Trobada dels clubs de lectura

5a Trobada dels Clubs de Lectura de la XBM (2016)

Un any més, els usuaris dels clubs de lectura tornen a trobar-se al voltant de la lectura. Més de 1.300 lectors de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona es troben enguany al Teatre Kursaal de Manresa per gaudir de la representació, en exclusiva, de l'obra de teatre 'El test', una comèdia de Jordi Vallejo dirigida per Cristina Clemente, i representada per: David Bagés, David Vert, Dolo Beltrán i Mima Riera.


Dies: dilluns 7 i dimarts 8 de març
Hora: 20.00 h.
Lloc: Teatre Kursaal de Manresa
Adreça: Passeig Pere III, 35. Manresa

        Programa de l'acte

20.00 h    Representació de l'obra (70')
21.30 h    Xerrada entre els actors i el públic

EL TEST

 

Què escolliries? 100 mil euros ara mateix, o 1 milió d'aquí a deu anys? Així de simple, així de difícil.

Aquest és el dilema al que s'enfronten l'Hèctor i la Paula —un matrimoni amb problemes econòmics— quan el Toni, un bon amic de la parella, els planteja el test de personalitat que ha elaborat la Berta, la seva actual companya, una psicòloga molt exitosa i mediàtica.

La decisió que ha de prendre el nostre matrimoni sembla ben senzilla: conformar-se amb una petita fortuna a l'instant, o esperar deu interminables anys per guanyar deu cops més. El que comença sent un supòsit teòric, un simple test de personalitat, anirà poc a poc despullant les personalitats i els secrets més profunds dels nostres personatges, els obligarà a posar preu als seus principis i, finalment, els empenyerà a prendre una decisió que els canviarà la vida. Qui sap si per sempre.

Direcció: Cristina Clemente
Repartiment: David Bagés, Dolo Beltrán, Mima Riera i David Vert
 

ELS CLUBS DE LECTURA


En aquesta trobada participen més de 120 clubs procedents de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

4a Trobada dels clubs de lectura de la XBM (2014)


Al voltant de 1.300 lectors de les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals es van trobar al Teatre Atrium de Viladecans, el 10 i 11 de novembre de 2014, per gaudir de l'obra de teatre ‘Stockmann' de Henrik Ibsen, adaptada i dirigida per Oriol Tarrassón i representada per la companyia ‘Les Antonietes Teatre'. Els assistents van poder conversar amb els actors un cop va finalitzar l'obra de teatre.

'Stockmann' (Un enemic del poble), és un text ferotge, inquietant, d'una actualitat sorprenent. És una obra de suspens on se'ns plantegen dues preguntes enfrontades: L'ideal de la justícia i de la veritat d'una banda i la covardia humana de l'altra.

Un enfrontament terrible en el que el doctor Stockmann i la seva família no deixaran de lluitar. La fe en les seves creences li costaran el desterrament i la solitud.

Darrera aquest faula implacable hi ha la qüestió de l'ideal de la justícia i de la veritat.

L'oposició entre els germans ens revela dues aspiracions contradictòries amb les que cadascun de nosaltres ens confrontem algun dia: el desig de justícia i el respecte dels límits. Què passa amb la recerca dels ideals quan aquesta ens obliga a transgredir les normes i les institucions establertes i posa en perill el benestar individual? Fins on pot arribar un individu tot sol? Fins on és pot deixar endur pel seu desig d'acció? L'Heroisme en aquest cas, és sublim o ridícul?

La recerca de la veritat és un tema essencial en el teatre. I amb Ibsen pren una dimensió molt particular: els seus herois, són sovint uns éssers que, com l'Stockmann, posseeixen unes exigències absolutes i volen buscar la veritat fins a la fi: aspiren a un tipus de vida ideal d'on brollarà una felicitat que beneficiarà a tota la societat.
 

3a Trobada dels clubs de lectura de la XBM (2013)


Al voltant de 1.500 lectors de les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals es van trobar al Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès, el 26 i 27 de novembre de 2014, per gaudir de l'obra de teatre 'Adreça desconeguda' de Katherine Kressmann Taylor, dirigida per Lluís Homar i representada per Lluís Homar i Eduard Fernández. Els assistents van poder conversar amb els actors un cop va finalitzar l'obra de teatre.

'Adreça desconeguda' es va publicar el 1938 com un toc d'atenció a les idees nazis que dominaven alemanya. Es una novel·la que parla de la meravellosa amistat en dos grans amics, que per circumstàncies diverses han de deixar de veure's però que continuen alimentant la seva relació a través de les cartes, un d'ells continua vivint a Alemanya i l'altre emigra als Estats Units. Sorprenentment assistim a un progressiu deteriorament d'aquesta amistat fins arribar a un enfrontament aterradorament destructiu entre ells. Serem testimonis de com l'ésser humà es capaç de mostrar el millor i el pitjor de si mateix. De què depèn que ens decantem cap una opció o una altra? Només de nosaltres mateixos. Malgrat les injustícies comeses sobre nosaltres hagin estat infames, podem omplir de dignitat la responsabilitat del nostre destí. Es necessita, però, una gran dosi de coratge.

2a Trobada dels clubs de lectura de la XBM (2009)


Al voltant de 1.400 lectors de les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals es van trobar a l'Auditori de Barcelona, el 26 de novembre de 2009, per gaudir de la poesia i la música de Raimon, un dels majors exponents de la música catalana. Aquell any feia 50 anys que Raimon va cantar per primera vegada la cançó Al vent, una cançó que ha esdevingut tota una fita en la història de la cançó catalana.

Amb aquest motiu, la Diputació de Barcelona va proposar assistir a l'Auditori als clubs de lectura de les biblioteques de la Xarxa, per gaudir d'un concert molt especial: durant més d'una hora, van gaudir de les peces musicals que Raimon havia dedicat a Ausiàs March i Salvador Espriu, i també de les seves pròpies composicions.
 

 

1a Trobada dels clubs de lectura de la XBM (2008)


El 21 de novembre de 2008, la Diputació de Barcelona va convidar una trentena de clubs de lectura (800 usuaris) de les biblioteques de la Xarxa a assistir a una representació especial del musical Aloma, al Teatre Nacional de Catalunya, una proposta de Dagoll Dagom per a l'Any Rodoreda.

Aloma és la novel·la de la pèrdua de la infantesa, del pas a la maduresa i de l'assumpció del propi destí. Protagonitzada per una noia jove, completament dedicada a la seva família i a la casa, solitària i marcada pel suïcidi del seu germà Daniel als 18 anys, Aloma afirma una i altra vegada que l'amor li fa fàstic; però tot canvia quan s'enamora de Robert, un parent que s'ha instal·lat a casa seva. Paral·lelament, al seu voltant, l'ambient familiar va endinsant-se en l'espiral d'una crisi que no sembla tenir fi.

Premeu aquí per veure una selecció de les fotografies de l'acte.