatge de les nostres pertenences i el consum responsable. Tot plegat per evitar comprar de manera compulsiva i estalviar. Però sobretot per ser conscients de l'impacte que les nostres accions de consum provoquen sobre l'entorn més proper.

    És un cant a una forma de vida més sostenible, més natural i més feliç. Perquè un canvi de xip en aquest sentit pot fer que elaborem amb les nostre mans allò que necessitem o que fem servir la nostra imaginació per reutilitzar allò que ja no ens serveix tot buscant-li una nova utilitat. També ens pot ser d'ajut en aquest sentit  intercanviar productes amb altres persones.

    És un document que t'ajudarà si busques consells i idees per ser més responsable amb el medi ambient i consumir d'una manera més moderada. A més, també inclou receptes per fer productes d'ús habitual, des de cremes corporals fins lleixiu, sal aromatitzada o detergent. És curiós comprovar la quantitat de coses que podem fer amb bicarbonat i una llimona!
    També trobaràs consells per gastar menys en concepte de llum, aigua o benzina.

    Bloc de l'autora, Stefania Rossini: Natural-mente-stefy 

    Recomanació de Yolanda Villalón. Biblioteca Josep Mateu i Miró de Castellbisbal
     

    02/11/2015
  • Hacia un nuevo modelo económico social, sostenible y estacionario :

    [Barcelona] : Viejo Topo, cop. 2014

    Iniciatives per al Decreixement és un fòrum de debat nascut en el si d'Iniciativa per Catalunya Verds que es va anar ampliant amb gent aliena a aquesta formació però amb un objectiu comú, el de reflexionar i impulsar solucions als problemes  socials i ambientals als que ens enfrontem.


    Aquest treball parteix de la base que l'anàlisi de la crisis actual està massa centrada en l'àmbit financer i oblida factors com els avenços tecnològics i la creixent escassetat de recursos fòssils.
    Els tres primers capítols estan dedicats a analitzar la crisi des de diferents perspectives, econòmica, energètica i de creixement, per passar tot seguit a fer propostes concretes per a sortir-ne: repartiment i redistribució del treball, creació de rendes: mínima, garantida i universal i a explicar el com i el perquè de les seves propostes.
    La segona part del llibre el dedica a fixar els paràmetres del que seria una economia social i sostenible, partint de la base de que hem arribat a un punt en que hem sobrepassat la capacitat del planeta i hem convertit el creixement en "ineconòmic".


    A partir d‘aquí  ens proposa diferents models productius i alternatius, enfocats vers la mobilitat, l'economia feminista, l'organització de la societat civil, el consum col·laboratiu, el diner alternatiu, etc.

    Tots els anàlisis i propostes els avalen amb dades i gràfics oficials i al final de cada capítol ens recomanen bibliografia i pàgines web per a poder ampliar informació.
     

    Recomanat per Marta Pujol. Biblioteca La Cooperativa de Centelles.

    02/11/2015
  • És evident la crisis sistemàtica i global que està vivint la humanitat i que ens afecta a tots nivells, tant interiors: valors, mentalitats,...com exteriors: organització social, economia, política, medi ambient... S'ha posat en joc l'estabilitat del planeta Terra i de l'equilibri de la vida per això és cada vegada més important que aconseguim el més aviat possible un nou model de convivència global.
    En el llibre que us recomanem: "Construimos biocivilización : hacia un nuevo paradigma de convivencia planetaria" veus destacades fan propostes per aportar solucions en aquesta direcció. Aquestes van sorgir com a debat dins el Tercer Seminari Internacional de Convivència Planetària, organitzat per Imago Catalunya l'any 2004.
    Destaquem, entre altres, la participació de Chico Whitaker, un dels vuit fundadors de Fòrum Social Mundial i premi Nobel alternatiu d'Economia; Cándido Grzybowski, director de IBASE Brasil, o Vandana Shiva, referent mundial de l'Ecofeminisme i una de les filòsofes de la ciència amb més prestigi a escala internacional.
    Recomanat per Núria Paule. Biblioteca Casino de Manresa

    02/11/2015
  • El Col·lapse és evitable :

    Sans Rovira, Ramon

    Barcelona : Octaedro, 2014

    El col·lapse és evitable és un llibre d'interès general i de divulgació d'un dels temes més importants de la societat actual com és l'energia. Hi ha molta gent que, per diversos motius, es resisteixen a acceptar la realitat de l'esgotament dels combustibles fòssils i la necessitat d'un canvi de model. Aquest llibre pretén mostrar que sí que hi ha solucions.

    D'una manera clara i entenedora, els autors exposen la crítica situació energètica actual, basada bàsicament amb combustibles fòssils (petroli, gas i carbó) i els baixíssim rendiments en la seva utilització i, per altra banda, plantegen una inevitable transició dels combustibles fòssils a energies renovables (eòlica, fotovoltaica, termosolar...) i garantir el subministrament energètic.

    Ramon Sans Rovira és enginyer industrial, màster en Tècniques de Gestió Empresarial i enamorat de la natura. La seva dilatada trajectòria professional l'ha portat a ser director tècnic i vicepresident de Girbau, així com a registrar nombroses patents mundials i a participar com a expert en comitès de normalització europea. Actualment és vicepresident del CMES.

    Elisa Pulla Escobar és pianista, musicòloga i coach amb vint anys d'experiència professional dedicats a la docència musical, a la interpretació i a la investigació. Actualment exerceix com a catedràtica de Musicologia en el Conservatori Superior de Música Manuel Castillo de Sevilla i és sòcia fundadora i col·laboradora de CMES.

    Recomanat per Marta Salas. Biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí

    02/11/2015
  • El Economista en pijama :

    Landsburg, Steven E.

    Barcelona : Deusto, cop. 2013

    El economista en pijama és un llibre amè i divertit de llegir, tot i que el tema tractat acostuma a ser una mica difícil de digerir: l'economia.

    Centrat en l'economia domèstica, la del dia a dia, explica situacions i exemples de per què és bo tenir una economia reglada, per què és necessari pagar impostos i com ens en beneficiem a escala global.

    Dividit en sis blocs, en cada un d'ells repassa aspectes de l'economia quotidiana: el bé i el mal, com llegir les notícies, com funcionen els mercats, els esculls de la ciència i els esculls de la religió. Mitjançant aquests apartats, vesteix una manera d'entendre l'economia molt planera i fàcil de seguir, amb apartats com ara "Com menteixen les estadístiques: l'atur pot ser bo per a vostè", "Per què són dolents els impostos: la lògica de l'eficiència" i "El poder dels incentius: per què maten els cinturons de seguretat". Tot i ser provocatius, Landsburg els vesteix de seriositat i els explica de manera que els conceptes exposats són fàcils d'entendre.

    D'aquesta manera, El economista en pijama ens posa al dia de qüestions econòmiques bàsiques i d'altres més avançades, i ens fa veure com petites activitats quotidianes i d'altres més genèriques estan dominades per l'economia.

     

    Recomanat per Aleix Busquets. Bib. Pompeu Fabra de Mataró

    02/11/2015
  • L'Hort del segon origen :

    Puig Roca, Jordi

    L'Espluga de Francolí : Museu Vida Rural, 2015

    L'hort del segon origen és un manual d'horticultura creat a partir de la pel•lícula Segon origen (2015, dirigida per Carles Porta), que adapta a la gran pantalla el Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo. Aquest llibre pretén explicar com l'horticultura, la fructicultura i la cria d'animals que feien els nostres avis, amb els coneixements i les tècniques modernes, poden ser un tresor que ajudi a alimentar les generacions futures d'una manera sana i respectuosa amb l'entorn. El manual incorpora una introducció en els conceptes bàsics de l'agricultura ecològica, fa referència als efectes del canvi climàtic en el calendari de sembra de les diverses espècies, ofereix un inventari de varietats locals catalanes (320 varietats d'horta, 220 varietats de fruiters i vinyes i algunes races d'aviram), i explica com cultivar-les gràcies a un treball de més de 10 anys de recerca oral i documental.

    El seu autor, Jordi Puig i Roca (l'Ametlla del Vallès, 1978) es declara "pagès de vocació" i és doctor en Ciències Ambientals especialitzat en Canvi Climàtic i Canvi Global Ambiental. Vinculat a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB (ICTA) i a la Xarxa de Custòdia del Territori de Catalunya, ha publicat diversos articles científics en prestigioses revistes tant nacionals com internacionals i és autor o coautor de llibres que tenen com a temàtica el patrimoni natural i cultural. Des de l'any 2002, està al capdavant de la cooperativa L'Espigall, una explotació agrícola que produeix en base a varietats locals.

    Recomanat per Yolanda Villalón. Biblioteca Josep Mateu i Miró de Castellbisbal

    02/11/2015
  • Ecological selection packaging :

    Sant Adrià de Besòs : Monsa, cop. 2014

    Qui més qui menys ens hem preguntat alguna vegada si és necessari tant embolcall quan anem a comprar qualsevol producte, sobretot al supermercat. Això i el fet que la consciència sobre la necessitat de protecció i respecte al medi ambient es va incrementant, és el que ha portat a l'equip editorial d'aquest llibre a posar el focus en exemples d'envasos reciclables, reutilitzables o biodegradables.

    És una obra on la part gràfica té una importància substancial, on se'ns presenten creacions de 44 estudis de disseny diferents d'arreu del món.

    Dividit en tres parts, la primera es centra en embolcalls d'objectes variats, la segona en caixes i bosses de paper i la tercera en ampolles.

    De cada objecte ens n'explica breument les característiques i el perquè del seu disseny.

    Realment és un regal per a la vista contemplar aquest doll d'imaginació i un niu d'inspiració per a qui el llegeix.

    Recomanat per Marta Pujol. Bib. La Cooperativa. Centelles. 

    http://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=t&searcharg=ecological+selection&searchscope=113&submit=Cercar

     

    02/11/2015
  • Vivir mejor con menos

    Cañigueral Bagó, Albert

    Barcelona : Conecta, 2014

    Albert Cañigueral ens explica com el consum col·laboratiu esdevé una nova opció en els hàbits de consum. A l'acció de comprar se li suma ara la de compartir o reutilitzar els recursos. Consumir més no és necessàriament viure millor i es planteja un nou model on el consum s'entén com un mitja pel benestar i no un fi en sí mateix.   

    En Vivir mejor con menos  trobem els avantatges i les alternatives de la nova economia col·laborativa en sectors com la mobilitat, els turisme o les finances i els canvis que aquest nou model econòmic pot aportar a la nostra societat. El consum col·laboratiu ens dona l'oportunitat de repensar sobre les coses que realment necessitem tenir.

    Albert Cañigueral Baró, considerat un dels referents a l'estat espanyol sobre el consum col·laboratiu,  va ser el fundador del blog ConsumoColaborativo.com el 2011. S'ha convertit en un referent en els països de llengua espanyola i ha exercit de connector de OuiShare per Espanya i Amèrica Llatina. A més de donar classes, conferències i a escriure, Albert també realitza tasques de consultoria per a startups, empreses i administracions en la seva estrategia d'adaptació a la revolució col·laborativa.

     

     

    Més informació:

    Recomanat per Marta Salas. Biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí

    15/03/2016
  • Upcycling

    [S.l.] : The Handy Books, cop. 2014

    Upcycling proposa idees pas a pas per crear elements per a la llar emprant materials de rebuig, com ara plàstic, cartró, llaunes… tots ells elements fàcils de trobar, perquè són sovint d'ús habitual. El document suggereix al lector tècniques per aconseguir transformar els materials en nous objectes i productes de millor qualitat o valor ecològic, i alhora convida a activar la creativitat.

    Si t'agraden les coses fetes a mà i també tens molt present la sostenibilitat, aquest és un llibre que et pot interessar, perquè l'obra mostra com emprant aquesta combinació pots crear elements per a casa teva d'una manera que probablement no havies tingut abans en compte. És una bona forma de donar-li un toc personal i creatiu al teu entorn fent servir objectes quotidians.

    La idea és reutilitzar els materials que poden ser modificats i fer-los útils un altre cop, tot donant-los una altra identitat i valor. Això contribueix a reduir el consum de noves matèries per a fabricar nous productes. T'animes a practicar l'upcycling?.

    Recomanat per Yolanda Villalón. Bib. Josep Mateu i Miró de Castellbisbal 

    02/11/2015
  • Menja'ns a la primavera : de casa i quan toca!

    Matas, Anna M.

    Barcelona : Barcanova, 2014

    De manera amena i divertida, aquest llibre ens ajuda a introduir els més petits de la casa al món de les fruites i verdures, donant consells sobre com cultivar els productes, la dificultat del cultiu, la durada del cicle de cultiu i el tipus de rec que necessiten.

    Ens ajudarà, també, a mostrar als nens/es el valor nutritiu de les fruites i les verdures (vitamines, propietats, ...), el per què és necessari menjar-ne i quins plats es poden elaborar amb ells, per tal de poder introduir novetats o variar-ne la forma de cuinar-los per a que siguin més atractius per a ells/es.

    Conté, així mateix, els mesos de l'any on el seu consum és l'òptim, és a dir, per saber quant aquests productes han estat cultivats a vora de casa o bé quan són importats, i d'aquesta manera saber si estem consumint productes de proximitat o bé productes que han viatjat centenars o milers de quilòmetres fins arribar als llocs de compra.

    Per finalitzar, els autors donen una sèrie de consells sobre com iniciar un hortet urbà i unes quantes receptes fàcils de fer i molt saludables.

     

    Recomanat per Aleix Busquets. Bib. Pompeu Fabra de Mataró 

    02/11/2015
S'estan mostrant 151-200 de 249 resultats