Guies de lectura

Teatre i conflictes bèl·lics

Teatre i conflictes bèl·lics

Al llarg de la història de la humanitat els fets bèl.lics han marcat profundament la societat, la cultura, i no menys, l' escena teatral mundial.

Us oferim un ampli ventall d'obres dramaturgues marcades clarament pel clima convuls i la desorientació de l'home davant la barbàrie de les guerres. Dins la guia trobareu, des de textos clàssics de l'escenografia catalana, com "La plaça del Diamant" a textos més contemporanis, com les obres colpidores de Wajdi Mouawad.

SAWDA: Mis padres no me dicen nada. No me cuentan nada. Les pregunto:"¿Por qué hemos dejado el Sur?" Ellos me dicen: "Olvida. Para qué. No pienses más en ello. No hay Sur. No tiene importancia. Estamos vivos y comemos cada día. Eso es lo que cuenta". Dicen: "Aquí la guerra no nos atrapará". Respondo: "Nos atrapará. La tierra está herida por un lobo rojo que la devora". Mis padres no cuentan nada. Yo les digo: "Me acuerdo, huimos en medio de la noche, unos hombres nos echaron de nuestra casa. La destruyeron". Ellos me dicen: "Olvida". Yo digo: "¿Por qué mi padre lloraba de rodillas delante de la casa en llamas? ¿Quién la quemó?" Me responden: "Todo eso no es verdad. Lo has soñado, Sawda, lo has soñado" (…) 

 

Mouawad, Wajdi. "Incendios"

Data de creació: 24/07/2014

Última actualització: 27/07/2018

4. Guerres als Balcans (1991-2001)


 Anitta Split
Anitta Split
Julien, Josep  
Tarragona : Arola, 2005

Teatre català

Anitta Split era la presentadora de moda a la televisió d'un país balcànic actualment destrossat per la guerra. A hores d'ara, però, tot ha canviat. La tele, per exemple, ha suspès les seves emissions fa temps, deixant un estrany silenci darrere seu. Tot s'ha parat. Els que han deixat en suspens les seves vides busquen entre el que els envolta trobar quelcom que els ajudi a construir-se una nova existència.

 El Coronel ocell
El Coronel ocell
Boichev, Khristo  
Barcelona : Proa, 2000

Teatre búlgar

L'obra contextualitzada als Balcans durant el conflicte armat ens presenta una sèrie de personatges desequilibrats a causa de la guerra.

Torna a l'inici