Recomanació

Ensenya'm la llengua

Beltran, Antoni

Maçanet de la Selva : Gregal, 2018

Si no sabeu què vol dir posar bons sagins, quedar esterrecat, fer catúfols o ventre de conill aquest és el vostre llibre. Un recull de paraules i expressions pròpies i genuïnes del català sobre el món de la salut i la medicina i que pel seu desús estan en perill de desaparició. Un llenguatge perjudicat amb l’estandardització de la llengua i per la influència del castellà, que no es pot deixar perdre.

Estructurat segons els diferents aparells i sistemes del cos, recull paraules i frases antigues de la parla popular que no són normatives però si riques pel nostre patrimoni lingüístic: menjar com una llima, tenir candiroles, pa de mocs, venir ois o tropell són algunes de les paraules o frases que hi trobareu.
També s’hi ha introduït un apartat sobre la influència del pas del temps en el llenguatge mèdic i un altre apartat amb lèxic modern i l’argot dels joves.

L’autor, Antoni Beltran, és llicenciat en Medicina, especialista en Medicina Interna i en Medicina Familiar i Comunitària. Una de les seves inquietuds ha estat la de recuperar i ordenar el vocabulari popular relacionat amb la salut en el marc de l’Espai del Metge Rural.
L’autor de les il·lustracions és Josep Maria Pous-Culí dissenyador gràfic i il·lustrador. Ha treballat com a il·lustrador per a diverses editorials, en llibres d’ensenyament i de literatura infantil i juvenil.

Un llibre divertit i necessari nascut amb l’objectiu de recuperar tot un vocabulari popular i col·loquial que fins fa pocs anys era ben viu i s’utilitzava dia rere dia.
 

A les Biblioteques:


Recomanat per: Biblioteca Joan Triadú de Vic
 

15/04/2019