Guies de lectura

Teatre i conflictes bèl·lics

Teatre i conflictes bèl·lics

Al llarg de la història de la humanitat els fets bèl.lics han marcat profundament la societat, la cultura, i no menys, l' escena teatral mundial.

Us oferim un ampli ventall d'obres dramaturgues marcades clarament pel clima convuls i la desorientació de l'home davant la barbàrie de les guerres. Dins la guia trobareu, des de textos clàssics de l'escenografia catalana, com "La plaça del Diamant" a textos més contemporanis, com les obres colpidores de Wajdi Mouawad.

SAWDA: Mis padres no me dicen nada. No me cuentan nada. Les pregunto:"¿Por qué hemos dejado el Sur?" Ellos me dicen: "Olvida. Para qué. No pienses más en ello. No hay Sur. No tiene importancia. Estamos vivos y comemos cada día. Eso es lo que cuenta". Dicen: "Aquí la guerra no nos atrapará". Respondo: "Nos atrapará. La tierra está herida por un lobo rojo que la devora". Mis padres no cuentan nada. Yo les digo: "Me acuerdo, huimos en medio de la noche, unos hombres nos echaron de nuestra casa. La destruyeron". Ellos me dicen: "Olvida". Yo digo: "¿Por qué mi padre lloraba de rodillas delante de la casa en llamas? ¿Quién la quemó?" Me responden: "Todo eso no es verdad. Lo has soñado, Sawda, lo has soñado" (…) 

 

Mouawad, Wajdi. "Incendios"

Data de creació: 24/07/2014

Última actualització: 27/07/2018

7. Guerres clàssiques

 Els Set contra Tebes
Els Set contra Tebes
Èsquil  
Barcelona : Empòrium, cop. 2012

Guerra els 7 contra Tebas

Segons la mitologia grega, "els set cabdills" fou una coalició formada per Polinices amb l'objectiu de conquerir Tebes, d'on havia estat expulsat pel seu germà Etèocles. L'acció de l'obra es desenvolupa dins de la ciutat de Tebes durant el setge de l'exèrcit de Polinices a la ciutat, a causa de la negativa d'Etèocles de cedir el seu torn per regnar a la ciutat. El seu pare Èdip havia llançat prèviament una maledicció contra ambdós germans.

 La Pau
La Pau
Aristòfanes  
Barcelona : Institut del Teatre. Diputació de Barcelona, 2000

Obra en què el protagonista és un llaurador que puja al cel per alliberar Irene (deessa de la pau), qui es troba presonera de Pólemos (esperit de la guerra i la batalla).

 Las Troyanas
Las Troyanas
Eurípides  
Madrid : Gredos, 2010

Esparta contra Troia

Les conseqüències de la guerra a través dels ulls de les dones: les esposes dels troians morts a la guerra esperen a veure quin cruel destí les espera quan la seva ciutat, Troia, ha caigut en mans dels seus enemics i està a punt de consumir-se en flames.

 Les Fenícies
Les Fenícies
Eurípides  
Pollença : El Gall, 2008

Argos contra Tebas

Etèocles i Polinices es reparteixen el poder de Tebes per torns. Primer li toca governar a Etèocles, i quan arriba el moment de cedir el tron a Polinices, es nega a abandonar el poder. Polinices s'exilia a Argos, on reuneix un poderós exèrcit per atacar la seva ciutat. Després de la mort dels dos germans durant la batalla, Èdip és expulsat i obligat a l'exili. De fons, les acaballes de les interminables Guerres del Peloponès, la fi de la democràcia atenenca en benefici de la tirania espartana.

 Lisístrata
Lisístrata
Aristòfanes  
Barcelona : Institut del Teatre. Diputació de Barcelona, 2000

Guerra del Peloponès

Comèdia on les dones gregues liderades per Lísístrata intenten posar fi a la guerra declarant una vaga de sexe als seus homes. Finalment, s'arribarà a un acord de pau per posar fi a la guerra.

 Los Acarnienses
Los Acarnienses
Aristòfanes  
Madrid : Cátedra, 2005

Guerra entre Atenes i Esparta

Un venedor d'alls  es presenta a l'Assemblea amb la intenció de denunciar que la guerra entre Atenes i Esparta continua, mentre el poble mor i empobreix. Les seves denúncies no seran escoltades així que pren la decisió de "fer la guerra" pel seu compte. Intentarà pactar una treva únicament per a ell i la seva família, fet que li portarà més d'un problema.

 Los Persas
Los Persas
Èsquil  
Madrid : Clásicas, 1996

Guerres mèdiques

Tragèdia escrita l'any 472 a.C., i per tant contemporània dels fets que narra. Ambientada a l'època de la batalla de Salamina, que s'emmarca dintre de les guerres mèdiques que van enfrontar les polis gregues i l'imperi persa al 480 a.C. A l'obra s'anuncia la derrota de l'exèrcit persa sota les ordres de Xerxes i els motius d'aquesta derrota.

Torna a l'inici