Tricentenari 1714-2014

L'any 1700 va morir el rei d'Espanya Carles II i va començar un conflicte dinàstic per la corona hispànica entre el duc d'Anjou, nét del rei de França Lluís XIV, i l'arxiduc Carles, fill de l'emperador d'Àustria. El rei havia designat Felip d'Anjou com a successor, i aquest va jurar les constitucions catalanes. Però entre la burgesia i la baixa noblesa de Catalunya preferien l'arxiduc Carles d'Àustria, de manera que van signar un pacte d'ajut militar amb Anglaterra i van proclamar rei l'arxiduc Carles.

La guerra internacional per l'hegemonia d'Europa es va convertir a la península Ibèrica en una guerra civil que culminà l'11 de setembre de 1714 quan la ciutat de Barcelona va ser conquerida per les tropes borbòniques. Poc després, amb la capitulació de Cardona i Mallorca el 3 de juliol de 1715, finalitzà definitivament la Guerra de Successió.

 

A les biblioteques trobaràs


Trilogia 1714:
"Set de rei (I)"
"Sota la pell del diable (II)"
"Toc de vespres (III)"
Alfred Bosch


"Victus"
Albert Sánchez Piñol

"La dona a la finestra"
Vicenç Villatoro

"1714: entre dos focs"
Jordi Mata

"Lliures o morts"
Jaume Clotet
David de Montserrat
 


"El capità Carleton"
Daniel Defoe

"Vigatans i botiflers"
Maria de Bell-lloc


"Donde se alzan los tronos"
Ángeles Caso


"Carolus Rex"
Ramón J. Sender


"Secretum"
 Monaldi & Sorti

 


"Lliures o morts"
Jaume Clotet
David de Montserrat 

"Barcelona 1714: l'onze de setembre"
Oriol Garcia i Quera


"1714 Baluard"
Cels Piñol
Àlex Santaló
 
 


"1714: el setge de Barcelona"
Guillem H. Pongiluppi


"1714, la Guerra de Successió"
Joaquim Albareda
Joan Esculies

"A l'ombra del 1714"
Fernando Sánchez-Costa

"Barcelona 1714: els gravats de la Guerra de Successió"
Agustí Alcoberro


"Barcelona 1714: testimonis d'una ciutat assetjada"
Xavier González Toran



"La Coronela de Barcelona, 1705-1714"
Francesc Riart i Jou

"Les dones del 1714"
Patrícia Gabancho

"Els exèrcits de Catalunya: 1713/1714"
Xavier Hernàndez
Francesc Riart


"La Guerra de 1714: la clau catalana d'un conflicte mundial"
Joaquim Albareda
Joan Esculies


"Els herois del 1714: els defensors de Catalunya"
Francesc Serra i Sellarés


 

Música de la Guerra de Successió Espanyola

Grupo de música barroca La Folía.

L'iPunt del Tricentenari

12 llistes de peces musicals al voltant del Tricentenari. 

Els matins de TV3 - La música que sonava el 1714

Entrevista a Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona que ens parla de les músiques se sentien i els instruments de l'època. El grup Xuriach ha interpretat una pavana i una follia.

 

Més informació:


 

Rutes

Ruta 1714
Recorregut pels principals escenaris de la guerra de Successió: indrets, monuments , viles, ciutats i espais. És un intent de donar a conèixer el patrimoni català del 1700 presentat com una nova oferta turística, que també inclou la gastronomia de l'època.

Ruta gastronòmica 1714
Recopilació d'alguns plats del s.XVIII en la seva versió original i la seva adaptació a l'actualitat. La Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica (FICCCG) ha coordinat aquesta tasca a partir d'un estudi de la Universitat de Barcelona. Podeu fer les receptes a casa o bé tastar-les als restaurants que s'han adherit a la campanya de la Ruta 1714 per oferir plats del s.XVII i que lluiran un distintiu. 


 

Exposicions


 

App

BCN 1714. Un passeig per la història
iOS
Android
És una audioguia que permet fer una passejada sonora per 14 llocs escenaris barcelonins emblemàtics dels fets del 1714, mentre una personalitat coneguda vinculada a la ciutat explica la història dels llocs que es van recorrent.

Expo300Anys
iOS
Android
Aplicació que permet interpretar i traduir al castellà, l'anglès i el francès els continguts de l'exposició itinerant "300 anys després", sobre el Tricentenari dels Fets de 1714. Permet navegar en els continguts cronològics corresponents als fets històrics rellevants d'aquests 300 anys, ordenats en cinc eixos: Política; Economia i Societat; Cultura i Pensament; Tecnologia i Ciència; i Tradicions, Festes i Esports. Ofereix també una lectura visual de com era Catalunya al 1700 i com és ara, analitzada també a partir dels eixos esmentats.

Mapa Tricentenari BCN
iOS
Android
Aplicació que permet accedir a continguts (espais i activitats) de Realitat Augmentada vinculats al Mapa de la Barcelona del Tricentenari, situat al Passeig Lluís Companys de Barcelona. A més, permet fer-nos fotos amb els personatges de la Barcelona de 1714, guardar-les al nostre dispositiu i compartir-les en xarxes socials.

Ruta 1714
iOS
Android
L'app Ruta 1714 són tres apps en una de sola: una completa guia cultural, turística i gastronòmica dels principals enclaus de la Guerra de Successió a Catalunya; una eina de divulgació històrica amb informació rigorosa sobre els fets de la Guerra i amb una col·lecció de vídeos premium, i, finalment, una novel·la poc convencional que s'anirà publicant per capítols setmanals: "Reis de sorra". 

La Tamborinada
Android
La Tamborinada és la festa grossa de les entitats de la Fundació La Roda. En la 37a edició està dedicada a la commemoració del tricentenari on les més de 80 entitats viatjaran en el temps per retornar els jocs i tradicions de l'època al Parc de la Ciutadella tal com es feia a la Catalunya de fa 300 anys.


 

Recursos web

Web de la commemoració del Tricentenari (300 anys dels fets del 1714). Recull els actes institucionals i les iniciatives culturals i festives.

Eina pedagògica impulsada per la Fundació Bosch i Gimpera de la Universitat de Barcelona que amb un format didàctic mostra el desenvolupament de la Guerra de Successió, les seves causes i les seves conseqüències.

Des del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya presenten una sèrie de recursos i propostes educatives que ajuden a conèixer el llegat d'una societat molt viva, comprendre el significat d'una desfeta i afavorir la reflexió sobre el nostre futur. 

Portal web de l'Ajuntament de Barcelona amb informació dels actes del Tricentenari a la ciutat.

Portal web de l'Ajuntament de Barcelona adreçat a nens i nenes. Recull activitats, actes, bibliografia i dos trencaclosques del Tricentenari.

L'antic Mercat del Born és el centre neuràlgic per entendre el conflicte. Conèixer el jaciment és traslladar-se a la Barcelona assetjada de 1714. Les ruïnes que hi resten són el testimoni dels barris que va ser enderrocats per construir-hi la fortalesa militar de la Ciutadella.

Especial del diari ARA amb molts recursos sobre la Guerra de Successió: cronologia visual, mapes explicatius, selecció de llibres, recursos web. articles d'opinió, entrevistes, etc.

Web de referència sobre la Guerra de Successió. Molts recursos, biografies i una cronologia molt completa.

Exposició en línia del Museu d'Història de Catalunya. Barcelona., per commemorar aquest esdeveniment que ha tingut una repercussió especial en la configuració de la memòria col·lectiva.

Portal que detalla els fets dels 414 dies de setge fins l'11 de setembre de 1714.

L'Associació Miquelets de Catalunya ens explica la història militar del conflicte i els regiments catalans que recreen amb els seus uniformes. Inclou una relació d'indrets històrics visitables.

El Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) ha editat aquesta guia temàtica dedicada a obres dramàtiques i espectacles ambientats en el període històric de la guerra de successió i en els fets de 1714, els seus personatges històrics protagonistes, el seu context i/o sinopsi, a la vegada que mostren documents de l'arxiu i del museu de les seves escenificacions.


 

Vídeos i podcast


Reportatges i documentals de TV3 sobre la Diada de l'11 de setembre. Més vídeos a l'Espai Tricentenari 1714-2014.


1714, la guerra a comarques. Sèrie televisiva de La Xarxa que mostra com el país va viure la Guerra de Successió a través d'un recorregut pels principals escenaris dels fets i del testimoni d'investigadors i historiadors locals.


Programa En guàrdia! 1714-2014 d'Enric Calpena - Catalunya Ràdio. Escolta alguns dels podcast sobre els fets de la Guerra de Successió i també d'altres de la història de Catalunya.