Cinema

Cinema en sèrie

 

The wire (sota escolta)

Hi ha sèries de televisió que han revolucionat el gènere i que sense dubte passaran a formar part de l'imaginari de tota una generació. The Wire és una d'elles.

Però quines son les raons de l'èxit de The Wire?

  • Una de les raons fonamentals és que no es tracta d'una sèrie tradicional, com diu David Simon, periodista, escriptor de novel·la policíaca i creador de The Wire: "Que és foti el espectador mitjà". Perquè aquesta  és una sèrie que requereix un esforç per part de l'espectador.
  • En segon lloc, en cada capítol de les cinc temporades assistim a un autèntic exercici de cinema en estat pur, on sobre tot hi ha molt bones històries.

De fet,  els creadors David Simon i Ed Burns van reclutar a mestres de la sèrie negra americana, com Richard Price (guionista de Clockers), Dennis Lehane (autor de Mystic River) o George Pelecanos, un dels escriptors més aclamats de la novel·la negra, per crear aquest miracle anomenat The Wire.


1ºtemporada La policia i els carrers2ºtemporada El port3ºtemporada La política4ºtemporada L'educació5ºtemporada El periodisme

I perquè a cap i a fi, The Wire, és una novel·la visual de 160 hores de durada, desmesuradament ambiciosa i exigent, versemblant i realista. No és estrany llavors, les seves nominacions als premis Emmy com a millor guió el 2004 i el 2007 o la nominació als premis BAFTA com a millor sèrie de televisió internacional el 2008.

Com va arribar a les pantalles?

The Wire, al igual que sèries com Los Soprano o A dos metros bajo tierra, es va estrenar pel pel canal nord-americà de televisió per cable HBO. Una de les cadenes que els darrers anys ha apostat per oferir als seus espectadors continguts originals i fora dels estàndards de les sèries produïdes als Estats Units.

A l'estat espanyol la sèrie va ser emesa pel canal de pagament TNT. Malgrat no haver estat un gran èxit comercial, la sèrie va ser lloada per la crítica, que la va qualificar com una de les millors sèries de televisió mai realitzades i un dels millors treballs de ficció dels anys 2000, la qual cosa, va potenciar un fenomen de boca orella que la va convertir en poc temps en protagonista de les pantalles d'ordinador i televisió.
De fet, el canvi en els hàbits de consum i d'oci de cinema han potenciat un consum individual i privat en DVD, on preval un oci a la carta ocupat per sèries com The Wire, on assistim en 60 minuts a una bona història amb un pressupost ajustat.

Veieu com crítics de cinema Jordi Costa i Jaume Figueres analitzen The Wire i altres la sèries de televisió:

 

Però de què va The Wire?

The Wire ens parla del poder als Estats Units des d'un punt de vista multicultural. Però sobretot, tracta de donar una visió realista de la vida de Baltimore, una mena de radiografia d'aquest estat al nord de Washington, a través de 60 capítols, cadascú amb 60 minuts de durada, sota el fil conductor del tràfic de drogues en un total de cinc temporades, cadascuna de elles centrada en aspecte diferent de la ciutat.
La primera temporada aprofundeix en les lluites entre la policia i les bandes de narcotraficants al districte oest de la ciutat, vist des dels dos punts de vista.
La segona temporada es centra en el seu port, en el contraban de mercaderies i els problemes dels sindicats.
La tercera temporada ens parla dels polítics de Baltimore, les lluites pel poder i el lideratge social.
La quarta temporada es centra en el sistema educatiu i en l'educació dels nens dels baixos fons i la cinquena i última temporada, tracta sobre els mitjans de comunicació d'aquesta ciutat.

Un tema central en l'estructura i desenvolupament de la sèrie és l'ús de tecnologies electròniques de vigilància usades per la policia, d'això el títol The Wire ("el filferro", les interpretacions podrien ser "la punxada" o "l'escolta"). Aquestes tecnologies apareixen de manera realista reflectides com és habitual des d'ambdós costats de llei, d'una banda els sistemes i tècniques utilitzats pels criminals per evadir la vigilància i les contramesures emprades per la policia.

Quins son els personatges?

Podríem dir que The Wire és una sèrie coral, amb molts i molts personatges principals, amb molts actors secundaris amateurs que s'interpreten a si mateixos, perquè a la sèrie hi ha tants punts de vista diferents, tants personatges rellevants que cap és el protagonista principal que fa funcionar la sèrie.
 A The Wire no preval l'individu, sinó tot el sistema, en tota la seva immensitat i complexitat. De fet, si ens fixem a la sèrie cada temporada està dedicada a una professió: la policia, els narcotraficants, els portuaris, els professors, els polítics i els periodistes.

Però, per altra banda, no podem oblidar-nos dels gran antiherois de The Wire, que són també personatges influenciats per personatges del cinema negre clàssic, dels gernans Coen o Quentin Tarantino.

Com exemple, tres escenes inoblidables de la sèrie: (contenen spoilers)

1ºescena: A Baltimore tots estan al taulell d'escacs

 

2ºescena:Com resoldre un cas amb tècniques policials i amb una sola paraula

 

 

3ºescena: Declaració de principis d'Omar alhora de testificar contra la gent d'en Barksdale

El detectiu del departament d'homicidis políticament incorrecte anomenat 'Jimmy' McNulty interpretat per Dominic West o un dels dolents més grans dels darrers anys: Omar Little, al que li dona vida l'actor Michael K. Williams;  o un Reginald "Bubbles" Cousins, l'informador drogoaddicte magníficament interpretat per Andre Royo, la resta de personatges els podreu consultar aquí.  

 

 Música

El tema interpretat en l'inici de cada episodi de la sèrie és "Way down in the hole", una cançó gospel i blues , escrita per Tom Waits i inclosa en el seu àlbum de 1987 "Franks Wild Years". En cada temporada es va utilitzar un enregistrament diferent de la cançó sobre diverses seqüències d'inici. A la següent llista de reproducció trobareu totes les versions, i altres temes mítics de la sèrie.

 

 

Bibliografia destacada:

 


The Wire (2002-08)

La esquina (1991)

Homicidio (1996)

The Wire: 10 dosis de la mejor serie de la televisión (2012)
       

The Wire, toda la verdad
(2001)
     
       

 

Bibliografia dels guionistes:

  • William F. Zorzi, un ex escriptor polític i editor del diari The Baltimore Sun,
  • Dennis Lehane (Gone Baby Gone, Mystic River)  (3 episodis, 2004-2008)

 

Torna al prestatge  ►
Continguts anteriors  ►