Guies de lectura

Teatre i conflictes bèl·lics

Teatre i conflictes bèl·lics

Al llarg de la història de la humanitat els fets bèl.lics han marcat profundament la societat, la cultura, i no menys, l' escena teatral mundial.

Us oferim un ampli ventall d'obres dramaturgues marcades clarament pel clima convuls i la desorientació de l'home davant la barbàrie de les guerres. Dins la guia trobareu, des de textos clàssics de l'escenografia catalana, com "La plaça del Diamant" a textos més contemporanis, com les obres colpidores de Wajdi Mouawad.

SAWDA: Mis padres no me dicen nada. No me cuentan nada. Les pregunto:"¿Por qué hemos dejado el Sur?" Ellos me dicen: "Olvida. Para qué. No pienses más en ello. No hay Sur. No tiene importancia. Estamos vivos y comemos cada día. Eso es lo que cuenta". Dicen: "Aquí la guerra no nos atrapará". Respondo: "Nos atrapará. La tierra está herida por un lobo rojo que la devora". Mis padres no cuentan nada. Yo les digo: "Me acuerdo, huimos en medio de la noche, unos hombres nos echaron de nuestra casa. La destruyeron". Ellos me dicen: "Olvida". Yo digo: "¿Por qué mi padre lloraba de rodillas delante de la casa en llamas? ¿Quién la quemó?" Me responden: "Todo eso no es verdad. Lo has soñado, Sawda, lo has soñado" (…) 

 

Mouawad, Wajdi. "Incendios"

Data de creació: 24/07/2014

Última actualització: 27/07/2018

8. Qualsevol lloc, qualsevol temps...

 1714: homenatge a Sarajevo
1714: homenatge a Sarajevo
Mestres, Albert  
[Tarragona] : Arola, 2004

Teatre català

Obra d'estructura oberta, és una proposta per introduir-nos a l'escorxador que és invariablement la guerra. A travès de les diferents escenes situades en llocs i moments de la història allunyats es passa de l'acció tràgica a l'intimisme líric.

 Escuadra hacia la muerte
Escuadra hacia la muerte
Sastre, Alfonso  
Madrid : Castalia, 1987

Teatre castellà

L'obra es desenvolupa en una hipotètica Tercera Guerra Mundial, en la qual un esquadró de cinc homes, dirigits pel cap Gobán, són enviats a un lloc d'avançada per informar dels atacs enemics a la rereguarda. Els soldats, mancats d'esperit militar acaben, durant una borratxera, assassinant Gobán, a qui perceben com un obstacle per a la seva supervivència. A partir d'aquest moment els soldats es plantegen la millor manera de conservar les seves vides a l'escenari a què s'enfronten.

 Incendios
Incendios
Mouawad, Wajdi  
Oviedo : KRK, 2011

Teatre canadenc

"Incendis" és part d'una tetralogia d'obres que desenvolupen històries de fills que busquen entendre els seus orígens enmig de la guerra. A la manera dels clàssics grecs, Mouawad aprofundeix en les relacions i secrets entre pares i fills, aconseguint versions modernes de personatges arquetípics clàssics.

 La Guerra dels fràgils
La Guerra dels fràgils
Roche, Jesús  
Barcelona : AADPC, 2008

Teatre català

Obra de teatre sobre les incidències i les relacions humanes que s'estableixen amb el rerefons de la guerra i sobre l'impacte que la violència i la desolació provoquen en els seus protagonistes, periodistes, reporters i fotògrafs  atrapats a la fina línia que separa la vida de la mort i que dediquen la seva vida a capturar la informació i les imatges més punyents de la guerra.

 La Pell en flames
La Pell en flames
Clua, Guillem  
Barcelona : Edicions 62, 2005

Teatre català

Un fotògraf torna al país del tercer món on fa vint anys va captar la imatge que el va fer famós. Allà trobarà una terra erma i assolada per la guerra, i també un periodista que oculta un secret. Aquest encontre evidencia que aquella fotografia va modificar la història d'un país mentre en un altre de molt llunyà es convertia en una icona estampada en samarretes... en qualsevol cas, ningú no recorda els milers de persones que van haver de morir perquè aquella fotografia existís.

 Refugiats
Refugiats
Pompermayer, Sergi  
Barcelona : Proa, 2002

Teatre català

Ens trobem davant d'un escenari de conflicte clàssic, tot i que indeterminat: un general genocida que extermina els seus opositors, una guerrilla que lluita pels seus drets i una població civil que pateix el conflicte, però hi introdueix un altre element: el paper determinant dels observadors. Mostra els interessos dels mitjans de comunicació en els conflictes bèl·lics i explica la manipulació brutal que polítics i periodistes fan de la realitat de la guerra.

Torna a l'inici