Detall fons especial
Fons especials
La Biblioteca Central d'Igualada té una important col·lecció de goigs procedents dels fons de les biblioteques que ha anat incorporant i de diversos donatius, entre els quals destaca especialment el de Mercè Rossell i Ramon Pipó.
Els goigs són composicions poètiques populars per a ser cantades, inicialment a llaor de la Mare de Déu i, més endavant, també de Crist i dels sants i santes.
Sembla que començaren a cantar-se a Catalunya cap al segle XIV i el text que es considera el primer goig català conservat és la Ballada dels goigs de Nostra Dona en vulgar català a ball rodó, conservat en el Llibre vermell de Montserrat. A partir del segle XVII, es generalitza la publicació de goigs, s'estructura el seu aspecte físic i és freqüent trobar-los impresos en fulls solts editats per les parròquies i distribuïts als fidels en les esglésies, ermites o santuaris, sovint en dies de festes religioses.
El text dels goigs sovint conté sol·licituds, tant materials (salut, bones collites, protecció contra les malvestats meteorològiques...) com espirituals.
Els goigs poden interessar, doncs, per la seva vinculació a la poesia, a les arts gràfiques i el gravat, als costums i tradicions, a la música i la religiositat popular.
La col·lecció local de goigs de la Biblioteca Central d'Igualada consta de 800 documents. La majoria són originals, però també hi ha fotocòpies i facsímils. A continuació es podeu consultar-ne l'inventari.
Per a més informació podeu consultar el llibre:
M. Antònia Bisbal; Teresa Miret; Conxa Moncunill. Els goigs a la comarca de l'Anoia. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, 2001.