Les biblioteques recomanen

  • De la emoción a la compra :

    Madrid : Esic, 2021

    Aquesta obra descriu en set capítols el circuit del consumidor per analitzar les accions que fan les empreses per fer atractius els seus productes. Comença per explicar com funciona el cervell i com prenen les decisions emocionals i racionals els consumidors. (confluència entre la neurociència i l'economia conductual). 

    A continuació, el llibre recorre les millors tècniques per a dibuixar el shopper decision journey ( ruta de decisions del consumidor)  així poder implementar una estratègia en diferents canals amb les millors experiències client: estratègies amb influencers, ús de la tecnologia, la intel·ligència artificial i el deep machine learning (aprenentatge profund automàtic), que faciliten la captura de tendències emergents a través de les imatges publicades en les xarxes socials i optimitzar les oportunitats en temps real. Finalment, s'acaba l'obra amb els fonaments de l'eficàcia publicitària per a poder mesurar i rendibilitzar les accions publicitàries

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    20/06/2022
  • Moda sostenible

    Klymkiw, Sarah

    Madrid : Ediciones Siruela, [2021]

    La moda i la indústria tèxtil es manté gràcies a un complex engranatge que les autores desenvolupen en aquest llibre informatiu, centrat en explicar que la sostenibilitat és un procés que cal revisar d’acord amb els compromisos actual de garantir un futur millor a tots els nivells (impacte medi ambient, condicions laborals i salaris justos pels treballadors..)
    Ofereix entrevistes amb experts del tema i idees, consells i consells per identificar els enganys en la ecomoda, descripcions visuals del procés complet que segueixen els articles de roba des que s’elabora fins que arriba a les nostres mans i abundant informació complementària. En resum, el llibre té la voluntat d’educar al comprador conscienciat, oferint un gran numero de dades que es presenten de manera visual per ajudar a la seva comprensió. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
     

    26/01/2022
  • Nos sobran las ideas :

    Montserrat, Arnau

    La Floresta (Sant Cugat del Vallès) : Pol·len Edicions, julio de 2021

    Un llibre recull la intel·ligència col·lectiva que pensa i actua per a aconseguir una transició ecosocial digna en una societat postcapitalista i ecofeminista. Un compendi per a aquesta dècada crucial. El treball inclou il·lustracions de Miguel Brieva.

    Es manual pràctic per a transicionistas en el marc de l'Estat espanyol que recull diverses veus que busquen un horitzó “no-fosilista de l'alliberament humà” que convida a pensar. Basat l’experiència de la cooperativa de Can Masdeu al barri de Nou Barris a Collserola.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

     

    21/01/2022
  • Los Caminos del reciclaje

    Manuel, Virginie

    Barcelona : NED ediciones, julio de 2021

    Aquesta obra ofereix un diagnòstic dels efectes de la sobreproducció i del consum excessiu per a, a continuació, presentar els diferents camins del reciclatge. Seguirem els nostres residus des de les escombraries de casa fins als diferents tractaments que es requereixen, segons els materials, per a gestionar les muntanyes de deixalles que entre tots produïm. Inclou : 

    • eines visuals destinades a facilitar la comprensió i anàlisi dels cicles que segueixen els residus i del seu reciclatge
    • Seixanta fitxes de consulta que descriuen les propietats, l'impacte ambiental i la reciclabilidat dels principals materials que foment part dels productes més habituals del nostre consum.
    • Esquemes, il·lustracions, infografies i fotografies.
    • Quadres comparatius i estadístiques
    • Un glossari de termes específic

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    12/11/2021
  • Cosmética residuo cero :

    Göppert, Melanie

    Zaragoza : Editorial Acribia, S.A., [2021]

    Melanie Göppert ha provat i reunit 125 fórmules cosmètiques naturals increïblement senzilles que proporcionen una cura de la pell i del cabell d'alta qualitat, i per a eleborar netejadors facials i exfoliants, cremes per al rostre, olis corporals, gels de dutxa i desodorants. La majoria dels ingredients utilitzats son productes comuns que estan presents a totes les neveres familiars, com, per exemple, productes lactis, fruites i verdures. 
    El més extraordinari d'aquests productes cosmètics naturals és que s'elaboren frescos, facilment  i en petites quantitats per recuperar les funcions naturals de la nostra pell o cabell. I tot sense productes químics ni conservants.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
     

    12/11/2021
  • La Publicidad y el nacimiento de la sociedad de consumo :

    Rodríguez Martín, Nuria

    Madrid : Catarata, [2021]

    Aquest llibre analitza el fenomen publicitari des d'una perspectiva històrica, centrant-se en l'estudi de la publicitat que va aparèixer en diaris i revistes editats a Espanya entre 1900 i 1936 i mostra amb detall la contribució dels anuncis a la modernitat urbana i a les transformacions socials i culturals del nostre país al primer terç del segle XX.

    No és possible entendre els primers passos de la societat de l'oci i el consum a Espanya sense comprendre aquests anuncis publicitaris, que són una exaltació i una celebració de la modernitat i de la nova societat de masses. Nuria Rodríguez Martín ens mostra en aquesta detallada anàlisi, la vida moderna, l'home i la dona moderns, són els protagonistes dels eslògans i missatges publicitaris d'aquests anys, que van contribuir a canviar Espanya a través de les seves imatges.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    12/11/2021
  • Post Corona :

    Galloway, Scott

    Barcelona : Plataforma Editorial, mayo de 2021

    Malgrat totes les conseqüències negatives de la Covid, Scott Galloway, autor best seller de The New York Times, sosté que la pandèmia ha estat menys un agent de canvi que un accelerador de tendències iniciades molt abans. En Post Corona es tracen els contorns de la crisi i les oportunitats que s'aveïnen. Algunes empreses, com els poderosos monopolis tecnològics, prosperaran com a resultat de la disrupció. Altres sectors, com el de l'ensenyament superior, lluitaran per mantenir una proposta de valor.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    25/10/2021
  • La Economía ilícita en España

    Fernández Steinko, Armando

    Madrid : Alianza Editorial, [2021]

    La delinqüència econòmica és un món habitat per la doble moral i la paraula falsejada. Utilitzant fonts primàries ("fets provats" en sentències judicials, entrevistes directes amb tota classe d'actors i una vasta bibliografia d'investigadors solvents), aquest llibre presenta una reconstrucció dels processos de generació d'actius il·lícits a Espanya i de la seva marxa pel seu sistema econòmic i social. Armando Fernández Steinko guia al lector en un recorregut pels soterranis de l'economia il·lícita, amb una proposta de regeneració moral i normativa, que només serà possible superant l'estretor de mires de la petita política partidària. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    25/10/2021
  • No desaprovechemos esta crisis :

    Mazzucato, Mariana

    Barcelona : Galaxia Gutemberg, mayo de 2021

    Aquesta és la lliçó de la COVID-19: la facultat d'un Estat per a gestionar una crisi de gran envergadura depèn del que hagi invertit en la capacitat de governar, fer i gestionar, és a dir, a donar forma a mercats que produeixin un creixement sostenible i inclusiu orientat a l'interès general.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    25/10/2021
  • Arquitecturas del cuidado :

    Mogollón García, Irati

    Barcelona : Icaria, [2019]

    Qui ens cuidarà quan siguem grans? I si no tenim fills? Existeix alguna opció de construir habitatges per persones que estan soles?

    La vivenda col·lectiva és una alternativa en grups de persones, normalment d’una avançada edat, que viuen soles i és la solució a una manera de poder estar acompanyades i viure en un espai compartit de manera més sostenible.

    El document recull les opinions de testimonis, emfatitza valors socials, exemples de tipus de vivenda , tot sota una mirada encoratjadora cap a un futur més cooperatiu.

    Eva Fàbregas. Biblioteca Pública Pompeu Fabra (Mataró)

    05/10/2021
  • Recipronomics :

    Ruperti, Ventura

    Barcelona : Plataforma Editorial , mayo de 2021

    Gairebé ningú qüestiona avui que el nostre model capitalista requereix una revisió urgent, perquè no respon plenament a les necessitats i reptes actuals. Si volem avançar cap a una societat en la qual el desenvolupament no estigui renyit amb la justícia ni amb el respecte per la nostra pròpia llar, la Terra, hem d'aspirar a un nou capitalisme, bàsicament més humanitzat.

    Abans que arribem al punt de no retorn, hem de canviar la manera en la qual ens relacionem entre nosaltres i amb el nostre planeta, pensant sempre en un ideal ambiciós però just, atrevit però equilibrat, il·lusionant i alhora integrador.

    En aquest nou llibre, Ventura Ruperti proposa algunes vies per a encaminar-nos cap a aquest futur diferent. Entre altres, la implementació d'una economia molt més centrada en la Reciprocitat, que combini de manera constructiva els legítims interessos personals i els comunitaris; que institueixi el vot múltiple com a estímul cap a la solidaritat i l'acció social; que promogui la instauració d'un repartiment equitatiu dels resultats romanents en les empreses, i que desenvolupi una regulació dels mercats que sigui beneficiosa per al conjunt i no sols per a uns pocs.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    02/11/2021
  • Consumidor consciente :

    Rodríguez Rodríguez, Sergio

    Madrid : ESIC Editorial, 2021

    Les persones som éssers polifacètics i complexos. Quan consumim productes i serveis, estem condicionats per les nostres circumstàncies, vivències i experiències. Les estratègies de màrqueting i comunicació coneixen les palanques que influeixen en les decisions de consum. 
    La primera part d'aquest llibre il·lustra l'existència de factors que afecten el nostre jo com a consumidors i presenta models de resposta del comprador. La segona part mostra les característiques del que l'autor ha denominat «el consumidor conscient». Un individu que sap del seu poder d'influència, però també la petjada que deixa. Una persona que coneix les tècniques de comunicació i màrqueting que utilitzen les empreses. L'envelliment de la població, les noves estructures familiars, el paper de la tecnologia o l'apoderament són algunes de les claus per a entendre a aquestes persones que s'han adaptat a l'entorn volàtil i incert en el que vivim. Finalment, en l'últim capítol s'aborden els canvis que han portat els temps de pandèmia.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
     

    10/09/2021
  • Bosques y jardines de alimentos

    Mir, Gisela

    Artaza (Navarra) : La Fertilidad de la Tierra, abril 2021

    Aliments, recursos i bellesa: un petit paradís a l'abast de la mà. El bosc o jardí comestible, inspirat en la permacultura, la agroforestería i l'agricultura natural crea un sistema productiu autònom on arbres, arbustos i plantes, en els seus diferents estrats, ens proporcionen fruites, fulles, arrels, llavors comestibles, remeis medicinals, fibres per a teixir o per a cistelleria, llenya, fusta.... Fins avui, els llibres que es podia trobar d'aquesta temàtica eren de països de parla anglesa. En aquesta guia els autors ens orienten precisament des de la nostra climatologia, possibilitats i preferències, per a crear aquest espai de diverses funcions que, amb la maduresa, disminueix en cures i augmenta en collites.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    21/07/2021
  • Diez lecciones para el mundo de la postpandemia

    Zakaria, Fareed

    Barcelona : Paidós, marzo de 2021

    Fareed Zakaria ajuda als lectors a comprendre la naturalesa del món després de la pandèmia del Covid-19 així com les conseqüències polítiques, socials, tecnològiques i econòmiques que poden trigar anys a manifestar-se. Combinant l'anàlisi històrica amb reflexions personals sobre la vida social i la solitud, Zakaria tracta de comprendre com hem arribat fins aquí i exposa un possible retrat del futur.

    A través de breus capítols, l'autor presenta 10 lliçons per a sortir de la pandèmia de la millor manera possible. Entre elles proposa aprendre a equilibrar el dinamisme econòmic amb la preparació per a futurs desastres; centrar-se menys en la grandària del govern que en la seva qualitat; admetre que els governs tenen un paper important en la regulació dels mercats; renovar el nostre respecte pels experts, i reduir la desigualtat a tot el món.

    Prenent exemples de l'última pandèmia mundial, la grip espanyola, així com d'incidents de la Guerra Freda i la Crisi Financera Global, Zakaria ajuda als lectors a començar a pensar més enllà dels efectes immediats de Covid-19. Deu lliçons per al món de la postpandèmia parla del passat, el present i el futur i, si bé és un llibre urgent i oportú, segurament es convertirà en una reflexió duradora sobre la vida a principis del segle XXI.

    ** Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    09/07/2021
  • ¿Nos enferma la tecnología?

    Douglas, Ian

    Barcelona : Blume, 2020

    Les modernes tecnologies han millorat les nostres vides en molts aspectes: avui, podem comunicar-nos en temps real amb amics i col·legues de tot el món i realitzar compres i activitats bancàries sense sortir de casa.
    Però, a mesura que la tecnologia cala en la vida personal, ens fa més mal que bé? Ens tornem ansiosos, deprimits i estem socialment aïllats, aliens a la influència manipuladora dels algorismes dissenyats per a mantenir-nos compromesos i condicionar la nostra imatge del món?
    Els videojocs o les apostes en línia són en una addicció inquietant?

    Aquest llibre, rigorós i esclaridor, avalua l'impacte de l'augment d'ús de les pantalles i de les interaccions diàries amb la tecnologia personal en les eleccions individuals, relacions i la salut mental i física, i suggereix les millors opcions per a mitigar qualsevol efecte advers.

    **Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    29/06/2021
  • Estafas piramidales :

    García Martínez, Daniel

    [Córdoba] : Almuzara, febrero de 2021

    La finalitat d'aquest llibre és la d'aportar un raig de llum sobre els negocis piramidals que el món ha sofert i continua sofrint en molts casos. Davant de l'increïble silenci que trobem mentre observem com molts dels nostres coneguts cauen en les xarxes d'alguna d'aquestes empreses, és necessari despullar aquest model de negoci amb una recerca transversal sense precedents. Des de Herbalife fins a Finances Forex, des de Fòrum Filatèlic fins a Geteasy. Si s'ha de jutjar pel nombre d'afectats i per les xifres milionàries que s'aconsegueixen, és sorprenent que moltes d'aquestes companyies formen part  de la nostra vida diària i és necessari una anàlisi i plantejament crític sobre el sector del màrqueting multinivell i com opera, per a esclarir què és lícit i què no quan es parla de xarxes de mercadeig. 

    **Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    17/06/2021
  • De funcionaria a millonaria :

    Serrano Ruiz, Francisca

    Barcelona : Espasa, [2021]

    Francisca Serrano revela en aquest llibre tots els secrets per a fer-se ric: des de detectar les creences limitants per a superar-les, fins a les fórmules per a controlar les despeses, estalviar i invertir amb encert i aconseguir la llibertat financera.

    Per a ser ric, afirma l'autora, cal tenir mentalitat de ric. Per això és necessari «canviar el xip» i aprendre les claus perquè els diners deixi de ser un problema i es converteixi en l'aliat que et permeti aconseguir la vida que desitges viure. Com? Fent que els teus diners treballi per a tu.

    El camí a la riquesa també s'aprèn i Francisca Serrano ens el mostra pas a pas, juntament amb tota una bateria de consells, recomanacions i trucs fruit de la seva experiència personal com a inversora d'èxit.

    **Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    07/06/2021
  • Diez razones para borrar tus redes sociales de inmediato

    Lanier, Jaron

    Barcelona : Debate, septiembre de 2018

    No et pots imaginar una vida sense xarxes socials? I si et donessin deu raons sobre la seva toxicitat?

    En aquest llibre Jaron Lanier, l'home que va inventar el terme "realitat virtual" i un dels pares fundadors de la web 2.0, ens explica clarament com les xarxes socials ens estan convertint en persones tristes, temoroses, poc empàtiques, aïllades i trivials. 2

    Tot això,  a causa de la tendència de les xarxes a treure el pitjor de cadascú de  nosaltres, de convertir la política en quelcom terrorífic, d’ enganyar-nos amb il·lusions de popularitat i èxit, i de canviar la nostra relació amb la veritat, de desconnectar de les persones, encara que estiguem més connectats que mai, i a limitar la nostra llibertat amb anuncis implacables.

    Tant si voleu una vida més feliç, un món més just, més pacífic, o simplement l'oportunitat de pensar per vosaltres mateixos sense ser supervisats i influïts per les corporacions més riques de la història, el millor que podeu fer és cancel·lar els vostres comptes. Ara mateix.

    **Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    17/01/2022
  • Invierte en ti :

    Santiago, Natalia de

    Barcelona : Planeta, enero de 2021

     Per què ens costa estalviar? Llogar és llençar els diners? Com podem triar el banc que més ens convingui? Tot el deute és dolent? Quines coses hem  de saber abans d'invertir? Quan hem de començar a estalviar per a la jubilació?

    Sense miracles ni falses promeses i amb un sentit de l'humor genuí, Natalia de Santiago, experta en anàlisi i planificació financera, ha escrit aquesta guia pràctica per ajudar-nos a gestionar la nostra economia d'una manera tan efectiva com entretinguda. Des dels més simples fins als més complexos, sense tenir coneixements previs ni ser un geni de les matemàtiques, aquest llibre ens ensenya tot el que hem de fer perquè els diners ens deixin dormir. 

    Guia pràctica i entretinguda narrada amb sentit de l'humor que vol explicar conceptes de finances pel nostre dia a dia. 

    **Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    17/06/2021
  • Circulando hacia una nueva economía :

    Gallego, José Luis

    [Barcelona] : Profit Editorial, septiembre 2020

    José Luis Gallego, naturalista, divulgador ambiental i escriptor, ens proposa en aquest llibre una nova manera d’entendre i fomentar una economia més sostenible i responsable amb el planeta. A través de l’exemple de diferents empreses i negocis que aposten per una economia circular, ens demostra que és possible avançar i reconduir l’economia i el conjunt de la societat cap a un desenvolupament més respectuós amb el medi ambient. En definitiva, i com diuen els entesos en la matèria, el que és bo per al medi ambient és bo per a l'economia i la societat en el seu conjunt. Recomanat per Marta Salas.  Biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí

    26/05/2021
  • Carro de combate :

    Castro, Nazaret

    Madrid : Clave Intelectual, noviembre de 2020

    D'on venen els productes que consumim? Què contenen els aliments que comprem? Semblen preguntes senzilles, però sabem molt poc dels elements que componen la nostra cistella de la compra. Les etiquetes dels aliments que adquirim solen ser inintel·ligibles per al consumidor i resulta virtualment impossible saber d'on venen les matèries primeres amb què van ser elaborats. L'opacitat serveix sovint per ocultar les deficiències nutritives dels aliments, la toxicitat dels detergents i cosmètics o el malbaratament que suposen els embalatges, així com les desiguals dinàmiques entre el Nord i el Sud global.

     

    Com assenyala en el seu pròleg l'economista Joan Martínez Alier, en aquest llibre «dues competents periodistes espanyoles, Natzaret Castro i Laura Villadiego, presenten un llibre-guia per als consumidors de mercaderies. Parlen dels danys que aquestes diverses mercaderies puguin fer a la salut dels consumidors, però sobretot parlen dels danys als humans i a  l'ambient natural en els llocs d'origen. Expliquen d'on ve l'oli de palma i les seves conseqüències a Indonèsia i molts altres llocs, d'on venen els tèxtils barats i quin ha estat el pagament a les seves treballadores a Bangla Desh i altres països, d'on ve la carn, principal responsable de la desforestació de l'Amazònia. D'on venen i quins són realment els costos humans i ambientals de el cafè o el sucre, de la llet i els ous. Com es crien animals en veritables camps de concentració i extermini ».

    Carro de combate combina les experiències viscudes, els sentiments de compassió i indignació i grans coneixements tècnics per a il·lustrar i remoure les consciències de les i dels consumidors.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    12/04/2022
  • Petrocalipsis :

    Turiel Martínez, Antonio M.

    Madrid : Alfabeto, septiembre de 2020

    Petrocalipsis és una anàlisi crua i clara de les possibles alternatives al nostre sistema energètic actual. Davant el triomfalisme que moltes vegades exhibeixen les notícies sobre la futura utilització de noves fonts energètiques, el llibre planteja amb concisió per què no funcionen ni funcionaran cadascuna de les falses solucions que s’han discutit durant les últimes dues dècades. 
    No hi ha solucions senzilles ni dreceres al dilema que planteja la transició energètica, doblement necessària no només per a l'impacte ambiental dels combustibles fòssils, sinó també per a un factor sovint ignorat: la seva propera escassetat. Front la fe cega en la tecnologia que semblen professar els responsables polítics i econòmics, l'autor ens explica que res podrà evitar que en les pròximes dècades seguim un camí de descens energètic del  qual ningú en vol parlar. 
    La lectura d'aquest llibre deixa clar que si volem evitar el pitjor escenari, el «petrocalipsis», hem de deixar d'enganyar-nos, comprendre la nostra situació real i actuar el més aviat en conseqüència.
    ** Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    26/05/2021
  • Introducción a la investigación de mercados

    Benassini, Marcela

    Ciudad de México : McGraw Hill, [2020]

    El desenvolupament tecnològic en la recollida i tractament de la informació planteja nous reptes per als investigadors i directius de màrqueting. El lector d'aquesta obra comprendrà els avantatges que suposa per al responsable de màrqueting disposar d'informació veraç, actualitzada i capaç d'ajudar en la presa de decisions; tot això tenint en compte les diverses fonts disponibles, entre les quals destaca la investigació de mercats, que és l'objecte essencial d'aquest llibre.

     El desenvolupament dels capítols té en compte el context en què es desenvolupen les organitzacions empresarials, l'era del màrqueting digital. En aquest sentit, a més del paper de la informació i el coneixement en les decisions comercials, s'inclou expressament el contingut de l'anomenada intel·ligència de màrqueting, que preveu l'existència i utilització de diverses bases de dades, internes i externes.

    Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/03/2021
  • Retail 4.0 :

    Kotler, Philip

    Madrid : LID, septiembre de 2020

    La tecnologia està canviant les regles del negoci minorista. Els hàbits i els costums dels consumidors han anat evolucionant de manera cada vegada més accelerada. Ara, la majoria dels clients compra des dels seus telèfons mòbils, no en botigues físiques, i confien més en les xarxes socials i en les opinions d'altres compradors que en la publicitat de les pròpies marques. 

    En aquest nou context, les estratègies del  màrqueting tradicional ja no donen resultats. Cal un nou model que ajudi les marques a millorar l'experiència de client per a complir satisfactòriament amb les seves expectatives i les seves noves necessitats. El sector ha d'assumir una profunda transformació que passa per la digitalització del comerç minorista. 
    Retail 4.0. proporciona un marc interpretatiu perquè els professionals puguin comprendre i gestionar els seus comerços des d'aquesta nova perspectiva. Ofereix una sèrie de consells estratègics per a fusionar el màrqueting tradicional amb el digital, triar les tecnologies més funcionals, organitzar la informació que es transmet tant en línia com fora i, finalment, aconseguir que les botigues físiques es converteixin en destinacions a les quals voler anar, per guanyar la lleialtat del consumidor i defensar-se de la competència més agressiva
     

    04/02/2021
  • Directo al consumidor (DTC) :

    Nueno, José Luis

    [Barcelona] : Aecoc, marzo 2020

    Aquest llibre explica el fenomen de les DTC (estratègies de comerç digital directes al consumidor).  És de lectura obligada per a tots aquells que volen arribar directament al consumidor en temps d'incertesa.

    Diu José Luis Nueno, l'autor d'aquest llibre, que el comerç digital canviarà per sempre, de manera inevitable, l'escenari en el qual es mouen les empreses. L'única incògnita és la velocitat a la qual es produirà aquest canvi. En la seva opinió el futur de les marques tradicionals i de les botigues físiques depèn de la capacitat que aquestes tinguin d'adaptar-se el nou escenari. I ens avisa que tenen només 5 anys per a això
     

    03/02/2021
  • Que no te engañen: lo que necesitas saber de economía y finanzas (aunque seas mileurista)

    Jiménez Largo, Iñaki

    Barcelona : Plataforma Editorial, febrero de 2020

    Saps si és obligatori pagar una assegurança de la casa quan contractes la hipoteca? Quina comissió et cobra el banc? Què hem de tenir en compte quan comprem un pis? Una bona guia, pràctica i divulgativa sobre conceptes econòmics i  que ens ajudarà a l’hora de prendre decisions sobre les nostres finances.

    Recomanat per Eva Fàbregas. Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró 

    13/12/2021
  • La Bossa o la vida :

    Lladó, Salvador

    Manresa : Tigre de paper edicions, febrer de 2020

    La bossa o la vida és un llibre que ens permet reflexionar i aprofundir en tots els aspectes que envolta la crisi ecològica que estem patint: el sistema polític, econòmic, social, l’emergència climàtica, etc. Salvador Lladó ens explica de forma clara, amena, concisa i didàctica de com funciona el món i ens dóna eines per posar fre al ritme de producció i de consum actual, i així, aconseguir viure millor i en equilibri amb la natura.

    Recomanat per Marta Salas. Biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí.

     

    10/12/2020
  • Eco homes :

    Cardelús, Cayetano

    Barcelona : Monsa, [2019]

    Aquest és un llibre ple d’imatges, per fullejar tranquil·lament i descobrir els diferents projectes arquitectònics d’habitatges que s’han ideat arreu del món en els que s’ha pogut trobar un equilibri i respecte per la naturalesa, s’ha preservat al màxim el medi ambient, amb una aposta per l’eficiència energètica, o pel reciclatge i reutilització de materials i on s’han cercat estratègies de sostenibilitat, combinant les tècniques tradicionals amb la tecnologia més moderna.

    Recomanat per Núria Paule. Biblioteca del Casino de Manresa

    21/10/2020
  • Què hi ha darrere la crisi ambiental? :

    Alió, M. Àngels

    Barcelona : Universitat de Barcelona Edicions, [2020]

    L’impacte de l’activitat humana en el medi ambient cada vegada és més evident i, és per això que les mesures per reduir els impactes ambientals no es poden realitzar al marge de la societat. Aquest llibre analitza la crisi socioambiental que estem vivim avui dia, ens dóna les claus per entendre les característiques d’aquesta crisi i ens ofereix propostes per impulsar alguns dels canvis que la societat necessita per assolir una societat més ecològica, justa i solidària.

    15/10/2020
  • El Meu primer hortet

    Kecir-Lepetit, Emmanuelle

    Barcelona : Cossetània Edicions, setembre del 2019

    El Meu primer hortet és una guia on hi trobareu un munt de trucs i consells, explicats de manera visual i didàctica, per a crear el vostre primer hort. Ens va donant resposta a diferents preguntes que se’ns poden plantejar: on l’instal·lem? quines eines necessitem?, quan hem de sembrar?, com es prepara la terra?, què hi podem plantar?...

    A més a més aprendrem a triar els fruits i les verdures fàcils de cultivar i com associar les plantes per atreure les bestioles beneficioses per al jardí i allunyar els paràsits.

    Recomanable per a tothom però sobretot per als més joves de la casa.

    Recomanat per Núria Paule. Biblioteca del Casino de Manresa

    25/06/2020
  • Al borde de un ataque de compras :

    Chávez, Brenda

    Barcelona : Debate, octubre de 2019

    Amb aquest recull de propostes diferents i accessibles per tothom, podem agafar idees de com consumir responsablement i conscientment. Per fer-ho, cal saber el que necessitem per viure, l'origen del producte, l'elaboració d'aquest, tot el que, en definitiva, ens apropa a una manera de ser més sostenibles, i respectuosos amb el medi ambient, la societat i  amb el món on vivim.

    Recomanat per Eva Fàbregas. Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró 

     

     

     

     

    16/10/2020
  • El Poder, el poble i els beneficis

    Stiglitz, Joseph E.

    Barcelona : Edicions 62, gener del 2020

    Tots tenim la sensació que l'economia i els governs s'inclinen cap a les grans empreses, però tal com explica Stiglitz la situació és encara pitjor.

    Unes poques empreses dominen sectors sencers de l'economia, contribuint a la desigualtat i al creixement lent. Molts s'han enriquit a base d'explotar els altres.

    En aquest assaig, Stiglitz alerta sobre els perills del mercat lliure a ultrança, identifica les veritables fonts de riquesa i d'increment en els estàndards de vida, i proposa una agenda de canvi: un capitalisme progressista que doni lloc a una prosperitat compartida i que permeti tenir una vida decent a la classe mitjana i assolible per a tothom.

    Per més febles que ens sentim avui, els ciutadans estem lluny de ser impotents.

    Ebiblio

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    17/04/2020
  • Capitalismo progresista

    Stiglitz, Joseph E.

    Barcelona : Taurus, enero de 2020
    >Veure disponibiliat a l’eBiblio

    Un brillant i provocador manifest per salvar el capitalisme de si mateix.

    Tots tenim la sensació que el sistema econòmic s'inclina a favor de les grans empreses. Unes poques corporacions dominen sectors sencers; la indústria financera regula l'economia al seu gust; els governs negocien acords comercials que en absolut beneficien els interessos dels ciutadans; i les tecnològiques custodien gelosament una ingent quantitat de dades personals sense supervisió i trafiquen amb ells. Les noves tecnologies, lluny d'ajudar, tendeixen a empitjorar les coses, contribuint a disparar la desigualtat, alentir el creixement i fomentar la desocupació.

    Malgrat tot, Joseph Stiglitz, premi Nobel d'Economia, insisteix que, encara que no ens ho sembli, tenim el poder de reconstruir els fonaments del capitalisme. En aquest oportú llibre, identifica les veritables fonts de la prosperitat econòmica compartida, basades en la investigació, l'educació i l'imperi de la llei. Conscient dels perills de l'fonamentalisme de mercat, i de l'amenaça al poder judicial, les universitats i els mitjans de comunicació, institucions que durant molt temps han estat la base de la prosperitat i la democràcia, ens descobreix com hem arribat a aquesta situació i marca el camí per combatre alguns dels majors desafiaments del nostre temps.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    15/04/2020
  • El Jamón de York no existe :

    García García, Marián

    Madrid : La Esfera de los Libros, julio de 2019

    Menjar bé comença a la llista de la compra.

    «Això és una cosa que m'he gravat a foc des de la primera vegada que la Boticària García m'ho va dir. Després van venir altres ensenyaments, com que el pernil dolç NO existeix o que els palets de cranc són el pitjor. Si al supermercat senten remordiments quan estan a punt de triar aquest paquet de galetes que els crida sense pietat, si no saben què dimonis és el glutamat o hiperventilan quan es posen davant dels prestatges dels iogurts, aquest és el seu llibre. Perquè un dels majors valors de la seva autora és que fa servir el sentit comú per ensenyar-nos a llegir les etiquetes dels productes i que no ens deixem portar per les aparences; que aprenguem a menjar millor sense malgastar. Ningú va dir que fos fàcil. Però temps al temps». 

    Extret del pròleg de Laura Baena Fernández, fundadora del Club de Malasmadres

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    12/03/2020
  • Contra Amazon

    Carrión, Jorge

    Barcelona : Galaxia Gutenberg, septiembre de 2019

    Mentre Amazon segueix conquistant espais físics i virtuals, Jorge Carrión fa un manifest que defensa la figura del llibreter i la llibreria d'autor, al temps que ens convida a viatjar i -sobretot- a llegir amb esperit crític.

    Contra Amazon és un llibre de referència internacional sobre el llibre i el paper de les llibreries, traduït a les llengües més importants i que ha estat un autèntic fenomen en el món cultural anglosaxó. Les biblioteques i les llibreries -reals o ficció, recorregudes o llegides- han sigut sempre escenaris fonamentals de la nostra educació sentimental i intel·lectual. En aquest llibre, Jorge Carrion viatja a les innovadores biblioteques i llibreries de Seül, investiga en Nàpols i Capri la història de la mítica casa de Curzio Malaparte; entrevista a llibreters i a escriptors de Miami, conversa sobre llibres i ciutats amb Alberto Manguel, Iain Sinclair, Luigi Amara i Han Kang; interpreta les biblioteques d'El Quixot i del Capità Nemo, i fa un homenatge a algunes de les biblioteques i llibreries més fascinants del món i de la seva pròpia vida. 

    Coses que mai no podrà fer Amazon. 

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals 

     

     

    27/02/2020
  • Mundo Orwell : manual de supervivencia para un mundo hiperconectado

    Gómez de Ágreda, Ángel

    Barcelona : Ariel, marzo de 2019

    En el 70è aniversari de la publicació per George Orwell de 1984, el clàssic de les distopies que es plantejava com una crítica política, tot just dissimulada, dels totalitarismes ja existents traslladats a un lúgubre futur, Món Orwell recupera, des de l'assaig, part de l'esperit de l'obra i es proposa servir d'avís a navegants -de la xarxa i de la vida quotidiana- per fer front als desafiaments d'un nou món. Un món definit per l'acceleració dels canvis tecnològics que se'ns imposen en tots els àmbits de la vida quotidiana a una velocitat desenfrenada, determinant la nostra manera de relacionar-nos, de treballar i fins i tot de pensar. Un món que implica, a més, perills substancials per als valors, identitats i concepcions que ens han acompanyat, almenys, des de la Il·lustració. Alguns d'aquests perills són inimaginables; altres, previsibles, i fins i tot altres suposen ja una amenaça palpable per a la nostra seguretat i la nostra llibertat.

    Ángel Gómez d'Ágreda assumeix en aquesta obra la tasca de revisar, amb informació, exemples i una amenitat digna d'encomi, l'estat de la qüestió: la manipulació informativa, l'ocultació de la veritat, el final del treball tal com el coneixíem fins ara, el qüestionament de valors com la privacitat, els riscos per a les llibertats individuals i col·lectives. Produeixen calfreds molts dels successos i casos que recull l'autor, que retrata una realitat sovint esgarrifós, una guerra de tots contra tots. I no obstant això ...

    I no obstant això, no es tracta en aquestes pàgines d'argumentar les bondats o perjudicis de la tecnologia -de poc serveix ser tecnòfob o tecnòfil; el futur, vulguem o no, ja és aquí, per a mal ... o per bé-. El que fa l'autor és recalcar la necessitat de desenvolupar les eines intel·lectuals necessàries per sobreviure a la nova realitat i, si és possible, per treure-li el major partit. És poc menys que un imperatiu moral assumir la responsabilitat de construir un món millor, habitable, sota pena d'acabar en un "Mon Orwell".

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    05/02/2020
  • Come on!

    Weizsa?cker, Ernst Ulrich von

    Barcelona : Ediciones Deusto, [2019]

    Les tendències mundials actuals no són sostenibles i els remeis que semblen acceptables per a la majoria, en realitat, tendeixen a empitjorar les coses. Tot això sembla indicar que afrontem una crisi filosòfica, una crisi de la qual depèn el futur de la nostra llar comuna.

    Partint d'un gran treball d'anàlisi, aquest llibre exposa la necessitat de desenvolupar una «nova consciència» que signifiqui l’equilibri entre els éssers humans i la natura, així com entre els mercats i l'estat, a curt i a  llarg termini.

    Un llibre ple d'exemples optimistes i propostes polítiques que ens portarà de tornada a una trajectòria de sostenibilitat.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    28/01/2020
  • El Valor de las cosas

    Mazzucato, Mariana

    Barcelona : Taurus, abril de 2019

    Qui crea realment la riquesa? Quines activitats la impulsen? Quines es limiten a extreure-la? Qui la destrueix?

    Les nostres economies tendeixen a premiar l'extracció de valor abans que la seva creació -el procés productiu que veritablement impulsa una economia i una societat saludables-, i la diferència entre ambdós conceptes s'ha desdibuixat de manera notable.

    A partir d'exemples que van des de Silicon Valley fins al sector financer passant per les grans farmacèutiques, Mariana Mazzucato mostra de manera magistral com les nocions borroses que tenim del valor han permès a certs actors de l'economia retratar-se a si mateixos com a generadors de valor, mentre que en realitat es limiten a moure l'existent o, el que és pitjor, a destruir-lo.

    Acostumem a perdre de vista l'autèntica naturalesa del valor i per què és important, qüestions que en el passat van estar en el centre del pensament econòmic i que, senzillament, ja no es discuteixen. Si volem reemplaçar l'actual sistema parasitari per un altre de sostenible i que funcioni per a tothom, és urgent i necessari repensar l'origen de la riquesa i respondre les preguntes clau de Mazzucato, que ens porten al veritable gran interrogant: en quin món volem viure ?

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    16/01/2020
  • Instalaciones solares fotovoltaicas

    Díaz Corcobado, Tomás

    Madrid : McGraw Hill, 2010

    Estem preparats pel canvi energètic? És possible poder adequar les nostres llars amb aquest tipus d’energies? Aquesta lectura, ens dóna una visió, enfocada a la pràctica i tècnica, que  permet entendre el funcionament i instal·lació de plaques fotovoltaiques, amb casos pràctics resolts.

     

    A més, ens contextualitza com han evolucionat les energies renovables, el marc legal que les empara, i les possibilitats de desenvolupament i comercialització de l’energia fotovoltaica.

     Més informació: Institut Català d'Energia.

    Recomanat per Eva Fàbregas. Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró

    11/01/2020
  • La Transició a les renovables :

    Pujol Soler, Jordi

    Barcelona : Pol·len, setembre 2019

    Una apologia sobre les energies renovables i un recull d’iniciatives  socioeconòmiques per a la transició i la sobirania energètica. Es planteja un debat al voltant dels recursos finits del planeta i de com gestionar-ho perquè sigui sostenible i equilibrat pel planeta i en definitiva, per la vida diària de tots nosaltres.

     

    Recomanat per Eva Fàbregas. Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró. 

    04/12/2019
  • Menos coches

    Le Martelot, Corentin

    Madrid : Errata Naturae, febrero de 2019

    Cotxes, autobusos, motos i altres vehicles s'han convertit en l'element dominant de qualsevol ciutat. No obstant això, la creixent contaminació de l'aire, el consum d'energia o la saturació de les carreteres han estimulat la voluntat col·lectiva cap a un nou model urbà sostenible.

    Atrapat en un embús o conscient del que suposa l'ús de combustibles fòssils, quantes vegades hauràs pensat en prescindir del cotxe, almenys per a certes coses. Si encara no ho has fet, és perquè potser no tens una idea global del que seria una mobilitat sostenible o potser no saps bé per on començar. És normal, ens falten les eines adequades per organitzar-nos i passar a l'acció.

    Aquest llibre t'ofereix la perspectiva tant teòrica com pràctica que necessites. Transforma la teva ciutat i gaudeix d'ella al mateix temps que col·labores per millorar la qualitat de vida d'aquells que l'habiten.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    20/11/2019
  • El Pequeño libro del cuidado del planeta

    Dyer, Harriet

    Barcelona : Zenith, junio de 2019

    Entre tots ens estem carregant el planeta i encara no som prou conscients, ni ciutadans, ni governants del desastre que estem provocant.

    Aquest petit llibre posa en relleu algunes dades per tal que ens adonem del què està succeint, a la vegada que ens ofereix trucs i gestos que podem fer de manera individual.

     

    “Cuando hayas cortado

    el último árbol,

    pescado el último pez

    y contaminado el último

    rio, te darás cuenta

    de que el dinero no

    se puede comer”

    Provervio de nativos americanos Cree

    Recomanat per Núria Paule. Biblioteca del Casino de Manresa

    13/11/2019
  • Los Siete hábitos de la gente desinformada : cómo informarse y tomar decisiones en las redes sociales

    Argemí Ballbè, Marc

    Barcelona : Conecta, junio de 2019

    Vivim el miratge de creure que, com hem consultat internet, estem prou informats per prendre bones decisions. No obstant això, aquesta idea és errònia.

    Aquest llibre permet identificar els hàbits que ens fan més vulnerables a la desinformació en l'entorn digital i ofereix les eines per decidir per nosaltres mateixos tant en el terreny personal com professional. Estar ben informat significa comptar amb suficients dades per a, d'entre totes les decisions possibles, poder triar-ne una. No obstant això, l'experiència ens demostra que moltes decisions preses amb seguretat estan lluny de sustentar-se en les dades, circumstància que explica que puguem semblar al mateix temps uns perfectes ignorants i molt decidits.

    Internet i les xarxes socials han portat aquesta problemàtica fins a l'extrem. Mai abans havíem tingut accés a tanta informació, encara que això no implica que siguem capaços d'escollir millor. Els algoritmes de l'entorn digital (on conviuen webs, Facebook, Instagram, Twitter o WhatsApp) no sempre estan programats per ajudar-nos a triar de forma adequada. Tenim l'enganyosa percepció que estem ben informats i, per això, vam decidir correctament.

    No obstant això, la desinformació ens afecta en la nostra vida personal i professional. Sóc víctima d'aquest fenomen? La resposta, amb tota probabilitat, seria afirmativa perquè ens desinformem amb facilitat i de maneres molt diverses.

    L'objectiu d'aquest llibre és ajudar a identificar els hàbits que ens fan més vulnerables: l’"amiguisme", la incredulitat crèdula, la indecisió crònica, l'ansietat, el confusionisme relacional, l'activisme visceral i la precarietat informativa. I, amb les seves eines pràctiques per contrarestar la desinformació, serà d'utilitat tant per als experts en xarxes socials i professionals de la gestió de comptes a Twitter com per a aquelles persones que només visiten les pàgines web dels diaris de tota la vida.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    31/10/2019
  • Deja el plástico :

    MacCallum, Will

    Barcelona : Ediciones Península, mayo de 2019

    Aquesta guia, escrita per un activista de Greenpeace a la primera línia de foc del moviment antiplàstic, és un apropament optimista i proactiu a un dels majors reptes mediambientals del nostre temps: rebaixar el consum mundial de plàstic.

    Cada any, 12,7 milions de tones de plàstic arriben al mar i maten un milió d'aus i 100.000 mamífers marins. En 2050 al mar podria haver-hi més plàstic que peixos. La pol·lució per plàstic és el flagell mediambiental de la nostra era, la batalla més urgent que hem d’afrontar en matèria de sostenibilitat.

    Què podem fer per canviar les coses? La guia t’ajudarà a ser conscient que hi ha petits canvis que poden marcar la diferència, des de comprar una tassa de cafè reutilitzable a organitzar una neteja en el teu parc local o a la platja.

    No serà fàcil fer desaparèixer el plàstic de les nostres vides. Necessitem un moviment fet de milions d'actes individuals, que uneixi a persones de tots els estrats i de totes les cultures.

    Aquesta  és una crida a files, a unir forces al llarg de tot el món per acabar amb la nostra dependència del plàstic.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
    31/10/2019
  • Per la Marta Rosique i el Raúl Piqueras ni l’espai ni l’experiència es cap impediment per cultivar els nostre propi menjar a casa. I és per això que en aquest llibre ens ofereixen, de forma fàcil i entenedora, idees i consells per cultivar les nostres pròpies verdures, fruites o plantes aromàtiques.

    Una guia perfecta per aconseguir un hort pràctic, ecològic i amb materials accessibles per a tothom.

    Clica aquí per a més informació: https://www.planteaenverde.es/


    Recomanat per Marta Salas. Biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí.
    03/10/2019
  • El Mito vegetariano :

    Keith, Lierre

    Madrid : Capitán Swing, DL 2018

    Manifest en contra de l’explotació agrícola, la política alimentària a gran escala i en defensa del medi ambient i un consum més sostenible. L'autora proposa una "lluita" des de l'activisme més pur, per poder fer front a totes les injustícies que es duen a terme contra el nostre planeta.

     

     

     

    Recomanat per Eva Fàbregas. Biblioteca Pompeu Fabra (Mataró)

    06/09/2019
  • Internet segur@

    Fernández Fernández, José Ángel

    Madrid : Ediciones Anaya Multimedia, [2019]

    Actualment, gràcies a les noves tecnologies, des de qualsevol lloc i de forma ràpida, podem accedir a tota mena d'informació, emmagatzemar o compartir records o dades, així com relacionar-nos amb altres persones i comunicar-nos pràcticament sense límits. És per tant imprescindible que entenguem el funcionament bàsic d'internet, de les noves tecnologies i dels dispositius que permeten la seva connexió.

    Hem de reconèixer els riscos que amenacen i el que comporta no adoptar les mesures bàsiques de protecció abans de navegar per la xarxa o no tenir cura adequadament de la privacitat de la nostra informació. José Ángel Fernández, l'autor del llibre i especialista en delinqüència informàtica i tecnològica de la Policia Nacional, ens presenta en aquesta obra informació de gran utilitat per a conèixer tots i cadascun dels perills als quals podem enfrontar al ciberespai i a les xarxes socials, així com aquells causats per un inadequat ús del telèfon intel·ligent i la resta de dispositius tecnológicos.

    Aquesta obra ofereix solucions i recomanacions de seguretat, pautes i consells per a protegir les comunicacions, ens informa sobre el dret a l'oblit i la protecció de dades, descriu el correcte ús dels diferents mitjans de pagament, ens indica com procedir per a la formalització de denúncies. Si voleu accedir a la informació a Internet de forma segura, no dubteu a consultar-la! 

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    20/02/2024
  • Outside insight

    Lyseggen, Jorn

    Madrid : ESIC Business & Marketing School, 2019

    Outside Insight és un nou paradigma per sobreviure i vèncer en una nova realitat digital. 

    La presa de decisions convencional a les empreses depèn molt de les dades d'origen intern i ignora en gran part la riquesa de les dades d'origen extern que es troben cada cop més disponibles a Internet.

    Les companyies que no incloguin informacions externes en els seus processos de presa de decisions patiran, conseqüentment, en la qualitat d'aquestes decisions i, a la llarga, es quedaran enrere en la competencia.

    En Outside Insight, l'emprenedor i CEO de Meltwater Jorn Lyseggen descriu els insights tan valuosos, però moltes vegades infrautilitzats, que poden descobrir-se en les informacions que les empreses i les persones deixem a Internet, les nostres «empremtes digitals». Ens mostra com es poden utilitzar aquestes empremtes per generar més intel·ligència en les organitzacions amb beneficis evidents per als que prenen les decisions, des dels executius de màrqueting i comunicació fins als desenvolupadors de productes, inversors i alta direcció. En un llibre ric en contingut i alhora accessible. Consulteu-lo!

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    29/08/2019
  • Vivir sin plástico :

    Reina Toresano, Patricia

    Barcelona : Zenith, abril de 2019

    Mira al teu voltant. Segurament estàs envoltat de plàstic. Aquest material és omnipresent en la nostra vida perquè té molts avantatges. D'una banda, és modelable i s'adapta a qualsevol format i, de l'altra, és molt resistent i barat. Fantàstic, oi? Doncs no ho és tant. Aquestes qualitats han fet que el seu ús s'hagi portat a l'extrem, el que ha provocat una veritable invasió a tots els racons del planeta: arreu del planeta trobem plàstic.

    Aquest llibre repassa la història del plàstic i el perill que el seu consum desmesurat suposa per al medi ambient. A més, els autors us explicaran, des de la seva pròpia experiència i amb molt d'humor, maneres creatives per a evitar aquest material.

    D’entrada, viure sense plàstic pot semblar impossible, però no ho és. El primer pas és proposar-t'ho. T’hi animes?

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    19/08/2019
  • Vientres de alquiler

    González, Núria

    Madrid : LoQueNoExiste, 2019

    D'un temps ençà diversos grups polítics, socials i econòmics pretenen canviar la prohibició dels ventres de lloguer establerta per llei a Espanya. És a dir, volen regular que l'úter d'una dona pugui llogar-se a tercers perquè creuen que per sobre dels drets humans de les dones està el seu desig de ser pares. Pocs desitjos humans poden arribar a ser tan fervents i personals com el de convertir-se en mares i pares. I és precisament la conjugació d'aquestes dues qüestions les que em porten a escriure aquest llibre. El Dret ha de ser l'element definitiu que acoti fins on han d'arribar les lleis i els estats per satisfer el desig de les persones de tenir fills i filles? En quins termes ha de dur-se a terme ?, recalca Núria González.

    El llibre diu les coses pel seu nom per a evitar que la societat acabi comprant gràcies a publireportatges pagats o testimonis edulcorats el que hi ha de veritat en un negoci patriarcal que es serveix de conceptes manipulats perquè siguin acceptables en la moral pública i amagar la realitat que hi ha darrere de les paraules que estem utilitzant. Parlar de gestació subrogada, de pares comitents, o de producte, no és el mateix que parlar de ventres de lloguer, pares contractants o nens i nenes mercantilitzats. Acuradament s'escullen els vocables més dolços i acceptables perquè el conjunt de la societat vegi admissible una realitat que, si descrivíssim amb total objectivitat i sense les metàfores que ens ofereix la riquesa del llenguatge, seria simplement insuportable per a qualsevol persona mínimament empàtica amb la resta d'éssers humans que formem la comunitat universal, afegeix l'autora.

    El llibre compta amb les aportacions imprescindibles de veus expertes com la filòsofa Alicia Miyares, la periodista i presentadora de El Intermedio Sandra Sabatés i el professor d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, Manel Ollé.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    31/07/2019