Portadors de regals

 

Amb les festes d'hivern, arriben també els personatges fantàstics portadors de regals. 
 
A casa nostra, la tradició dels Reis i del Tió és la majoritària, però fora del nostre país també hi ha altres personatges que reparteixen il·lusió i presents als infants.  Als Països Baixos i Bèlgica és molt arrelada la tradició de Sant Nicolau, el patró dels infants, basat en la història d'un bisbe de Mira (Anatòlia) nascut el 280 dC. El 5 de desembre (el 6 a Bèlgica) és tradició que Sant Nicolau deixi regals i taronges als infants. El fet de portar taronges, que als Països Baixos es considera que provenen de València, ha estès la creença que Sinterklaas (en neerlandès) viu tot l'any al nostre país. Precisament,  va ser la figura de Sant Nicolau, la que van dur els immigrants a l'Amèrica del Nord fa quatre segles. Allà va adoptar el nom de Santa Claus i amb el temps es va imposar com la principal figura que porta regals als nens i nenes. 
 
És curiós com a mitjans del segle XIX, la tradició nord-americana de Santa Claus va tornar a Europa, concretament a Anglaterra i a França, on es va fusionar amb el Bonhomme Noël, l'origen del Pare Noel. Al 1931, amb la incorporació a la seva vestimenta dels colors corporatius de la Coca-Cola(vermell i blanc), es va acabar de configurar la figura actual de Santa Claus o Pare Noel. 
 
Al País Basc és l'Olentzero l'encarregat de portar els regals la nit de Nadal. Representa el final de l'any vell i, segons els indrets, adopta la figura d'un pastor, d'un pagès o d'un carboner, que baixa per la xemeneia. 
 
Us oferim una selecció de propostes per conèixer alguns dels personatges fantàstics que pels volts de les festes nadalenques tenen a tots els nens i nenes il·lusionats. 
 
I per començar un títol que cobreix tota la temàtica d'aquest monogràfic:

 

 

"El Nadal: del mite a la tradició"
Romeu i Bisbe, Josep

Analisi de les tradicions pròpies del cicle nadalenc, en especial les que porten associades la idea d'obsequiar o compartir, com ara el tió, l'arbre de Nadal, el Pare Noel, els Reis, les estrenes, les paneres o els rams de la sort. 

 

A les biblioteques trobaràs:

 

"Tradicionari del Nadal català"
Joan Soler i Amigó

En aquest llibre trobareu explicades totes les tradicions de Nadal a Catalunya, començant per l'Advent fins a la Candelera, amb un llenguatge planer. Fins i tot alguna de més local com la Festa del Pi de Centelles.

 

"Celebrem el Tió"
 

Celebrem el Tió és ple de fotografies que expliquen què hem de fer amb el tió i què n'hem d'esperar. De la col·lecció "Petits Mons",  són primers llibres de coneixements que permeten als infants gaudir amb l'observació d'imatges acompanyades de textos senzills i tot en lletra de pal, perquè els petits el puguin llegir.

 

"La Soca de Nadal"
Teresa Sabaté i Rodié

 

 

"El Tió: mitologia i simbologia"
Joan Carles Albaladejo

 

 

"Arriba el Tió"
Carmina del Río

 

"El Tió de Nadal"
Anna Canyelles

 

"Caga tió"
Toni Giménez

Cançons de Nadal recopilades pel Toni Giménez.

 

 

 

 

A les biblioteques trobaràs:

 

"Llibre dels sants Reis d'Orient"
Baltasar Coll

 

 

"Los Tres Reyes Magos: la eficacia simbólica"
Jesús González Requena
 

 

 

"Los Reyes Magos: historia y leyenda"
Franco Cardini

 

 

"Els Reis Mags"
Teresa Sabaté i Rodié

 

 

"Los Reyes Magos: el viaje de los Reyes Magos en elarte y la historia"
Géraldine Elschner

 

"Ja arriba la cavalcada"
Mercè Canals

Es tracta d'un conte de la col·lecció El petit univers dirigit als més petits de la casa amb tapa dura i lletra de pal, que pretén donar a conèixer la tradició de la Cavalcada dels tres Reis d'Orient.

"Els Reis d'Orient: narració d'origen bíblic"
Xavier Carrasco
 

 

 

"El Meu primer llibre dels Reis Mags"
Xell Ribes

"Els Reis d'Orient"
Anna Canyelles

 

"Dora celebra el día de los Reyes Magos"
 

"Los Reyes magos"
Antonio Navarro

 

A les biblioteques trobaràs:

 

"El Pare Noel"
Teresa Sabaté i Rodié

 

 

"El Suplicio de Papá Noel"
Claude Lévi-Strauss
 

 

 

"La Màgia del Pare Noel"
Pep Molist

 

 

"La Barba del Pare Noel"
Roger Vilaplana, Sílvia Pla, Rita Culla

El Pare Noel va molt atabalat organitzant la nit de Nadal. Però aquest matí s'ha llevat despitat i ha fet un disbarat que haurà de solucionar ràpidament. Una història que agradarà als més menuts, escrita en lletra de Pal i amb dues pàgines de vocabulari en anglès. 

 

 

"El Inesperado regalo de Papa Noel"
Eva Heller

 

"El Aprendiz de Papá Noel"
Luc Vinciguerra

"La Leyenda de Santa Claus"
Juha Wuolijoki
 

 

 

"Arthur Christmas"
Sarah Smith

"¡Vaya Santa Claus!"
Paquin John

 

 

 

 

A les biblioteques trobaràs:

 

"Olentzero y el tronco mágico"
Juanjo Elordi

És Nadal a un petit poble dels pirineus. Olentzero és un entranyable personatge que representa l'esperit nadalenc i reparteix els regals als nens. Ha rebut ja totes les cartes dels nens de la vall i està veient el seu comportament a través del "tronc màgic", que crema a les seves llars de foc. 

 

"Eguberria: 24 tradiciones, canciones y cuentosnavideños del País Vasco"
Juan Kruz Igerabide