Qui és qui?



Saps quins esportistes catalans han guanyat una medalla olímpica? Coneixes als jugadors de les principals federacions de bàsquet o handbol de l'Estat? També podràs conèixer la història de grans llegendes de tot el temps.

 



Amat i Escudé, Pol 

Pol Amat i Escudé nascut a Terrassa l'any 1978, va ser un ex-jugador d'hoquei sobre herba que amb 5 participacions al Jocs Olímpics va guanyar 2 medalles de plata a les edicions d'Atlanta-96 i Pekín-2008. L'any 2008 va obtenir el títol de Millor Jugador del món. Es va retirar al maig de 2013. Treballa d'auditor.

 


Barrufet i Bofill, David   

Neix a Barcelona l'any 1970 i és un ex-jugador d'handbol del Futbol Club Barcelona. Les temporades 2000-2001 i 2001-2002 va ser escollit per la IHF millor porter del món. Es va retirar l'any 2010. Ha guanyat 7 copes d'Europa i moltes lligues amb el seu club, com a representant per països ha guanyat un mundial i ha accedit a dos podis olímpics.

 

Belmonte García, Mireia 

Nedadora de Badalona, plusmarquista mundial dels 400 metres estils, competeix en les categories d'estil, papallona, braça i lliure. A finals de l'any 2013 bat el rècord del món de 1500 metres lliures en piscina curta a Castelló i guanya quatre medalles d'or als campionats europeus.

 

Blume i Carreras, Joaquim 

(1933-1959) gimnasta català conegut familiarment com "Achim", l'octubre de 1957 assolia el campionat d'Europa de gimnàstica. 

 

 

Bruguera i Torner, Sergi 

Sergi Bruguera (Barcelona, 1971) és un tenista català, retirat de la competició l'any 2003, després d'haver obtingut un important palmarès i ocupar el lloc número 3 de l'ATP. Va guanyar el Roland Garrós dues vegades consecutives i va ser medalla d'argent als Jocs Olímpics d'Atlanta. Actualment té una escola de tennis per a joves talents.

 


Coma i Camps, Marc   

Marc Coma neix l'any 1976 a Avià. És un corredor de motos que ha sigut quatre vegades guanyador de la cursa més dura del planeta, el Ral·li Dakar, i cinc vegades campió del món de Raids. Motorista des de nen, ha guanyat també d'altres conegudes curses com el Ral·li dels Faraons o el de Sardenya.

 

Craviotto i Rivero, Saül 

Piragüista lleidatà. Ha participat dues vegades als Jocs Olímpics en diferents distàncies i modalitats i sempre ha aconseguit medalla. La primera va ser d'argent per parelles amb un company amb qui només havia fet dues curses amb anterioritat i a Londres 2012 va ser medalla d'or en K1. 

 


Deferr Ángel, Gervasio 

Nascut a Premià de Mar l'any 1980, és un ex-gimnasta artístic, guanyador de tres medalles olímpiques, i actualment entrenador al Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès.

 

 


Esteve i Pujol, Isidre 

Pilot de motos nascut a La Seu d'Urgell el 15 de maig de 1972. Va començar a competir en la modalitat d'enduro, tot i que els èxits més grans van arribar quan va passar-se a la modalitat de ral·li raid, destacant principalment les seves actuacions al Ral·li Dakar, on va participar en més de deu edicions.

L'any 2007, competint a Almeria, va patir un accident que el deixà tetraplègic. Però lluny d'abandonar les carreres, un cop recuperat, va tornar a córrer el Dakar, aquest cop en un automòbil adaptat.



Farrés Güell, Gerard 

És un pilot de motociclisme català que ha destacat per la seva participació en competicions d'enduro i raids, també el Ral·li Dakar. Ha estat campió del món d'enduro en categoria júnior sub-23, ha guanyat tres edicions seguides dels Sis Dies Internacionals d'enduro en categoria júnior i ha estat campió d'Espanya de Raids.

 




Gasol i Sàez , Marc 

Neix a Barcelona l'any 1985. És un jugador de bàsquet que fa 2,15 metres d'alçada i juga de pivot. Va començar a practicar aquest esport a l'Escola Esportiva Llor de Sant Boi de Llobregat, ciutat on va viure des de ben petit. Posteriorment va jugar en les categories inferiors del FC Barcelona, i després de passar pel Lausanne Hig School de Memphis, el primer equip del Barça, i l'Akasvayu Girona, el 2008 va debutar amb els Memphis Grizzlies, d'on encara avui és un dels principals jugador de l'equip. En el seu palmarès hi ha una lliga ACB, 1 títol FIBA, l'MVP de la lliga ACB del 2008, la plata als Jocs Olímpics de Pequín 2008 i als de Londres 2012 i la Medalla d'Or del Campionat del Món 2006

González Bonilla, Joel 

Néix l'any 1989,  és un esportista figuerenc de taekwondo. Competeix en la categoria de menys de 58 quilos, i actualment ostenta els títols de campió olímpic, doble campió mundial i europeu, i número 1 del rànquing. Tot i que actualment s'entrena al Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès, els seus inicis esportius són a Vilafant, al gimnàs del seu pare, on va començar la pràctica del taekwondo.

 


Hernández Creus, Xavier "Xavi" 

Nascut a Terrassa el 1980, és el jugador que més partits oficials ha disputat en la història del F.C. Barcelona i també el que més títols ha guanyat. Xavi és un migcampista organitzador, amb una gran visió de joc, que li ha valgut esser el primer català votat entre els tres primers al Baló d'or en diverses ocasions.
 


Iniesta Luján, Andrés 

Nascut a Fuentealbilla (Albacete) el 1984, és un jugador de futbol polivalent que pot ocupar diverses posicions a la davantera o al mig del camp. Habitual de les alineacions ideals i de les candidatures a millor jugador, ha guanyat tots els títols possibles amb el seu club, el F.C. Barcelona, i la selecció espanyola.

 




Jornet i Burgada, Kilian 

En Kilian Jornet i Burgada (1987), porta la muntanya a la sang. Abans de caminar ja esquiava i als cinc anys ja havia pujat uns quants 3000. Fent bicicleta de carretera amb en Joan Coma va agafar el gust pel sofriment i l'esport de competició. Més tard va passar pel Centre de Tecnificació d'esquí de muntanya. Ha estat diverses vegades campió del món com a esquiador i corredor de muntanya.


 


Klamburg Roque, Paula 

És una nedadora catalana de la modalitat de natació sincronitzada que va guanyar una medalla de bronze en la competició per equips dels Jocs Olímpics d'Estiu del 2012. Va començar a practicar natació sincronitzada quan tenia 7 anys.

 


Larrazabal, Pablo 

Golfista barceloní nascut el 1983. Poc després d'acabar els seus estudis als Estats Units es va fer professional el 2004. El gener de 2014, a Abu Dhabi, ha guanyat el HSBC Golf Championship, el seu tercer campionat després del Open de France ALSTOM de 2008, i el BMW International Open del 2011.
 


Màrquez i Alentà, Marc 

Marc Márquez (Cervera, 1993) és un pilot de motociclisme que amb només 20 anys ha aconseguit ser el campió més jove de la història del Mundial de MotoGP, i a més, en l'any del seu debut. Aquest jove lleidatà ha aconseguit tres mundials en només quatre anys. Amb un títol de cada categoria al seu palmarès és el pilot més jove en aconseguir aquesta fita.

 

Mengual i Civil, Gemma 

Nedadora catalana de sincronitzada considerada una de les millors nedadores mundials de tots els temps de la seva especialitat.

 

 

Messi, Lionnel 

Néix a Rosario, Argentina, 24 de juny de 1987), és un futbolista argentí que juga al FC Barcelona i a la selecció d'Argentina.

Es va formar a les categories inferiors de Newell's Old Boys, i més tard a La Masia del Barça, on va arribar amb l'edat de 13 anys. Va debutar amb el primer equip en un partit oficial a la temporada 2004-2005 i va començar a destacar la temporada següent.

Amb el pas del temps i amb els mèrits assolits, molts consideren que Messi és el millor jugador de la història del futbol. Els anys 2009, 2010, 2011 i 2012 va rebre la Pilota d'Or, convertint-se en el primer jugador format al planter del Barça en guanyar aquest guardó i en assolir-lo quatre anys seguits. En el seu palmarès figura el campionat del món sub- 20 amb Argentina, i amb el FC Barcelona, des de l'any 2005, tres vegades la Champions, dues Supercopes d'Europa i el Mundial de Clubs, sis lligues espanyoles, sis Supercopes, una Copa Catalunya i dues Copes del Rei.


Nadal Parera, Rafael 

Jugador de tennis professional mallorquí. Ha estat número 1 al rànquing ATP durant més de 100 setmanes en tres etapes del 2008 al 2014. És un dels millors sobre terra batuda. Va rebre una medalla d'or als Jocs Olímpics de Pequín (2008)
 

 


Oliveras i Carreras, Daniel 

Més conegut amb el nom de Dani Oliveras és un pilot català de trial. Ha guanyat el Campionat d'Europa de trial juvenil (2002), el campionat d'Europa júnior (2005) i el Campionat del Món juvenil (2005) amb Gas Gas.
 

 


Picas i Albets, Núria 

La Núria Picas i Albets (1976), campiona del món com a corredora i ciclista de muntanya, viu, s'entrena i treballa com a bomber al Berguedà. Va arribar a l'esport a partir de l'escalada que practicava de petita amb els pares. L'entrenament i la dieta mediterrània són els seus secrets per triomfar.

 

Pulido i Borrell, Gisela 

La Gisela Pulido i Borrell (1994), té el record Guiness com a campiona del món més jove de kitesurf (surf d'estel) als 10 anys. Campiona d'Espanya, Europa i el món en nombroses ocasions, va deixar el seu Maresme natal per instal·lar-se a Tarifa, on practica i té una escola de kitesurf.

 



Quesada Barrera, Daniel 

Daniel Quesada Barrera (Barcelona, 26 de setembre de 1995)
Competeix en taekwondo en la categoria de 68 Kg. Va ser campió del món el 2012 de la seva categoria i actualment és una de les grans promeses d'aquest esport.

 




Rodríguez i Oliver, Joaquim 

Conegut amb el sobrenom de "Purito", és un ciclista de Parets del Vallès  que va debutar com a professional el 2001 a l'equip ONCE-Eroski.

 

 




Sanz i Pla-Giribert, Laia 

Laia Sanz (Corbera de Llobregat, 1985) és una pilot de renom internacional en les disciplines motociclistes del trial, el raid i l'enduro. Amb només 27 anys ha sigut tretze vegades campiona del món de trial i deu vegades campiona d'Europa. També ha aconseguit dos títols mundials d'enduro femení i quatre victòries en el trofeu femení del ral·li Dakar.

 


Tarrés i Sánchez, Jordi 

Nascut a Rellinars l'any 1966 és un ex-pilot de trial, el segon millor de la història d'aquest esport. Va guanyar 7 campionats del món i va ser dos cops subcampió. Va aconseguir una victòria als Sis Dies d'Escòcia de Trial (1987), 7 victòries al Trial de les Nacions amb la selecció estatal i va ser 9 vegades Campió d'Espanya.

 


González Urruticoechea, Francisco Javier 

Més conegut pel nom d'Urruti, va ser un futbolista basc que va jugar molts anys a la primera divisió del futbol espanyol. Essent jugador del FC Barcelona (1981-1987) va guanyar una lliga, una recopa d'Europa i dues copes del rei. Malauradament va morir força jove a causa d'un accident de trànsit.
 




Vasco Gallardo, Maria 

Maria Vasco (1975) és una ex atleta especialista en proves de marxa. El seu mèrit internacional més important és una medalla de bronze als Jocs Olímpics d'estiu el 2000 a Sydney, en la cursa dels 20 km marxa. 

 




Walsh, Kerry 

Nascuda a Santa Clara, Califòrnia l'any 1978 és una voleibolista professional estadounidense de voleibol platja.

Walsh i la seva companya Misty May-Treanor són medallistes olímpiques d'or en voleibol platja els jocs olímpics de 2004 celebrats a Atenes i els jocs olímpics de 2008 celebrats a Pekín.




Xue, Shen 

Neix a Xina l'any 1978, és patinadora artística.
Xue Shen y Hongbo Zhao porten casi 20 anys patinant junts. Han guanyat tres campionats del món, dos bronzes a Turín i Salt Lake City i un or olímpic a Vancouver.

 


Yagüe Enrique, Briguitte 

Brigitte Yagüe Enrique (Palma de Mallorca, 15 de març de 1981).
Lluitadora de taekwondo en la categoria de pes mosca. El seu primer títol el va guanyar amb només 15 anys, proclamant-se campiona d'Espanya Junior, això la fa entrar en l'equip nacional. El 1998 guanya el títol de Campiona Mundial Junior, als Campionats de Turquia. Amb 17 anys i ja amb aquets títols a la butxaca ingressa al CAR de Sant Cugat, on millora els seus entrenaments i es prepara per tots els èxits posteriors: dos ors i dues plates en els Mundials, tres ors en els Campionats d'Europa, ha guanyat en una ocasió la Copa del Món i ha estat set vegades campiona d'Espanya. Als Jocs Olímpics de Londres 2012 aconseguí la medalla de plata.



Zidane, Zinedine 

Nascut a Marsella l'any 1972 és un ex-futbolista francès. És considerat per molts el millor futbolista dels anys 90, així com un dels millors jugadors de futbol de tots els temps. Des del juny del 2013 és el segon entrenador del Real Madrid.

 



 

A LES BIBLIOTEQUES TROBARÀS

RECURSOS WEB

Biografies d'atletes

Historials, marques, rècords...Biografies de més de 150 atletes actuals i d'altres èpoques. Recurs de la Reial Federació d'Atletisme.
 


Biografies. Esports de neu.

Cercador de biografies d'esportistes per modalitat que practiquen, nom o federació a la que pertanyen. Eina oferida per la Reial Federació Espanyola d'esports d'hivern.
 


   

Saló de la fama del basketball

El Naismith Memorial Basketball Hall of Fame reconeix els jugadors que han destacat sobre manera al llarg de la seva carrera. També hi trobem entrenadors o àrbitres.
 


 

Més recursos web d'interès

Torna al prestatge  ►