Dia Mundial del Consumidor

Dia Mundial del Consumidor

El 15 de març se celebra el Dia Mundial dels Drets dels Consumidors, declarat per les Nacions Unides l'any 1983 per visualitzar els drets que assisteixen als consumidors i usuaris. Es va triar aquesta data perquè el 15 de març de 1962, el llavors president dels EUA, John F. Kennedy, va pronunciar un discurs davant el Congrés en el que, per primera vegada, es va donar importància, a la figura del consumidor com un element fonamental dins del procés productiu  i es va reconèixer la seva rellevància política, instant a les institucions públiques a prendre mesures per protegir els seus drets.

Per commemorar el Dia Mundial del Consumidor anualment la Diputació de Barcelona engega una campanya amb la intenció de fomentar actituds de consum conscient i responsable entre la ciutadania, des del convenciment de que la informació i el coneixement són la millor eina per assolir aquest objectiu.

El missatge de la campanya d’aquest any és: Evita fraus en les compres a Internet. Així doncs, la finalitat de la campanya és, d’una banda, facilitar a la població eines pel coneixement dels drets que els hi atorga la normativa en l’àmbit del comerç electrònic i, de l’altra, facilitar-los consells per evitar els perills de determinades conductes en les compres en línia. A més, es proposa ampliar l‘abast del missatge fent referència a qualsevol modalitat de venda a distància, afegint a les botigues virtuals a internet, altres canals com ara  el correu postal, la telebotiga de la televisió, el telèfon, el correu electrònic o les xarxes socials.

Us facilitem 10 consells per a una  compra segura a Internet:

  1. Procura que el teu equip o dispositiu estigui actualitzat i protegit.
  2. Utilitza una connexió segura, evita comprar connectat a xarxes wifi públiques
  3. Identifica amb claredat el portal on estàs comprant, verifica l’autenticitat els enllaços en missatges o anuncis.
  4. Informa’t sobre el comerç on compres: qui són, on tenen la seu social i com posar-s’hi en contacte. Cerca comentaris a la xarxa.
  5. Compara preus i desconfia d’ofertes massa atractives.
  6. Valora comerços amb adhesió al sistema arbitral de consum o a segells de confiança.
  7. Revisa la política de privacitat, facilita només les dades personals imprescindibles.
  8. Utilitza exclusivament mitjans de pagament segurs: targetes amb límit de crèdit, virtuals o a través d’intermediaris com ara PayPal.
  9. No oblidis que si el comerç té seu a la UE disposes d’un termini de 14 dies per retornar el producte i una garantia de dos anys; conserva els comprovants de compra.
  10. I sobretot: si tens dubtes sobre la fiabilitat d’una botiga en línia, és millor descartar la compra, sempre podràs trobar altres alternatives.

Més informació:

10/03/2021