Novel·les adaptades al teatre

La fusió de diverses arts escèniques sobre els escenaris és un fet habitual en l’oferta cultural, la barreja de circ i teatre o teatre i música, és una pràctica força comuna, però darrerament també agafa rellevància la combinació de diferents gèneres, com el binomi teatre i narrativa. Un  fenomen que representa un repte doble, per una banda, ampliar el repertori textual a escena amb textos contemporanis, alguns dels quals han estat veritables èxits de venda o guardonats per la crítica, i per l’altra, descobrir la mirada o l’estètica del dramaturg/a en l’adaptació teatral d’un relat literari.

A continuació us presentem una selecció de muntatges teatrals que tenen el seu origen en el gènere narratiu i que han traspassat l’imaginari del llibre a l’experiència de la interpretació sobre els escenaris.

  A les biblioteques trobaràs:

portada
Canto jo i la muntanya balla Irene Solà

Premi Anagrama de Novel·la 2019 i Premi de Literatura de la UE 2020, narra les vivències de diferents habitants d’un poble d’alta muntanya entre Camprodon i Prats de Molló. L’escriptora osonenca, Irene Solà, no només ens submergeix en la màgia i la bellesa de la natura, sinó també en l’exploració dels límits del llenguatge.

Fins al 02/05/2021 es representa Biblioteca Nacional de Catalunya (Companyia La Perla 29).

portada
La Venus de les pells David Ives

Novel·la de Leopold von Sacher-Masoch que forma part de la saga "El llegat de Caín"(sis llibres de temàtiques diferents: l'amor, la propietat, l'estat, la guerra, el treball i la mort). La trama presenta Thomas Novachek, un dramaturg que busca actriu per l’obra “La Venus de les pells”. Fora de termini apareix la Wanda, una jove actriu que intentarà convèncer el Severin que encaixa en el paper.

Fins a l’11/04/2021 es representa al Teatre Akadèmia

portada
El Monstre de colors Anna Llenas

Un dels llibres preferits pel públic infantil dels últims temps, “El monstre de colors” explora les emocions a través d’un monstre que té un embolic amb les emocions i no sap com posar-hi ordre. Una història divertida i senzilla per entendre i treballar conceptes com l’alegria, la tristesa, la por, la ràbia i la calma amb els infants.

Fins al 14/03/2021 es representa al Teatre Goya.

portada
Una habitació pròpia Virgina Woolf

Basada en la novel·la de Virginia Woolf “Una cambra pròpia” de l’any 1929, l’obra recrea una de les conferències que va dur a terme l’escriptora anglesa davant un conjunt de noies estudiants el 1928. Un acte que serveix per reivindicar el paper de la dona en la literatura i, en definitiva, en una societat purament patriarcal.

Fins al 21/03/2021 es representa a la Sala Beckett.

El quadern daurat Doris Lessing

Novel·la publicada per la guanyadora del Premi Nobel 2007, Doris Lessing a “El quadern daurat” presenta el turment d’una jove novel·lista en plena crisi personal i de creativitat, que a partir de l’escriptura trobarà la seva via de recuperació.

Disponible a la sala online El Lliure al sofà - Teatre Lliure.

portada
La noche de la iguana Tennessee Williams

Basada en una novel·la curta de Tennessee Williams, aquesta peça de teatre de tres actes, es va estrenar a Broadway l’any 1961. John Huston la va portar a la gran pantalla l’any 1964 protagonitzada per Ava Gardner, Deborah Kerr, Sue Lyon i Richard Burton.

Carlota Subirós ha traduït l’obra per primera vegada al català i es representa al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) fins al 28/03/2021.

portada
T’estimo si he begut Empar Moliner

L’Empar Moliner ha triat els seus contes més divertits, del seu recull de tretze contes independents del mateix títol, per aquesta adaptació teatral que actualment podem veure als escenaris de Catalunya, en una proposta de teatre musical esbojarrat dirigida per David Selvas i amb producció de Dagoll Dagom.

Està de gira pels teatres de Catalunya.

portada
Maria Antonieta Stefan Zweig

Des de la seva arribada a Versailles fins el seu judici i execució, l’obra ens apropa a la vida de Maria Antonieta com esposa, com amant i com adolescent. Una peça biogràfica basada en la novel·la homònima d’Stefan Zweig, en les cartes originals de la reina i en altres documents històrics.

Fins al 10/03/2021 es representa al Teatre Gaudí.

portada
Señora de rojo sobre fondo gris Miguel Delibes

José Sacristán es presenta sol a l’escenari i l’omple amb la història de Nicolàs, un pintor sumit en una crisi creativa des que va morir la seva dona, que era tot per ell. A través d’aquest monòleg coneixem el protagonista, la seva família i la vida als anys del postfranquisme.

Està de gira pels teatres de Catalunya.

  També et pot interessar:

"Canto jo i la muntanya balla" - Com s'adapta una novel·la al teatre? 22/02/2021

 

  Vés al prestatge:

Data de creació 25-02-2021 Última actualització 19-08-2021