Les biblioteques recomanen

  • Pinturas de guerra

    Calle, Ángel de la

    Madrid : Reino de Cordelia, 2017

    Un espanyol arriba a París a la recerca de documentació sobre l'actriu Jean Seberg. Gairebé sense advertir-ho, es veu embolicat en una trama de repressió contra pintors llatinoamericans que han escapat de les dictadures militars dels seus països.

    *Novetat de laXarxa de Biblioteques Municipals

    17/09/2018
  • Nieve en los bolsillos :

    Kim

    Barcelona : Norma, 2018

    Octubre de 1963, un jove Joaquim Aubert, encara no conegut com Kim, fa autoestop en una carretera del sud de França. Ha deixat els seus estudis de Belles Arts i li queda un any per començar el servei militar, el jove no ho pensa: agafa la seva maleta negra, i marxa cap a Alemanya. Joaquim arriba a terres germàniques igual que tants altres espanyols que van viatjar buscant feina travessant Europa. A través dels seus ulls i els seus records descobrirem la vida d'aquests expatriats de l'Espanya franquista.


    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    17/09/2018
  • El Insignificante juez de Mellun ; La tierra prometida

    Nury, Fabien

    Barcelona : Norma, cop. 2013

    Érase una vez en Francia ens explica la història d’en de Josef Joanovici, un jueu romanès que viu a la França ocupada pels nazis de la Segona Guerra Mundial. Fa la seva fortuna ajudant als nazis però també col·labora amb la Resistència a salvar els seus companys. 
     
    Aquesta sèrie es va publicar inicialment a l’editorial francesa Glénat a partir de 2007. Consta dels següents títols: 
     
     
    Fabien Nury com a guionista i Sylvain Vallée com a il·lustrador ens mostren una apassionant trama d’intrigues de la màfia dins del gènere negre. La història fa clares al·lusions al Padrino. Fabien Nury és un reputant guionista de còmics francès conegut per la seva sèrie W.E.S.T. que ha treballat el relat històric, el còmic policíac, el western i el thriller. Sylvain Vallée ha il·lustrat diversos còmics, entre ells es troba XIII Mystery amb el guionista Dargaud.
     
    Poc després d'haver finalitzat la invasió de Polònia, els nazis ja van començar a preparar l'atac contra França. Això implicava, no sols envair França, sinó també Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg, que eren estats neutrals. La invasió va començar el 10 de maig de 1940. El dia 14 els nazis van entrar a París, que havia estat declarada ciutat oberta. Mentrestant, els tancs alemanys avançaven, gairebé sense oposició, al llarg i ample de França. El 22 de juny França i Alemanya van signar un armistici segons el qual l'exèrcit alemany ocuparia tot el nord de França i tota la costa atlàntica fins a la frontera espanyola, però al sud es mantindria un govern col·laboracionista francès. Així, a partir de llavors i fins al 1944, França va tenir dos governs: un, col·laborant amb els nazis, amb capital a Vichy i dirigit pel mariscal Philippe Pétain es va anomenar la "França de Vichy"; l'altre, en el bàndol aliat, operant des de l'exili a Gran Bretanya i dirigit pel general Charles de Gaulle es va anomenar la "França Lliure".
     

    Més informació:

    Recomanat per Mercè Rivas. Bib. Can Llaurador. Teià

    17/09/2018
  • El Arte de Charlie Chan Hock Chye :

    Liew, Sonny

    Madrid : Dibbuks [etc.], cop. 2017

    Sonny Liew ha fet una obra monumental amb un desplegament enorme de tots els recursos necessaris per a l'elaboració d'un còmic i demostrant d'imitar qualsevol estil de còmic des de la Segona Guerra Mundial fins ara.

    Sonny Liew crea la figura de Charlie Chan Hock Chye un autor de còmics de Singapur que intenta viure del seu art. Durant setanta anys Charlie narra la història (des de l'ocupació japonesa, el protectorat britànic i la democràcia tutelada) del seu país utilitzant tota mena de recursos al·legòrics per a mantenir-se protegit de la censura. Història que reflexa la vida política, però també l'evolució econòmica, l'evolució estilística del còmic i el paper marginal que ha tingut el còmic en aquell país.

    Aquest àlbum és tan una història de Singapur com una història del còmic. El còmic dins el còmic.

    Recomanat per David Garcia. Biblioteca Central de Cornellà.

    12/09/2018
  • Laura & Dino

    Montt, Alberto

    Barcelona : Reservoir Books, 2017

    Dino – que és un dinosaure - i la seva filla petita Laura - que és humana - parlen sobre moltes coses, algunes molt importants i transcendents com la pizza, Gozzila, les mascotes, i d'altres també importants com són la mort, els monstres i el govern, tot en vinyetes separades. Parlen de tot amb un sentit de l'humor infinit i una ingenuïtat que només ho és superficialment.
    L'autor de Laura & Dino, Alberto Montt, és xilè, dissenyador gràfic i artista plàstic conegut per les vinyetes Dosis diarias que publica en el seu blog des de l'any 2006.
    El còmic ens parla de l'espai incert i meravellós que se'ns desplega al davant quan arriben els fills.
    Laura & Dino és la manera que ha trobat Alberto Montt per mostrar-nos que, a vegades els pares tenim més preguntes i pors que els nostres fills i que els fills, tot sovint tenen millor resposta que els pares.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Can Manyer. Vilassar de Dalt

    27/08/2018
  • ¡Nadad libres!

    Chrisostome, Sébastien

    Fuenlabrada : Drakul, DL 2010

    Sota una il·lustració i personatges aparentment senzills, fins i tot diria que infantils, trobem una història que planteja el recorregut vital de tres salmons, amb els que ens hi podríem identificar qualsevol de nosaltres. La vida és això, afrontar el que et ve i prendre decisions, i si alguna cosa no t'agrada, mira de canviar-la. 
    El còmic s'inicia amb un plantejament molt clar, remuntar el riu per trobar unes bones salmones per a fecundar, però aviat se n'adonen que al món, bé, al riu hi ha més coses com el gran blau, i és precisament aquesta necessitat d'aventura que fa que els tres companys es separin i cadascú faci el seu camí. Sébastien Chrisostome ens presenta una esbojarrada “road movie” aquàtica i vital.

    Josi, Marsha i el senyor Nale són els tres protagonistes d'aquesta història juntament amb una galeria d'éssers ben curiosos com la granota riallera, el salmó veterà del viver, etc.. El seu motor són les ànsies de llibertat i conèixer món. Això provocarà un canvi de destí una mica diferent del que en principi els tocaria. Com haureu intuït es tracta d'un relat amb molt d'humor que t'enganxa des de la primera vinyeta. I tres històries paral·leles que van evolucionant i creuant-se entre elles. No us sabria dir quina és la millor.

    Obra revelació al Festival Internacional del Cómic de Angoulême (2009).
    Premio BD del Instituto Francés de Cracovia, Polonia.

    Més informació:

    Recomanat per Joan Roquerias. Bib. Casa de Cultura Joan Ruiz i Calonja. Santa Eulàlia de Ronçana

    16/07/2018
  • No con tu hija

    Ifrabe

    Palma de Mallorca : Dolmen, 2017

    «H» (Home) viu amb «M» (Mama) i la seva filla «A.R.» (Adolescent Repelent).

    A.R. és una adolescent especialment difícil: autoritària, manipuladora, capriciosa, superficial, narcisista, desordenada i gandula. El conflicte és irremeiable, més, fins i tot, amb una mare i la seva parella que tenen interès en que estudiï i llegeixi i abandoni la seva admiració cap les noves estrelles de la televisió (nois i noies joves sense cap virtut més que només preocupar-se per tot allò que té a veure amb l'estètica personal i sortir a la televisió).

    Narra, en clau d'humor, la difícil convivència amb els fills de la parella, més encara quan es tracta d'una adolescent. El llibre és converteix en un catàleg de les batalles perdudes i de les pírriques victòries dels adults contra els adolescents.  

    Recomanat per David Garcia. Bib. Central Cornellà.

    12/09/2018
  • Las Voces y el laberinto

    Ruiz Garzón, Ricard

    Barcelona : Sapristi, 2018

    Adaptació gràfica de Las voces del laberinto de Ricard Ruiz Garzón. Un recorregut per cinc històries reals sobre l’esquizofrènia. Els relats transmeten el patiment, l’esperança, l’amor i la por dels protagonistes immersos en un laberint intern de veus incessants.

    Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

     

    19/06/2018
  • Scalped

    Aaron, Jason

    Barcelona : ECC, cop. 2016-2017

    Dashiel “Caballo Terco” torna a la reserva índia de Prairie Rose d’on va marxar fa quinze anys. Allà es retrobarà amb la seva mare, la seva ex i un munt de problemes. A mig camí entre el western contemporani i el gènere negre, assistim a una complexa història d’on serà difícil sortir amb la cabellera ben subjectada al cap.

    Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    19/06/2018
  • We stand on guard

    Vaughan, Brian K.

    Barcelona : Planeta Cómic, cop. 2018

    L’any 2112 els Estats Units respon a un atac terrorista a la Casa Blanca sense precedents. Una pluja de míssils i màquines de guerra gegants destrueixen Canadà. A partir d’aquest moment comença una guerra entre els dos països que durarà dècades. Amber, que es va quedar orfe en aquells bombardejos, forma part de l’últim grup de la resistència canadenca.

    Acció en estat pur i crítica política de la mà d’un guionista estatunidenc, Brian K. Vaughan, i un il·lustrador canadenc, Steve Skroce.

    Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    19/06/2018
  • El Devorador de oro

    Dorison, Xavier

    Barcelona : Norma, 2015

    El còmic europeu contemporani més comercial, aquell que ens ofereix guions de gènere amb, normalment, bons dibuixants, sabem que és una aposta segura. Potser no són còmics, en la majoria de casos, per passar a la història del mitjà, però sí que ens ofereixen lectures satisfactòries de nivell mitjà-alt que demostren un gran treball previ de documentació, per exemple. Curiosament, un dels gèneres que més agrada al públic francès és el western (normalment hereu directe de l’spaguetti western de les pel·lícules italianes) com coneixem gràcies a obres com Blueberry, Bouncer o personatges com Lucky Luke. En aquesta ocasió, però, ens agradaria recomanar una obra més moderna per demostrar que el gènere encara segueix ben viu. Estem parlant d’Undertaker amb Xavier Dorison als guions i Ralph Meyer als llapisos. Per començar tenim a un dels guionistas francesos més reputats dels darrers anys creador d’obres com El tercer testamento, Asgard o Long John Silver. I les seves històries les plasma amb molta qualitat un Ralph Meyer exquisit que sap captar l’atmosfera dura i implacable de l’oest més salvatge (i no estem parlant dels indis) i que es desenvolupen al voltant d’un personatge tant carismàtic, però moltes vegades secundari, com és l’enterrador que, en aquest cas, té una història darrera ben misteriosa que anirem descobrint poc a poc en els següents volums.

     

     

    Recomana per Héctor Calvet. Biblioteca Can Mulà de Mollet del Vallès.

     

    18/06/2018
  • ¿Qué pacha, mama? :

    Riba Rossy, Raquel

    Barcelona : Lumen, 2018

    La Raquel Riba Rossy ens porta una nova col·lecció d’aventures del seu alter ego, la Lola Vendetta, després de triomfar amb el seu primer llibre i el compte d’instagram, on ens fa reflexionar sobre el feminisme amb un punt d’humor i sense pèls a la llengua.

    A ¿Qué pacha, mama? la Raquel es val d’una deessa totèmica inca (la mare terra) per reflexionar sobre la relació mare-filla, des del naixement fins a la vida adulta, passant per un període de rebel·lió i posterior enteniment.

    Ens trobem, doncs, amb un llibre ple de reflexions potents, que demana una relectura, i que ens convida a compartir aquells moments amb els quals ens sentim identificats.

    Podeu seguir  la Lola vendetta a instagram o Facebook.

    Daniel Rio Romo, Biblioteca Central d’Igualada

    25/05/2018
  • Heloise de Montfort :

    Marazano, Richard

    Barcelona : Yermo, DL 2017

    Sempre he pensat que el barceloní Alfonso Font pertany a una de les generacions d’autors més importants del còmic europeu i més estranyament descuidades durant dècades pel mercat i pels lectors, a pesar que els darrers anys hi ha hagut una especial sensibilitat per anar recuperant les seves obres.

    Font porta casi sis dècades dibuixant meravellosament per agències i editorials, en aquest i en altres països, especialment per a França i Itàlia.

     

    Els seus còmics més brillants sempre han estat desvergonyidament de gènere, on sense complexos ha demostrat que es pot arribar a quotes de qualitat màximes amb els clàssics contextos d’aventura i misteri, sols cal una mà mestra, que es precisament el que te Alfonso, una mà hàbil i precisa que es capaç de descriure alhora de manera bruta i elegant tot un reguitzell de personatges i escenaris creïbles, fantàstics, i per suposat inoblidables.

    De la mà de Yermo ens arriba en una magnífica edició l’integral en tapa dura i en format Àlbum de les aventures d’Heloise de Montfort, una traducció de l’edició francesa de Glenat editada originalment entre el 2010 i el 2012.

     

    Amb guions del Francès Richard Marazano (Cuervos; Glenat. 2005) relata les aventures d’aquesta jove arquera que reuneix un curiós grup de mercenaris amb els que recorrerà Itàlia, França, i Navarra durant l’edat mitjana cercant recompenses a canvi de resoldre missions i encàrrecs, molts d’aquests inspirats en llegendes i creences populars de l’època que en ocasions acabaran derivant en fets sobrenaturals.

     

    Ha estat aquest un excel·lent retrobament amb un dibuixant enyorat, i qui sap si aquesta Heloise valenta i moderna per l’època no es més que una aclucada d’ull a la Taxi (Norma, 1987) que ens va enamorar durant els anys vuitanta.

     

    Recomanat per Jaume Vilarrubí. Bib. Josep Soler Vidal de Gavà

    25/05/2018
  • Sobre las alas del mundo, Audubon

    Grolleau, Fabien

    Barcelona : Norma, cop. 2017

    John James Audubon, d'origen francès, és considerat el primer ornitòleg americà i el protagonista d'aquest còmic. Pioner en un món per descobrir, en una natura verge, Audubon es llença a la descoberta de noves i extraordinàries espècies d'ocells.

    Grolleau i Royer ens traslladen l'entusiasme amb què Audubon emprèn la seva missió de documentar, a través de brillants retrats, les aus de Nord-Amèrica, així com les aventures, les dificultats i les incomprensions de què va ser víctima.

    A través d'un dibuix de gran qualitat ens traslladem als paisatges naturals i humans de l'Amèrica d'inicis del segle XIX. Una història d'aventures que ens transmet la necessitat de mantenir el lligam entre la ciència i la passió. 

    Recomanat per David Garcia. Bib. Central. Cornellà.

    25/04/2018
  • Daredevil :

    Waid, Mark

    Torroella de Montgrí : Panini, DL 2012

    Daredevil és un personatge complicat pels autors. Però no perquè sigui un personatge difícil d’entendre. Al cap i a la fi, tenim d’altres superherois sense poders (com Batman entre d’altres) i l’afegitó de la seva ceguesa li dóna fins i tot més interès. Que sigui advocat i per un costat hagi de complir les lleis, però que en la seva personalitat alternativa i superheròica traspassi uns quants límits legals també li atorga més complexitat. La justícia és cega i en el seu cas, a vegades, violenta.

    Però si durant bona part de la seva història editorial Daredevil ha comptat amb escriptors i dibuixants dignes però no destacables, quan veus al seu currículum autors com Frank Miller (i el seu gran Born Again), l’equip d’Ann Nocenti i John Romita JR amb unes aventures plenes de crítica social, o guionistes com Brian Michael Bendis o Ed Brubaker, el lector ja es pot imaginar que per ser el nou guionista de Daredevil s’han de tenir les idees molt clares. Perquè les seves sabates són difícils d’omplir.

    Curiosament quan Mark Waid va decidir agafar les regnes de les aventures del turmentat superheroi cec sabíem que estàvem en molt bones mans. I no ens vam equivocar. Acompanyat de grans dibuixants com Paolo Rivera en un principi i Chris Samnee després (entre d’altres), ens ha recuperat l’aspecte més brillant i lluminós del personatge com feia dècades que no es veia. I ho fan a més respectant totes les aventures anteriors més fosques i compromeses socialment. Només per aquest canvi de rumb ja és recomanable llegir aquesta etapa. I per la qualitat dels autors també, és clar.

    Recomanat per Héctor Calvet. Biblioteca Can Mulà de Mollet del Vallès.

    13/09/2023
  • Naruto.

    Kishimoto, Masashi

    Barcelona : Planeta DeAgostini, 2017

    Per a tots aquells fans de la sèrie “Naruto” de Masashi Kishimoto, Planeta DeAgostini ha publicat un volum únic amb una història ambientada 15 anys després de la Gran Guerra Ninja. La història va al voltant de la filla de la Sakura i en Sasuke, la Sarada. Ella és una de les noves ninges de la Villa de la Fulla, però en veurà immersa d’aventures i perills en la recerca del seu pare.  

    22/09/2023
  • Los Cuadernos de Esther

    Sattouf, Riad

    Barcelona : Sapristi, 2017

    Esther tiene 10 años, ojos grandes y un flequillo coqueto. A punto de empezar 4º de Primaria en su escuela de París, se pregunta a diario por miles de cuestiones que le preocupan a una niña de su edad: la amistad, el embarazo de su madre, los ataques terroristas, los jerseys de cuello alto, las enfermedades. 

    * Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    13/06/2018
  • Ladrillo a ladrillo

    Way, Gerard

    Barcelona : ECC, 2017

    Los átomos zumban. Las ensoñaciones atestan calles inteligentes. Uníos, pirómanos de esta generación: esto es La Patrulla Condenada, y el Dios de los Superhéroes está sangrando en el suelo. Casey Brinke es una joven paramédica, que trabaja en el turno de noche y lidia con un pasado tan raro que no tiene claro lo que es real y lo que es inventado. Junto a su compañero Sam Reynolds, está a punto de abrirse camino a través de los callejones más oscuros y de las horas más negras de la ciudad. Y la gente con la que se topará te dejará flipando. Robotman. Crazy Jane. Hombre Negativo. Flex Mentallo. Juntos, estos seres increíbles han redefinido lo que significa ser un superhéroe y han ampliado las metafronteras del cómic hasta dejarlas irreconocibles. Ahora, su poder descansa en unas manos nuevas y entusiastas. El visionario guionista y cofundador de My Chemical Romance, Gerard Way (The Umbrella Academy) y el dibujante Nick Derington (Catwoman, X-Statix) dan el pistoletazo de salida al sello Young Animal de DC con La Patrulla Condenada: Ladrillo a ladrillo, la reinvención disparatada de una de las franquicias más alucinantes de la historia del Universo DC. Recopila los números del 1 al 6.

    * Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    20/03/2018
  • Orgullo y satisfacción :

    [Bilbao] : ¡Caramba!, 2017

    La revista satírica digital Orgullo y Satisfacción (2014-2017) surgió tras la dimisión de un grupo de autores del semanario El Jueves a raíz de la censura editorial de una portada sobre la abdicación de Juan Carlos I. Estos locos intrépidos, ahora sin dinero pero también sin amo ni peajes publicitarios, abordaron durante 40 números (y un número 0) los grandes acontecimientos que tuvieron lugar en esos tres años largos de actividad.
    Este libro es la selección, por vez primera en papel, de algunas de las mejores páginas que publicaron estos insensatos.

    * Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    20/03/2018
  • El Final de todos los agostos

    Casas, Alfonso

    Barcelona : Lunwerg, 2017

    Sovint el passat deixa caps per lligar, assumptes per resoldre, interrogants que persegueixen el nostre futur. Això és el que li passa al protagonista d'aquest llibre, Dani. Just abans de casar-se, amb el pretext d'un projecte fotogràfic sobre el pas del temps, viatja al poble costaner on solia estiuejar durant la seva infància. Un lloc que fa vint anys que no trepitja i que, a mesura que avança la història, va revelant la importància que va adquirir en la seva vida, perquè allà va descobrir, entre moltes altres coses, el profund significat de l'amistat. El viatge físic, però sobretot interior, que emprèn Dani per tractar de donar resposta a aquesta martilleante pregunta: «¿I si ...?» S'articula en una història commovedora, dotada d'una tendresa excepcional, que aviva en nosaltres la nostàlgia per tot allò que deixem enrere.

    * Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    20/03/2018
  • Cómo aniquilar al Ratoncito Pérez

    Parme, Fabrice

    Madrid : Dibbuks, cop. 2017

    Primer volum de la sèrie Astrid Bromuro, una nova col·lecció de còmic infantil amb protagonista femenina, que s’uneix a altres sèries amb petites heroïnes com Hilda, Paula Crusoe o Cereza.

     

    L’Astrid és una nena entremaliada i curiosa que viu al capdamunt d’un gratacel en un palauet impressionant. En aquest primer volum, en companyia del majordom, la serventa, el seu gos Fitzgerald i el seu gat Gatsby, viurà una esbojarrada aventura. Quan l’Astrid descobreix que se li mou una dent de llet, decideix demostrar que el Ratoncito Pérez no existeix i orquestra un pla infal·lible per atrapar l’impostor. Però quan el ratolí li deixa un tub de pasta de dents de la marca Piñata en lloc d’un dineret, i comença a aparèixer un exèrcit sencer de ratolins bojos pel formatge parmesà, tot es complica.

     

    Cómo aniquilar al Ratoncito Pérez presenta una trama amb divertits girs, una aproximació diferent a la història tradicional del Ratoncito Pérez o l’angelet de les dents. L’estructura de la pàgina és dinàmica, combinant vinyetes obertes i tancades, i l’estètica del dibuix molt vintage: l’escenari, el mobiliari, la indumentària, i fins i tot el nom del gat i el gos són una picada d’ullet a una novel·la cabdal dels anys 20’, El Gran Gatsby de F. Scott Fitzgerald.  

     

    Segon volum de la sèrie ja disponible, Cómo atomitzar a los fantasmas.

     

    Recomanat per Mireia Martínez Bailón. Biblioteca Ernest Lluch i Martín. Vilassar de Mar.

     

    21/09/2023
  • La Senda de las brujas

    Robinson, James

    Torroella de Montgrí : Panini, cop. 2016

    La Bruixa Escarlata és els pseudònim utilitzat per la superheroïna Wanda Maximoff, coneguda per ser la filla del mutant Magneto i per formar part del grup dels Venjadors. Els seus poders són una barreja entre màgia i el gen mutant, podent canviar les lleis de la física alterant la probabilitat.

    “La Senda de las Brujas” és el primer volum de la col·lecció “100% Marvel” editada a Espanya per Panini Comics. Wanda Maximoff rep una sèrie individual de la mà del guionista James Robinson, responsable també de sèries com Societat de la Justícia d'Amèrica o Starman. Cada episodi està realitzat per un dibuixant diferent, experimentació narrativa amb diferents estils i visions de la mà Vanesa del Rey, Marco Rudy, Steve Dillon o Javier Pulido entre d’altres.

    Després de “Dinastia de M” i de la seva complicada relació amb la Visió, Wanda busca la redempció. Robinson es centrarà en l’essència més màgica del personatge, amb l’ull posat a les tradicions màgiques de la cultura popular europea. La màgia intenta ser destruïda i la Bruixa Escarlata intentarà evitar-ho, investigant i derrotant obstacles d’arreu del món.  

    Wanda Maximoff és una dona valenta que accepta el seu passat i intenta millorar el futur que l’espera, conscient de les seves debilitats i enfrontada als seus fantasmes personals. Un còmic alternatiu i amb un to irònic, que ens permetrà redescobrir a l’autèntica Bruixa Escarlata.  

    Recomanat per Núria Maymó. Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts.

     

     

    04/03/2019
  • El Informe de Brodeck

    Larcenet, Manu

    Barcelona : Norma, 2017

    Manu Larcenet ha tornat a fer un gran còmic. Aquest cop adaptant la novel·la de Philippe Claudel, guanyadora del premi Goncourt 2007.

    Un cop finalitzada la Segona Guerra Mundial, en un poble a la frontera amb Alemanya, Brodeck rep l'encàrrec de redactar un informe. L'objectiu d'aquest és documentar la mort de l'únic foraster a mans de tots els homes del poble, menys el protagonista. A mesura que avança en les indagacions, Brodeck va desvetllant allò que s'oculta en el dia a dia d'un poble amagat en les profunditats de les valls gelades del centre d'Europa.

    Manu Larcenet converteix en una preciosa i suggestiva litografia cadascuna de les vinyetes. Amb l'únic ús del negre ens trasllada a un món misteriós, perillós i inquietant. Allí on hi hauria d'haver un idíl·lic paisatge de muntanya apte per una retirada espiritual, podria haver-hi un camp adobat per a les intrigues fruit de l'aïllament i on tot allò estranger es vist com un amenaça.  

    Recomanat per David Garcia. Biblioteca Central de Cornellà.

     

    07/02/2018
  • The Wicked + the divine

    Gillen, Kieron

    Barcelona : Norma, 2017-

    Una història tan complexa com ben dibuixada, a The Wicked + the divine ens trobem amb un panteó de joves artistes, influents i poderosos, que donen la seva vida per una fama efímera, ja que en dos anys tots hauran desaparegut de la terra. Una història que requereix varies lectures i que no deixarà indiferent.

    Recomanat per Daniel Río. Bib. Central d'Igualada

    18/12/2017
  • Platinum end

    Ohba, Tsugumi

    Barcelona : Norma, cop. 2017-

    En el moment en que toca decidir qui serà el proper Deu, un grup d’àngels ha de triar entre els humans qui seran els candidats. Cadascú es prendrà la noticia d’una manera molt diferent, i la lluita pel poder (o la supervivència) recorda al clàssic “Death Note” dels mateixos autors, però amb un toc més adult.

    Recomanat per Daniel Río. Bib Central d'Igualada

    24/01/2018
  • V vs X : segunda parte

    Torroella de Montgrí : Panini, DL 2017

    En la segona part de “V vs X”, el crossover entre Venjadors i els X-men, la batalla continua però la Força Fènix ha arribat finalment a la Terra. Serà llavors quan Hope i la Bruixa Escarlata hauran d’unir les seves forces per salvar el món. 

    18/12/2017
  • Un Camí de flors

    Lawson, Jon Arno

    Barcelona [etc.] : Libros del Zorro Rojo, 2017

    Un camí de flors és un llibre il·lustrat sense mots, per gaudir, mirar i llegir a través del dibuix. Un còmic ple de poesia on no calen paraules, ja que les imatges carregades de sentiment contingut transmeten colors, olors, vida i amor.

    Una nena abillada amb un abric vermell, com si es tractés de la mateixa Caputxeta, creua una ciutat grisa de la mà del pare. Curiosa, observadora i silenciosa, recull flors que va trobant pel camí. Flors que s’obren pas entre l’asfalt, petites mostres de vida i color que esdevenen escletxes d’esperança. El pare, absort en els seus pensaments o tràfecs, i la filla no creuen paraula, fan el seu camí. Finalment, aquest pom de floretes, a manera de petites ofrenes, acabaran convertint aquest entorn gris en una ciutat plena de color. Una Caputxeta que en lloc d’arribar a casa la iaia, arriba a casa seva on l’espera la mare per fondre’s en una tendra abraçada.

    La il·lustració en aquarel·la i tinta reforça la subtilesa de la història, una història que parla dels petits gestos que poden canviar el nostre món i de la màgia de les petites coses a través de la innocència i els ulls d’un infant.

     

    Recomanat per Mireia Martínez Bailón. Biblioteca Ernest Lluch i Martín. Vilassar de Mar.

    22/09/2023
  • Fun home :

    Bechdel, Alison

    Barcelona : Reservoir Books, 2008

    En aquesta novel·la gràfica hi trobem la història d’una relació familiar i, sobretot, la relació entre pare i filla, que no és idíl·lica ni convencional. La base de la narració són les vivències i records de l’autora de la seva infància, adolescència i primera joventut al costat d’un pare que és professor d’anglès, col·leccionista d’antiguitats i, a més, director de la funerària… situada a la mateixa casa on viu la família. Per si tot això no proporcionés material suficient, l’Alison Bechdel descobreix que ella és lesbiana i que el seu pare ha estat homosexual encobert tota la vida.

    És força interessant la no linealitat del relat, perquè dóna la sensació d’una reflexió molt personal on es combina passat i present i el flux de sentiments predomina per damunt dels fets i fa molt més amena la lectura sense que el lector es perdi mai.

    Pel que fa l’autora, l’Alison Bechdel (1960, Pennsilvania, USA) va començar la seva carrera publicant tires còmiques en diaris on ja donava indicis del seu interès en les problemàtiques de gais, lesbianes, transsexuals.  Cap als 90 va començar a treballar en 'Fun home' que es va publicar en 2006. Va ser reconeguda com un dels millors 100 llibres de l’any pel 'New York Times' i va obtenir molt bones crítiques de publicacions com 'Time', 'Entertainment Weekly', 'People', 'USA Today' o 'Los Angeles Times'.  Al 2013 es va estrenar el musical Fun Home, basat en el seu llibre.
     
     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Marian Colomé. Gavà

    19/04/2018
  • Platinum end

    Ohba, Tsugumi

    Barcelona : Norma, cop. 2017-

    Les expectatives davant un nou projecte del duo japonés Tsugumi Ohba (guionista) i Takeshi Obata (dibuix) son sempre altes, des de que van assolir l’èxit mundial amb la seva obra Death Note. A Platinum End, després d’haver portat les seves col·laboracions per diversos camins, tornen a l’acció en una història amb reminiscències a la seva obra més popular, en la que una sèrie de persones són seleccionades per a convertir-se en el proper Deu. Aquestes persones, desconegudes entre elles, amaguen totes un fosc secret: en els darrers temps han pensat a suïcidar-se i aquesta és la darrera oportunitat que es donen per a viure. En aquest moment comença una cursa en el que cadascú jugarà les seves cartes per a convertir-se en el proper Deu, o morir en el intent.


    El dibuix de Obata es brillant, com sempre, i tot i que la trama veu en excés d’obres prèvies dels autors, també és veritat que han aconseguit donar-li un toc més adult i un seguit de situacions que conviden a devorar un capítol rere l’altre de la col·lecció.


    Daniel Rio Romo. Biblioteca Central d’Igualada.

    16/01/2018
  • American vampire

    Snyder, Scott

    Barcelona : ECC, 2013-

    "American Vampire" és un còmic del segell Vertigo que va néixer el 2010, amb la voluntat d’aprofitar la moda d’aquell moment (i encara vigent), de relats sobre éssers que tornaven de la mort, zombis i vampirs fonamentalment, per atacar i transformar a la seva vegada els pobres mortals en éssers diferents i letals que tornaven de la mort, etc. DC va donar-li el timó d’aquesta sèrie al, en aquells moments desconegut Scott Snyder, tot un encert. La sèrie va ser tot un èxit i va guanyar un premi Eisner a la millor nova sèrie de l’any. Això li va suposar al Snyder un contracte en exclusiva amb DC, a qui li va regalar una de les millors etapes recents de Batman. Al dibuix, Rafael Alburquerque, qui va complementar la narració amb el dinamisme i la composició que la història requeria. Stephen King col•labora amb el guió de l’origen de Skinner Sweet, el primer vampir americà.

    Skinner Sweet, un dels pitjors bandits del far west dels Estats Units, resulta mort durant una baralla amb el Percy, el magnat que va manar empresonar-lo i executar-lo. Però el tal Percy pertany a una secta de vampirs centenaris (els vampirs tradicionals) que simbolitzen l’aristocràcia social i econòmica. El resultat de tot això serà el renaixement de l’Skinner com a vampir, però serà una nova mena de vampir mai vista abans, molt més poderós, molt més ferotge: el primer vampir genuïnament americà. A partir d’aquí acompanyarem l’Skinner a través de la sagnant història dels Estats Units.

    Excel·lent i excitant còmic de gènere, que sobretot té la intenció de entretenir (i ho aconsegueix sobradament), però que, tot i això, no renuncia a una certa càrrega de intencionalitat crítica alhora que repassa la història del seu país. 

    Més informació:

    Recomanat per Dani Rodríguez. Bib. Tecla Sala. L'Hospitalet de Llobregat

    08/09/2023
  • ¿Cuánta tierra necesita un hombre?

    Veyron, Martin

    Barcelona : Norma, 2017

    Martin Veyron va rebre amb aquest àlbum el Premi del jurat del Festival d'Angoulême 2017. El 2001 ja havia rebut el Gran Premi del mateix festival per la seva trajectòria. 

    Aquesta és la història de Pajom, un jove moujick (camperol rus). Viu en una petit poble rural de Sibèria on tots els camperols s'aprofiten de les terres poc cultivades de la comtesa. Aquests es mantenien un equilibri, pel qual cadascú obtenia el que necessitava per viure i tots junts feien front a les reprimendes de l'administrador de la comtessa quan els enxampaven aprofitant-se de la seva propietat. Les tradicions ancestrals dels Moujicks els mantenien en una harmonia comunitària, on cadascú treballava les seves terres i obtenia ajuda dels veïns en un sistema de bescanvi rotatiu de favors quan calien més mans per al camp. Però tot això es torça, quan la comtessa es vol vendre les terres.

    Basat en un conte de Leon Tostoi on exprem al màxim la seva visió anarquista del món. És una faula sobre l'ambició, sobre els límits de tot que el que es pot acaparar en una vida i una lliçó sobre el funcionament de l'ètica capitalista. 

    Tolstoi ens confronta un model de societat on existeix un equilibri comunitari, on els llaços solidaritat i reciprocitat entre els veïns estan refrendats pels usos i costums, en front d'un altre model on l'ambició és el motor per l'aprofitament de les posicions de domini refrendades per la llei, propis de les societats capitalistes. 

    Malgrat la qualitat de Veyron com a dibuixant (que destaca especialment en els colors, les ombres i les textures), no trobem en aquest àlbum dibuixos molt detallats. És més, les vinyetes ens donen una visió des de la distància, situant al lector en una posició d'observador distant. Hi ha una combinació entre els extensos paisatges de Sibèria i els plànols mitjos en els interiors (sense apropar-se més). 

    Més informació:

    Recomanat per David García. Bib. Central. Cornellà.

    08/09/2023
  • Himawari

    Ortega, Belén

    Barcelona : Glénat, 2011

    Planeta Còmic reedita el manga de la granadina Belén Ortega aquest mes d’octubre amb nova portada i nous extres. El còmic ens endinsa en els darrers anys del període Edo japonès. La Himawari i la seva germana buscaran justícia per la mort dels seus pares, intentant descobrir els responsables dels assassinats dotze anys després. 

    18/12/2017
  • V vs X : primera parte

    Torroella de Montgrí : Panini, DL 2017

    Després de “Dinastía de M” de Bendis i Coipel, Marvel ens torna a sorprendre amb un gran esdeveniment que un uneix la major quantitat de superherois possibles. “V vs X” és un crossover que enfrontarà als Venjadors i als X-men pel destí del món, de la mà de Bendis, Aaron, Brubaker, Kubert i Coipel i publicat en dos volums per Panini Comics.

    En la primera part la Força Fènix es dirigeix a la terra, suposant el renaixement de la raça mutant o la fi del planeta. Opinions oposades que enfrontaran a Ciclop i al Capità Amèrica. Els Venjadors decideixen arribar a Utopia i començar la gran batalla. 

    18/12/2017
  • Sostiene Pereira

    Gomont, Pierre-Henry

    Bilbao : Astiberri, cop. 2017

    Adaptació meravellosa de la novel·la homònima de Antonio Tabucchi, que conserva i escampa tota la tristor continguda a l’original. Gomont li dona un toc personal però respectant l’esperit de Tabucchi, i acoloreix l’obra amb una llum genuïnament Mediterrània encara que provingui de l’Atlàntic. A destacar els soliloquis de Pereira que son resolts de manera narrativament brillant.

    Recomanat per Jaume Vilarrubí. Bib. Josep Soler i Vidal de Gavà.

    18/12/2017
  • Shangri-La

    Bablet, Mathieu

    Madrid : Dibbuks, cop. 2017

    En un futur llunyà, post-apocalíptic de centenars d'anys, la terra ja no és habitable i un petit grup de supervivents viuen en una estació espacial sotmesos a l'hegemonia d'una multinacional que ha aconseguit imposar el consumisme entre els ciutadans. A simple vista sembla que estem davant d'una "societat perfecta" on ningú es fa preguntes i tots estan satisfets amb l'esdevenir de la seva vida. Però la realitat és ben diferent, els humans no accepten a la nova espècie d'animals humanitzats (animoides), els científics volen empènyer els seus límits i convertir-se en déus creant vida del no-res a partir d'antimatèria i, un grup rebel, trencarà la pau instaurada amb manifestacions i pamflets. 

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    13/12/2017
  • La Levedad

    Meurisse, Catherine

    Madrid : Impedimenta, cop. 2017

    El dia 7 de gener de 2015, l'alarma del despertador de la dibuixant Catherine Meurisse no va sonar, fent que arribés tard a la reunió de l'equip de dissenyadors de la revista Charlie Hebdo. Aquest descuit li va salvar la vida, però no la va lliurar, com a la resta dels supervivents del fatídic atemptat contra la seu de la publicació, d'afrontar la violència d'un terrible succés que la va deixar amics, mestres, mentors i, de passada, sense innocència.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    04/03/2019
  • La Balada del norte

    Zapico, Alfonso

    Bilbao : Astiberri, 2015-

    Madrid, 1933. Tristán Valdivia, periodista sense diari, editor sense èxit i amant sense il·lusió, abandona la capital per tornar al nord. Allà l'espera el seu pare, el marquès de Montecorvo. Són temps difícils per al país, immers en les convulsions de la II República, i el vell aristòcrata ha de mantenir-se al capdavant del seu feu particular: la Companyia Minera del Nord-oest. De la negror de les valls miners d'Astúries sorgeixen personatges lluminosos, i sota el soroll eixordador de les mines de carbó s'escolta el murmuri d'una cançó antiga. Els vells i nous temps xoquen brutalment posant a prova el protagonista, aviat a la Humanitat sencera.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    13/12/2017
  • Vincent

    Stok, Barbara

    Barcelona : Salamandra, 2017

    La turbulenta vida de Vincent Van Gogh és una font inesgotable d'inspiració per a artistes de diverses disciplines. La dibuixant holandesa Barbara Stok va invertir més de dos anys a crear aquesta obra centrada en el temps que el genial pintor va passar al sud de França, un període breu però intens durant el qual Vincent somiava fundar una casa en la qual ell i els seus amics poguessin viure i treballar consagrats al seu art. No obstant això, la malaltia mental i els freqüents atacs que el deixaven confós i desorientat, i que desembocaran en el famós incident de l'orella, van impedir que aquest somni es convertís en realitat. La història es tanca amb la relació de l'artista amb el seu germà Theo, que el va acompanyar i se'n va ocupar alfinal de la seva vida. Van Gogh estimava el seu ofici amb passió i anteposava la grandesa art a qualsevol consideració crematística. Així, les seves idees sobre l'èxit, el fracàs i el sentit de la vida són un suggeridor contrapunt a la nostra època d'individualisme i pur interès econòmic.

    * Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    13/12/2017
  • París bajo el Sena

    Morvan, Jean-David

    Barcelona : Planeta DeAgostini, cop. 2008

    Las aventuras de Spirou y Fantasio

    L’any 1999 el dibuixant espanyol José Luis Munuera comença a treballar amb l’autor de còmics francès Jean-David Morvan. La seva col·laboració  ha generat la publicació d’historietes de Sir Pyle S. Culape, Merlin, Nävis i les noves aventures d’Spirou y Fantasio.1​.

    Planeta de Agostini publicà un número especial de “Las aventuras de Spirou y Fantasio” de Morvan y Munuera, unint en un sol volum les historietes “Paris bajo el Sena”, “El hombre que no quería morir” i “Spirou y Fantasio en Tokio”.

    En “París bajo el Sena”, l’Spirou i Fantasio hauran de rescatar al Compte de Champignac, segrestat per uns robots gegants, i salvar la ciutat de París de la seva completa inundació.

    En “El hombre que no quería morir” Fantasio es trobarà amb Zantafio i el propi Tanzafio. Tota una aventura que portarà als protagonistes a descobrir el secret de El Dorado i la font de l’eterna joventut.

    En “Spirou y Fantasio en Tokio” l’Spirou i Fantasio visiten un parc temàtic ambientat en el Japó medieval però ràpidament es veuran immersos en aventures màgiques, plenes de ninges i samurais.  

    Morvan i Munuera donen una nova visió dels personatges clàssics de Dupuis, més moderna i dinàmica, que de ben segur agradarà a petits i grans. Una delícia!

     

    Recomanat per Núria Maymó. Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts.

    15/01/2024
  • Hechizo total

    Hanselmann, Simon

    [La Rioja] : Fulgencio Pimentel, 2014

    Simon Hanselman (1981) és un dibuixant de còmic underground nascut a Laucenston, la ciutat amb l’índex de criminalitat més elevat de Tasmania.

     Va ser un nen nascut a una família desestructurada, amb un pare membre de la subcultura dels moteros i una mare adicta a la heroïna, per aquest motiu el futur dibuixant va deixar la casa dels seus pares amb només 19 anys.

    Simon Hanselman és el creador de la sèrie Megg, Mogg and Owl, amb la que va rebre el prestigiós premi Ignatz l’any 2013. Hechizo total és el primer títol d’aquesta sèrie publicat en castellà, i que l’ autor ha descrit com una barreja entre Todd Solondz, Peter Bagge i Los Simpson.

    Més informació:

    Recomanat per Pau Fernández. Bib. Can Peixauet. Santa Coloma de Gramenet.

    29/11/2017
  • De tripas y corazón

    Pozla

    Madrid : Dibbuks, cop. 2017

    De tripas y corazón va ser Premi especial del jurat al Festival d'Angoulême 2016.

    Retrat personal sobre la malaltia de Crohn, des de les seves primeres manifestacions fins a les dificultats del tractament, passant pel pelegrinatge de consulta en consulta per a trobar el diagnòstic correcte. Una història sobre la convivència amb la malaltia i els efectes que té en el dia a dia. La malaltia de Crohn produeix unes inflamacions intestinals que poden afectar qualsevol part del sistema digestiu i poden provocar una àmplia gamma de símptomes.

    Pozla, Réemi Zaarour, és el un sobrenom de la seva època de graffiter i això es nota en el còmic. L'aspecte de l'àlbum és el dels quaderns dels graffiters. L'ús del color és explosiu i mostra una gran habilitat en la manipulació dels recursos narratius del còmic, en el qual el dibuix fa transparent el malestar i el dolor que produeix la malaltia.

    Recomanat per David Garcia. Biblioteca Central de Cornellà

    13/09/2023
  • La Historia de mis tetas

    Hayden, Jennifer

    Barcelona : Reservoir Books, cop. 2016

    La historia de mis tetas és la història de la vida de Jennifer Hayden, explicada amb el centre d’atenció posat en els seus pits, des de l’inici: “sense pits” fins a la superació d’un càncer de mama pel qual li van haver de fer una mastectomia “adéu pits”.
    Es tracta d’una història de superació personal explicada amb grans dosis d’humor i narrada des de la major i absoluta naturalitat amb què es tracta el dia a dia de qualsevol persona. La qual cosa fa que ens sentim completament identificades amb l’autora i que riguem en els moments hilarants i sorprenents o plorem en els moments més durs de l’experiència vital de l’autora i protagonista.

    No puc pas deixar de recomanar-lo a qualsevol dona, nena, home o nen; és començar i no poder parar de llegir, amb un deliciós final que ens ensenya una gran lliçó de vida, des de la perspectiva d’una supervivent, d’una “Dehesa”, com ella ho diu.
    Tot un aprenentatge vital condensat en una novel·la gràfica.


    Més informació:

    Recomanat per Bib. Canyadó i Casagemes - Joan Argenté. Badalona.

    28/11/2017
  • Estrellas de hojalata

    Lemire, Jeff

    Bilbao : Astiberri, 2016

     

    Tot i que a la gran pantalla el món dels superherois està més viu que mai, no es pot dir el mateix en la seva vessant editorial. La publicació excessiva de col·leccions ha provocat un clar esgotament en els personatges amb la conseqüent caiguda de vendes. Però fora d’aquest àmbit el còmic americà independent està vivint un moment dolç amb col·leccions de qualitat. Un bon exemple és aquest Descender escrit per un dels guionistes més en forma del moment: el canadenc Jeff Lemire (guionista d’obres de culte com Essex County o Sweet Tooth). En aquesta obra de ciència-ficció que parla de la lluita dels robots pels seus drets, representat sobretot pel seu protagonista, el nen-robot TIM-21, Lemire forma equip amb el dibuixant d’origen vietnamita Dustin Nguyen que aporta un curiós però impactant estil pictòric que aporta una atmosfera molt distintiva a l’obra. Fins ara s’han publicat a Espanya un total de tres volums (Estrellas de hojalata, Luna máquina i Singularidades). Una interessant colecció que actualitza alguns dels temes clàssics del gènere de la ciència-ficció.

     
    Recomanat per Héctor Calvet. Biblioteca Can Mulà (Mollet del Vallès).
    18/11/2017
  • Lola Vendetta :

    Riba Rossy, Raquel

    Barcelona : Lumen, 2017

    Lola Vendetta és la protagonista de la primera novel·la gràfica escrita i dibuixada per la igualadina Raquel Riba Rossy. Amb humor àcid, és capaç de donar-li la volta als obstacles que la societat posa a les dones, per convertir-los en armes llancívoles contra el "machiruleo" dominant; és capaç d'utilitzar les pedres que li llancen i fer amb elles el mur que la defensa; és capaç de convertir un potencial drama en una comèdia amb final feliç. "És a dir ... és el meu cos. És la meva casa. Si no us agrada tant em fa". A tall de declaració d'intencions, Lola ens deixa molt claret com és davant els homes, davant la societat, davant la vida, i què esperem d'ella en diverses situacions perquè no ens quedi cap dubte de com reaccionar. Per si de cas te la trobes, més val llegir-la que mal acompanyar-la.

    Més informació:

    Recomanat per Bibliobús Montau

    06/11/2017
  • La Conquista del Este

    Sfar, Joann

    Norma 2006

    Primer de tot advertir que en els 5 volums de klezmer trobareu molt més que una història: trobareu entusiasme, excitació, sensacions, i emocions, expressades per una total honestedat dels seus personatges. Aquests trobaran en la ingenuïtat i en l’amor la fortalesa necessària per viure el moment i l’ara, en plena felicitat, sent el cor l veritable impulsor dels seus actes.

    Les pàgines son plenes de colors, taques, dibuixos, i textos ben barrejats, d’aspecte caòtic però increïblement ben encaixats que funcionen meravellosament.

    Klezmer es un gènere de musical originari dels jueus alemanys o asquenazites i de caire força alegre i trepidant que s’acostumava a tocar a bodes i celebracions. Els tres protagonistes: Yaacov (aprenent de banjo), Baró de mi Culo (clarinetista),  Vicenzo (violinista), i Tchokola (guitarrista manouche) formen un còctel inoblidable i apàtrida.

    No hi ha més llibertat que la de qui no te res a perdre.

    Recomanat per Jaume Vilarrubí. Bib. Josep Soler Vidal de Gavà

    08/11/2017
  • Beverly

    Drnaso, Nick

    [Logroño] : Fulgencio Pimentel, 2016

    Beverly aplega sis relats curts superposats de la vida d’uns joves i les seves famílies en els suburbis d’una ciutat. Les històries però, estan interconnectades, els personatges es comparteixen i els temes estan vinculats. El conjunt de l’obra mostra una imatge fosca, humorística, tràgica i punyent de la vida suburbana i de les persones que la viuen, apropant-se amb una fredor desconcertant i una distància necessària a les costums de la classe mitjana estatunidenca. Drnaso, sense jutjar ni condemnar els seus personatges, ressalta els seus defectes i recorda la seva humanitat, a vegades amagades sota un munt de prejudicis i rutines.

    Beverly no només exposa una esgarrifosa representació de la majoria d’edat a l’Amèrica moderna, ofereix també la possibilitat de moltes reflexions sobre la societat occidental, ja sigui sobre el racisme, el paper dels mitjans, la família o el consum. Una novel·la gràfica consumada, i molt recomanable.

    Nick Drnaso (1989, Palos Hills, Illinois)  ha col·laborat en diverses antologies de còmic i ha estat nominat a tres premis Ignatz. Drnaso viu a Chicago, on treballa com animador i il·lustrador. Beverly és la seva primera novel·la gràfica.

    Recomanat per Lluïsa Pardo. Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra

    28/10/2017
  • Ikigami : comunicado de muerte = The ultimate limit

    Mase, Motorô

    Torroella de Montgrí : Panini, cop. 2007

    Què faries si et diguessin que demà a les vuit del vespre moriràs? Miraries de gaudir de les teves darreres hores amb els teus sers estimats? O, essent conscient que no pagaràs pel que facis, aprofitaries per dur a terme una venjança?
     
    En el país on es desenvolupa la història d’aquest còmic està en vigor una llei que té com a objectiu el “sosteniment de la prosperitat estatal”, consistent en vacunar a tots els nens quan comencen la primària. De cada 1.000 vacunes n’hi ha una que conté una nano-càpsula que entre els 18 i 24 anys provocarà a l’individu un atac de cor, en un dia i a una hora determinada. Ningú sap a qui li han injectat la nano-càpsula; les víctimes només ho descobreixen 24 hores abans de la seva mort, quan el funcionari els lliura l’IKIGAMI, el certificat de mort.

    El còmic s’estructura en dues històries paral·leles: d'una banda, ens explica com reaccionen els diversos personatges al rebre l’ikigami i, de l'altra, ens mostra a Fujimoto, el funcionari encarregat de lliurar els comunicats de mort i que, després d’un temps, comença a qüestionar la llei.

    El dibuix de Motorô Mase és molt expressiu i ens  permet copsar els sentiments dels diferents protagonistes i contribueix a enganxar-nos a aquesta història. 

    IKIGAMI és un còmic imprescindible amb una gran càrrega psicològica que ens desvetllarà moltes qüestions al voltant del poder i de com s’exerceix.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Can Manyer. Vilassar de Dalt

    19/10/2017
  • Siete vidas

    Beà, Josep Maria

    Bilbao : Astiberri, 2017

    De tant en tant va bé fer una mirada al passat del còmic d’aquest pais. Norma Editorial ha reeditat Siete Vidas, les històries  que Josep Maria Beà (Barcelona, 1942) va publicar a la revista Rambla als anys vuitanta. Beà ha estat referent en el còmic d’adults a nivell internacional, per això val la pena tornar a llegir les històries de Gatoni, el gat protagonista d’aquestes set mirades al passat d’algú que s’ha fet gran.

    Beà va dibuixar i publicar aquests set mini relats quan tenia quaranta anys. La  crisi d’aquest moment vital ens empeny a mirar a tot el que hem deixat enrere. El periodista Rubén Lardin en el pròleg d’aquesta edició diu d’aquestes històries que són “set mossegades a la poma de la memòria”. Robert Crumb va revelar un secret a l’autor, si el protagonista del relat és un animal, converteix el quotidià en una faula universal. 

    Josep Maria Beà va ser reconegut al Saló Internacional del Còmic de Barcelona l’any 2003, per la seva trajectòria. Beà va començar la seva trajectòria als anys cinquanta formant part de l’agència  Selecciones Ilustradas i ha destacat per ser un dels primers autors d'aquí que van poder desenvolupar i dibuixar els seus propis guions als Estats Units.

    Més informació:

    Recomanat per Josep Benabarre. Bib. Manuel de Pedrolo. Sant Pere de Ribes. 

     

     

     

     

    09/10/2017
  • El Fotógrafo

    Guibert, Emmanuel

    Barcelona : Glénat 2005-2007

    L'any 1986 el reporter gràfic Didier Lefèvre es va integrar en una expedició de l'ONG Metges Sense Fronteres a l'Afganistan en el marc de la guerra que es lliurava en aquest país contra l'ocupació Soviètica. Com a resultat d'aquesta experiència el fotògraf va tornar a casa amb una gran quantitat de material fotogràfic del qual només una petita part va ser publicat a les revistes per les quals treballava.

    L'any 2003 veu la llum el primer dels tres volums d'El fotógrafo, còmic que narra, de la mà de l’autor francès Emmanuel Guibert, l'experiència viscuda per Didier Lefèvre a l'Afganistan. Guibert, ja havia sorprès crítica i públic amb la publicació de La guerra d'Alan on donava bona mostra de la capacitat narrativa de les seves il·lustracions.

    Amb un guió escrit conjuntament entre Lefrèvre i Guibert i combinant part del material fotogràfic amb un dibuix de línia gruixuda que ressalta el tot per sobre del detall, El fotógrafo ens endinsa de manera colpidora en la crua realitat d'una guerra desigual, les duríssimes condicions en què han de desenvolupar la seva feina les organitzacions humanitàries i el profund impacte, físic i mental, que el viatge té sobre el protagonista.
    L'àlbum va tenir un reconeixement immediat: l'any 2004 el primer volum va rebre el premi Canal BD, atorgat per la principal cadena de llibreries francesa. L'any següent, el segon volum va aconseguir el premi France Info al millor còmic d'actualitat i reportatge.

    Didier Lefèvre mor el 2007 a l'edat de 50 anys, tot just un any després de la publicació del tercer i últim volum de l'obra guardonat amb el premi Essentiels d'Angoulême del prestigiós festival de còmic francès.

    Es tracta, en definitiva, d'una aventura fascinant que arriba directa al cor del lector, un còmic meravellós, colpidor i esperançador a parts iguals, que ens mostra la millor i la pitjor cara de la humanitat.
     
     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Joan Coromines. Masnou

    26/09/2017
  • Rojo karma

    Simon, Eddy

    Barcelona : Norma, 2016

    Els autors francesos Eddy Simon i Pierre-Henry Gomont ens presenten amb aquest còmic guanyador del Premi Angoulême 2015 al millor còmic de gènere negre. Rojo Karma és una trepidant història de misteri en l'entorn místic de l'Índia.

    Adelaïde Tiersen és una dona en avançat procés de gestació que acudeix a Calcuta a la recerca del seu company (i pare del nadó) del qual no en té cap contacte des de fa setmanes. Donada la poca col·laboració del Consulat francès i de la policia índia, l'Adelaïde decideix fer la recerca pel seu compte amb l'ajuda d'un taxista local, l'Imran. A mesura que aprofundeix en la recerca del seu company s'endinsa més en una trama secreta amb ramificacions molt poderoses i en els misteris de la societat índia.

    Recomanat per David Garcia. Biblioteca Central de Cornellà.

    21/09/2017
S'estan mostrant 251-300 de 584 resultats