Cinema

Cinema en sèrie

 

Fringe

(Atenció conté espoilers fins a la quarta temporada)

Fringe Theme [FULL] by Michael Giacchino on Grooveshark

Fringe es va estrenar el 9 de setembre de l'any 2008 i segueix les aventures de la Olivia Dunham i en Walter i en Peter Bishop, membres de la divisió científica Fringe de l'FBI a la zona de Boston, a l'estat de Massachussets.

El terme fringe (literalment marginal, alternatiu) es fa servir per aquells casos on investiguen estranys fenòmens.

Atenció! Trailer de les 3 primeres temporades

 

Durant la primera temporada, Fringe era més una sèrie on es resolia un cas per capítol, cadascun més estrany que l'anterior. Més endavant, Fringe va començar a serialitzar les seves trames per donar-li una continuïtat.

L'èxit de Fringe radica, sobretot, en el carisma i la química que desprenen els seus tres protagonistes. Malgrat ser personatges arquetípics; la policia guapa i freda, traumatitzada pel seu passat, el científic boig i el jove geni una mica cràpula; han aconseguit evolucionar i establir uns vincles entre ells que han fet que les situacions tan inversemblants que viuen estiguin a vegades en segon terme.

D'entrada, Fringe va ser rebuda tèbiament per la crítica, però al llarg de les seves quatre primeres temporades s'ha anat guanyant el seu respecte, gràcies a les noves trames i a la creació d'una mitologia pròpia universos paral·lels, línies de temps alternatives i personatges com els observadors o els canvia formes.

El darrer cap de setmana de setembre es va estrenar a la cadena FOX la cinquena i darrera temporada de la sèrie, creada per en J.J. Abrams, ànima de Perduts (Lost), una de les sèries més innovadores dels darrers temps, l'Alex Kurtzman i en Roberto Orci .

En tretze episodis han de tancar les trames obertes, que van donar un gir de 180 graus a la darrera temporada, amb salt al futur inclòs.

Fringe ha anat perdent espectadors al llarg d'aquests cinc anys i la seva continuïtat va estar a l'aire fins el passat mes d'abril, quan la productora Warner i la cadena Fox van arribar un acord per renovar.

A Espanya, s'emet pel Canal +.


  • El trio de protagonistes:

Olivia Dunham

 

Olivia Dunham: L'agent especial imprescindible (Anna Torv)


 

És una jove agent del FBI. Després que el seu company i amant John Scott morís contaminat per un estrany virus comença a investigar casos estranys en una divisió anomenada Fringe. Olivia necessita l'ajuda d'un científic reclòs a una institució mental, en Walter Bishop i del seu fill Peter, un geni de la ciència de caràcter impulsiu.

Quan Olivia era una nena va formar part dels experiments amb la droga Cortexiphan que en Walter i en William Bell van dur a terme i que han fet que desenvolupi poders especials, sobretot, el poder traspassar a l'univers paral·lel. El seu passat està marcat pels maltractaments del seu padrastre.

A l'univers paral·lel, la Olivia és una dóna igualment forta, però que no pateix degut als traumes infantils que han convertit a l'altra Olivia en una dona freda i amb un punt d'amargura. L'Olivia de l'altre univers viu relaxada fora de la feina, té amics i parella estable.

 

Walter Bishop

 
 

Walter Bishop: El científic iluminat (John Noble)

 

 

Representa l'arquetip de científic boig, dotat amb una ment privilegiada. Un accident durant un dels experiments provocà la mort d'una persona i això va fer que el tanquessin durant més de disset anys a una institució mental fins que l'Olivia i el seu fill Peter, amb el que té una tensa relació degut al suïcidi de la mare, el treuen perquè els ajudi amb els estranys casos que han d'investigar que tenen relació amb les antigues investigacions científiques que en Walter realitzava.

A l'univers paral·lel, en Walter, al que anomenen "Walternatiu", és el secretari d'estat. Un home fred i dur, trasbalsat per la desaparició del seu fill i que només mira de venjar-se de les persones que viuen a l'altre univers per aquest motiu. La seva dona continua viva.

 

Peter Bishop

 

Peter Bishop: L'ànima rebel (Joshua Jackson)

 


 

És el fill d'en Walter Bishop. També és un geni de la ciència però, degut al seu caràcter rebel, va ser expulsat de la universitat i es dedica a tèrbols negocis a l'Orient Mitjà quan el FBI el "recluta".

En Peter accedeix a ajudar la Olivia a treure en Walter de la institució mental però, al principi, no vol col·laborar amb ells. De mica en mica s'implica en la divisió Fringe i recupera la relació amb el seu pare, a qui ajuda amb les investigacions. Entre la tercera i la quarta temporada estableix una relació sentimental amb la Olivia i es descobreix que en realitat prové de l'univers paral·lel, doncs el Walter el va portar al nostre per curar-li una malaltia genètica que va fer que el Peter d'aquest univers, morís.


Personatges Secundaris:

Peter Campbell

 

Astrid Farnsworth ( Jasika Nicole)

 

 

  

 

És una jove agent de l'FBI assignada a ajudar en Walter al laboratori, experta en informàtica i que ha d'aguantar les excentricitats del científic: els seus estranys gustos pel menjar, la seva tendència a consumir opiacis, tenir una vaca al despatx o que mai recordi el seu nom i l'anomeni Asterix, Aspirina o Asteroide. Tot i ser un personatge recurrent a la sèrie, mai s'ha aprofundit en el seu passat. L'Astrid de l'univers paral·lel és una especialista en estadístiques i té un marcat caràcter autista.

Betty Draper

 

Phillip Broyles: (Lance Reddick)

 


 

És el cap de la divisió Fringe. Compleix les normes al peu de la lletra, però al mateix temps és sorprenentment flexible a l'hora de treballar amb els casos més inversemblants. Broyles té un passat militar i va estar casat i va tenir un fill, però el matrimoni es trencà degut a la seva extrema dedicació a la feina. El Broyles de l'univers és paral·lel és coronel i segueix ordres directes d'en Walter Bishop, que allà és el secretari general del país. Està casat i el seu fill pateix greus seqüeles físiques i psicològiques degut a un segrest.

 

Joan Holloway

 

Nina Sharp (Blair Brown)

 

 

És la directora executiva de la companyia Massive Dynamics des que en William Bell va desaparèixer. Nina té lligams personals amb en Walter i va tenir una relació sentimental amb en William. Molts dels estranys casos que investiguen a la divisió Fringe, porten l'Olivia a demanar ajuda a la Nina, però ella sempre es mostra ambigua i mai li diu tota la veritat. A l'univers paral·lel, la Nina té una relació personal amb la Olivia, doncs va tenir cura d'ella i de la seva germana Rachel quan la seva mare va morir.

 

Lane Pryce

 

William Bell (Leonard Nimoy)

 


 

És el fundador de l'empresa Massive Dynamics. Va ser company de laboratori i amic d'en Walter quan eren joves però van trencar la seva relació arran del segrest d'en Peter de l'univers paral·lel. Mentre en Walter creu que es perillós traspassar a l'altre univers, en William descobreix la manera de fer-ho i viatja d'un univers a l'altre amb comoditat fins que descobreix que el seu cos s'ha tornat fràgil i decideix establir-se a l'univers paral·lel.

Al final de la segona temporada, en Belly mor, sacrificant-se perquè en Walter, en Peter i la Olivia poguessin tornar a casa, però a la quarta temporada descobrim que va ser una mort fingida i que es troba darrere tot un complot per destruir els universos i crear un de nou que ompliria amb les seves pròpies criatures, manipulades genèticament.

 

Bertram Cooper

 

Setembre/L'observador (Michael Cerveris)

 

 

És una estranya figura que apareix en els escenaris de molts dels estranys casos que investiga la divisió Fringe. No és l'únic de la seva mena. Sempre van vestits de negre i amb barrets estil fedora, són pàl·lids, calbs i no tenen celles. Disposen d'una tecnologia molt avançada i poden viatjar entre els universos i també a través del temps.

Setembre va estar vinculat al passat d'en Peter i en Walter, doncs va intervenir per evitar la mort d'en Peter en un accident de cotxe. Aquest fet ha trastocat el futur i per això, al final de la tercera temporada, ha de fer desaparèixer en Peter, que estava destinat a morir als dos universos.

A la cinquena temporada obtindran gran protagonisme, doncs aquesta raça es converteix en els governants d'un futur proper.

 

Hi ha més personatges secundaris i històries que investigar a Fringe.

No us perdeu la cinquena temporada!

Fringe a les Biblioteques 

 


 Primera temporada completa 

Segona temporada completa 

 Tercera temporada completa 

 Quarta temporada completa 


Cinquena temporada completa 


Banda sonora 1º temporada

Banda sonora 2º temporada
 

 

Torna al prestatge  ►
Continguts anteriors  ►