Aplicacions mòbils per un Nadal més sostenible

Nadal ja és aquí i això vol dir regals, consum i àpats nadalencs. Però, també, és un bon moment per ser més conscients i responsables a l’hora de consumir.

Segons els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, el consum responsable garanteix els drets humans, la protecció del medi ambient i millora la qualitat de vida de tots i totes.

La tecnologia és una bona eina per reduir, reutilitzar o comprar productes de proximitat, més sostenibles i saludables. És per això que et recomanem algunes aplicacions que ens poden ajudar a aconseguir-ho. 

ODS 3 SALUT I BENESTAR

ODS 11 CIUTATS I COMUNITATS SOSTENIBLES

ODS 12 PRODUCCIÓ I CONSUM RESPONSABLES

Go Zero Waste App

Go Zero Waste

Aquesta aplicació disposa d'un mapa molt útil amb els establiments que aposten per l'economia circular i el residu zero. Les persones usuàries poden compartir nous punts al mapa, ja siguin botigues, allotjaments, serveis o mercats.

L'organització estableix que aquests establiments han de tenir bones pràctiques com la venda a granel, l'ús d'envasos reutilitzables i la promoció d'envasos propis, la segona mà, l'eliminació de productes monodosi com el sucre, promoure que la gent s'emporti el menjar sobrant o servir aigua km 0.

A més, Go Zero Waste es dedica a promoure el residu 0 a través de l'educació ambiental i la gamificació dissenyant activitats per a empreses, centres educatius i ajuntaments.


          

Too Good To Go - Aplicaciones en Google Play

To good to go

795 milions de persones passen fam al món, segons Mans Unides. Tot i així, llancem un terç del menjar que produïm. Aquesta aplicació vol revertir aquesta realitat fent d'intermediària entre establiments alimentaris que no han venut tot el producte i persones consumidores. Sota la crida de "salvar" menjar, s'ofereixen a diari paquets de menjar sorpresa a preus més assequibles per no haver-los de llençar.


My Little Plastic Footprint - Aplicaciones en Google Play

My Little Plastic Footprint

My Little Plastic Footprint és una aplicació que ajuda a reduir la nostra petjada de plàstic. És molt senzill: tria una o més d’aquestes sis àrees de la teva vida (bany, cuina, viatges, oci, llar i jardí) i comença la teva dieta de plàstic avui per tal de reduir o eliminar el consum de plàstic i generar menys residus.

 


Tu punto limpio más cercano! - Aplicaciones en Google Play

 

Punto Limpio

Els residus elèctrics i electrònics són molt difícils de reciclar i reutilitzar. Aquesta aplicació permet trobar els punts d’entrega de residus Punto Limpio més propers a la teva situació actual de forma automàtica mitjançant geolocalització.

A més, ofereix la possibilitat de conèixer al detall què són els residus i quina importància i beneficis aportem al medi ambient quan fem un bon reciclatge. Per tant es converteix en un valuós recurs informatiu per a tothom interessat en el medi ambient, el reciclatge i l’economia circular.


Imagen de icono

Yuka

Yuka escaneja productes alimentaris i cosmètics per desxifrar-ne la composició i avaluar-ne l'impacte en la salut.

 

 


Olio - La app para compartir - Aplicaciones en Google Play

 

Olio

Olio és una aplicació local per compartir coses que ja no necessiteu amb les persones que viuen a prop. Des de menjar i roba fins a llibres i joguines, converteix el que a tu ja no et serveix en útil per a algú altre, i ajuda a combatre el malbaratament.


Imagen de icono                                                        

CoCo

El CoCo, que vol dir Consumidor Conscient, serveix per analitzar el valor nutricional dels productes que comprem escanejant els codis de barres.

En aquest cas, l'eina extreu una puntuació, que es calcula segons tres indicadors existents: el Nutrient Profile Model de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el NOVA, desenvolupat al Brasil, que indica si el producte és ultraprocessat, i el sistema xilè d'advertències per nivells alts de greixos, sucres, sodi i calories.

Un producte també és sostenible si és equilibrat nutricionalment i ens proporciona una vida saludable. A més, l'eina assenyala els productes amb més impacte mediambiental, i indica els additius que porta.


Imagen de icono

 
  Closca Water

Consumim un milió d'ampolles de plàstic cada minut i el 80% van a parar als abocadors i als oceans. Aquesta aplicació, igual que Tap - Find Water Everywhere, serveix per trobar aigua de manera gratuïta per reomplir els nostres envasos allà on siguem, ja siguin establiments que col·laboren amb el projecte, fonts o màquines públiques d'aigua.


Imagen de ícono 

Frigo Magic

És una eina ideal per evitar llençar menjar. Ens recomanarà receptes ràpides i fàcils de cuinar en funció dels ingredients que disposem a casa, per tal d’aprofitar totes les restes que ens hagin quedat durant la setmana. Amb prop de 2000 receptes i 7 milions de combinacions possibles, segur que trobareu el que busqueu!


Imatge d'icona

Aditivos alimentarios

Informació útil sobre els additius alimentaris que s'utilitzen a Espanya. Fa la cerca d’additius per número o per nom, amb reconeixement de veu o amb la càmera del mòbil.

 


Freshbox - Apps en Google Play      

FreshBox

Aquesta aplicació permet veure els productes, fer una foto de cada aliment i guardar-les en un àlbum personalitzat. En passar el cursor sobre la imatge, s’obtenen les dades més destacades de l’aliment i el seu valor nutricional. A més, mostra les dates d’entrada dels productes, la quantitat i les dates de caducitat de cada un i, d’aquesta manera, es poden adquirir abans que caduquin.


Imatge d'icona

 

Good On You - Ethical Fashion 

 

Good On You és una aplicació que permet valorar la sostenibilitat de la moda i  comprovar fàcilment l’impacte de les marques en funció del seu impacte en les persones, els animals i en el planeta. Permet també descobrir les millors alternatives, obtenir més informació sobre les compres de moda ètiques i obtenir ofertes exclusives de les millors marques.

En les seves valoracions, té en consideració el benestar animals, l’impacte mediambiental, les condicions laborals i la cadena de subministrament.


Imatge d'icona

Eco Viu - Accions sostenibles 

Eco Viu és una plataforma on es poden trobar diferents activitats sostenibles i accions ambientals cada dia per participar en la lluita contra el canvi climàtic.

Hi ha mil maneres d'ajudar al nostre planeta: una reforestació, una recollida de plàstics o un taller de cuina vegetariana.


MyRealFood: Escáner y recetas - Apps en Google Play

MyRealFood

MyRealFood és una aplicació per menjar més saludable i millorar l’estil de vida. També ens permet escanejar el codi de barres dels productes per conèixer la seva qualitat, així com la procedència dels aliments.

 


 

Imagen de icono

Foodvisor

Foodvisor és una aplicació de salut i nutrició. Una de les seves principals funcions és reconèixer el nostre menjar fent un foto i ens informa de les propietats nutricionals que estem menjant.

 


Imagen de ícono

 

Think Dirty

Think Dirty  ens permet conèixer fàcilment els ingredients tòxics dels cosmètics i els productes de cura personal. És una font independent  que ens permet comparar els productes que comprem escanejant els codi de barres dels productes..


Imagen de ícono

Planta

Planta és un aplicació fàcil i senzilla que a través d’una fotografia del dispositiu et permet reconèixer quina planta és, les seves característiques i com tenir cura. També inclou un mesurador de llum per saber quin és el lloc ideal per cada planta.

 


Buzón Verde - Apps en Google Play

 

Buzón verde

Buzón verde és un canal de comunicació sostenible i lliure de residus de paper. Ens ajuda a estar informats de les darreres ofertes i promocions del mercat però de manera sostenible. Amb el distintiu  “buzón verde” es pretén facilitar la renuncia a la publicitat en paper.


Imagen de ícono

The Planet App

A través d’aquesta aplicació es pot aprendre els aspectes més importants sobre sostenibilitat. Ofereix cursos amb contingut actualitzat i per tots els públics sobre el canvi climàtic, economia circular, zero waste, biodiversitat, contaminació, etc.

 


Imatge d'icona

Expire App

Aquesta aplicació permet fer el seguiment de les dates de caducitat dels productes comprats.  Expire és una app senzilla d’utilitzar que ens avisa dels productes que estan a punt de caducar i ens permet evitar llençar el menjar.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

Los Alimentos ultraprocesados / Javier Sánchez Perona
Contaminación por plástico / texto de Andrée Poulin ; ilustraciones de Jean Morin
Cocina de aprovechamiento : recetas brillantes con sobras : MasterChef / realización y estilismo de las recetas: Mariana Nazabal
Per què tenim por? / text de Fran Pintadera ; il·lustracions d'Ana Sender ; traducció de Tina Vallès
Moda sostenible / Sarah Klymkiw y Kim Hankinson ; traducción del inglés de Ana Doblado Castro
Comer bien es fácil si sabes cómo / Luis A. Zamora, Alberto Herrera

  Vés al prestatge:

Data de creació 06-12-2023 Última actualització 22-01-2024