Cinema

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►
 

50 anys de la mort de Jean Cocteau


50 anys de la mort de Jean Cocteau al prestatge de Novel·la  ►Es compleixen 50 anys de la mort del artista multidisciplinari i cineasta francès Jean Cocteau, l'obra del qual va estar influïda per corrents d'avantguarda com el surrealisme i el cubisme, però també per la psicoanàlisis i la religió catòlica.

La seva trajectòria com a cineasta s'inicia el 1930 amb La sang d'un poeta, que es va convertir en un clàssic del cinema experimental, després la guerra, aclamada per part de la crítica, però també titllada de pretensiosa i egocèntrica.

Finançada pel Vescomte de Noailles, famós mecenes, retrata una personal incursió en les pors i obsessions d'un poeta, la seva relació amb el món que l'envolta i l'eterna preocupació pel problema de la mort.

  

"The Blood of a poet", "Orpheus" i "Testament of Orpheus"
(Jean Cocteau)


Aquesta pel·lícula, suposa l'inici de l'anomenada Trilogia d' Orfeu, composada per Orfeu de 1950, que va ser nominada als premis BAFTA i El testament d'Orfeu del 1958, en la qual Cocteau transforma el mite grec d'Orfeu (el qual compta el descens del poeta als inferns, a la recerca de la seva morta dona Eurídice) adaptant-lo al seu propi univers.

La trilogia òrfica és plena d'elements fantàstics, meditacions sobre la poesia i la mort, Una fotografia o una rosa es reconstrueixen enmig de les flames en lloc de destruir-se, les parets i els sostres compten amb la seva pròpia força de gravetat en la qual els personatges llisquen, els miralls són passatges cap a altres dimensions.
 Cocteau mateix protagonitzaria El Testament d'Orfeu, filme que ajudaria a finançar el llavors realitzador novell, Francois Truffaut, amic i admirador de l'escriptor-cineasta.

Una altra de les pel·lícules més conegudes de Jean Cocteau és sense dubte produint i dirigint La bella i la bèstia (1946) una petita obra mestra del cinema, on el director va adaptar el conte de Leprince de Beaumont amb un excel·lent tractament de la fotografia en els escenaris i decorats.

Fantasmagòricament sinistres i alhora màgics gràcies a l'efecte de llums i ombres a càrrec del director de fotografia Henri Alekan i uns d'uns enginyosos efectes especials, des del maquillatge de la bèstia o el dels actors que es van cenyir en estàtues vivents que protegeixen la mansió de la Bèstia.

Un obra poètica i suggerent protagonitza per l'actor francès Jean Marais, amant del director.

Cocteau va tenir una gran influència en la vida i en la carrera de Marais qui va aparèixer en gairebé totes les pel·lícules de Cocteau. Junts van fer clàssics com La Bella i la Bèstia (1946), Orfeu i El Testament d'Orfeu, per nomenar alguns.

Novel·lista, dramaturg, periodista, autor de llibrets per òperes i ballets, dibuixant, pintor, i cineasta. Cocteau era, com ho descrivia Man Ray, el poeta dels mil braços.


Enllaços al catàleg AladíEnllaços externs

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►