Jim Jarmusch

L’any 1980 Jim Jarmusch va dirigir la seva primera pel·lícula, Permanent Vacation, una treball de baix pressupost concebut com a projecte de final de carrera, després de quatre cursos a la Graduate Film School de Nova York.

Aquest títol ha esdevingut una obra de culte, motiu pel qual s’ha reeditat en DVD en diferents ocasions. Però, en finalitzar la seva realització, Permanent vacation no fou exhibida a les sales de cinema i va passar desapercebuda per al públic i la crítica. Es tractava d’una cinta de 75 minuts elaborada amb la col·laboració d’un bon grapat d’amics i amigues de l’autor. Tom Dicillo va exercir de director de fotografia, Chris Parker interpretava el personatge protagonista i Sara Driver feia el paper d’infermera, mentre que John Laurie es prenia un descans en el camí de la seva banda -els Loungue Wizards- per composar juntament amb Jarmusch la banda sonora  i donar vida al misteriós saxofonista del film.

 

Tot i tenir arrels europeus, Jim Jarmusch va néixer a Ohio, al nord dels Estats Units.  Va marxar a Nova York per dur a terme els seus estudis universitaris. Però abans d’instal·lar-se definitivament a la “gran mansana”, va viure un any a París, on va aprofundir en el coneixement del cinema del vell continent, així com de l’asiàtic, pel qual sempre va mostrar un gran interès. 

L’efervescent dècada dels 70 quedava enrere, però NYC encara era un gresol de l’escena musical alternativa. John Cale i Lou Reed ja feia uns anys que havien pres camins diferents, i els Television acaben de dissoldre la banda. Els Sonic Youth aviat publicarien el seu primer treball discogràfics i uns anys després tocarien al CBGB, l’emblemàtic local de concerts que va convertir Bowery en un dels barris més animats de la ciutat, i pel qual acostumaven a desfilar noms com els de Patti Smith, Blondie o Los Ramones. En aquell escenari, Jarmusch va gaudir d’algunes de les seves bandes de rock predilectes, com els Stooges d’Iggy Pop.

La seva melomania li va portar a formar part de diferents projectes musicals, com ara els dels Del-Byzanteens o els Indie Culture. Va actuar a Barcelona durant l’edició de 2013 del festival Primavera Sound, on va acompanyar Jozef Van Wissem, amb qui ha publicat un parell de treballs discogràfics.

La presencia de músics és freqüent a les seves pel·lícules, per les quals han desfilat, a més de John Laurie i Chris Parker, altres artistes com Joe Strummer, Jack White, Tom Waits o el propi Iggy Pop. Ha realitzat dos documentals sobre músics als que admira:  A Year of the horses, on feia un seguiment de Neil Young and the Crazy Horse durant la gira que van fer al 1996, i Gimme Danger, on va realitzar un emotiu recorregut a la carrera del Stooges.

 
 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

La primera gran passió de Jarmusch fou la literatura i, en particular, la poesia.  Les seves primeres influencies literàries foren diversos escriptors de la “Beat generation”.  Va estudiar literatura anglesa i americana a la Universitat de Columbia, a Nova York, on va tenir de professor al poeta David Shapiro.

Jarmusch trasllada les seves passions a la gran pantalla per a que es potenciïn mútuament, per crear un discurs poètic sustentat en la bellesa de la paraula, de la imatge i del silenci, per dibuixar una mirada personal que culmina en tot un homenatge a la poesia en Paterson, la seva última pel·lícula de ficció realitzada fins al moment.

Entremig, trobem una  filmografia arriscada, dispar però coherent, onírica però tangible, conceptual i real al mateix temps, a través de la qual aborda els aspectes més quotidians i transcendents de l’abisme vital.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 26/09/2018 Última actualització: 26/09/2018