Recomanació

Estamos todas bien

Penyas, Ana

Barcelona : Salamandra, cop. 2017

Maruja i Herminia són dues àvies com tantes n’hi ha, però amb la sort de tenir de néta la dissenyadora i il·lustradora Ana Penyas (València, 1987) que els ha donat veu a través d’una novel·la gràfica tendra i dura a parts iguals.

Estamos todas bien fa un retrat de les dones d’aquella generació que va viure el franquisme en la seva integritat a través de les històries personals de les àvies de l’autora, explicat sense gaire floritures i a través d’il·lustracions molt atractives combinades amb collage.

En una conversa telefònica Herminia diu a Maruja “Bueno, nosotras ya hemos vivido lo nuestro. Ahora toca mirar cómo viven ellos”, cosa que sobta molt tenint en compte que els ha tocat viure a l’ombra. Maruja ha viscut atrapada en un matrimoni sense amor, i Herminia ha estat abocada a la família. 

Amb Estamos todas bien Ana Penyas va guanyar el premi a Autora revelació a la 36 edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Si després de llegir-lo també us convertiu en anapenyistes a les biblioteques hi trobareu altres obres de l’autora com En transición i Mexique: el nom del vaixell.

Més informació:

Recomanat per Bib. Polinyà

26/07/2023