Esports

Ara fa 50 anys van celebrar-se els Jocs Olímpics de Tòquio

Tòquio 1964: els primers jocs organitzats per un país asiàtic 

El 10 d'octubre de 1964, ara farà 50 anys, es van inaugurar els Jocs Olímpics de Tòquio. Era la divuitena olimpíada i la primera en la es va excloure a Sud-àfrica, en protesta per un règim polític molt allunyat dels valors olímpics: l'apartheid.

També aquests van ser els primers Jocs a celebrar-se en un país asiàtic; Tòquio havia estat escollida seu dels Jocs del 1940. Es tracta d'una edició que mai no es va portar a terme,  el conflicte bèlic amb la República de la Xina van fer-ho impossible en el cas de la capital japonesa. Helsinki era la sustituta però un any abans de la celebració prevista, la Segona Guerra Mundial va fer que definitivament no es disputés aquesta edició. Les dues ciutats serien compensades posteriorment i d'aquesta manera va arribar l'hora de Tòquio l'any 1964.

Els Jocs van suposar un gran canvi i modernització de la ciutat, on el govern de l'emperador Hirohito va invertir-hi més de 3.000 milions de dòlars. Com tantes d'altres ciutats al llarg de la història olímpica, Tòquio va veure renovada no només la seva infraestructura esportiva sinó també l'arquitectura urbana. Com Barcelona!

També com a Barcelona, fou un esportista l'encarregat d'encendre el peveter olímpic. En aquesta ocasió les connotacions també van ser especials, ja que Yoshinori Sakai, "el nadó d'Hiroshima", havia nascut el dia 06 d'agost de 1945 a Miyoshi, població situada a l'actual Hiroshima, el mateix dia en què s'hi produïa l'atac atòmic de conseqüències devastadores i encara avui inquantificables. Yoshinori Sakai va morir el passat 10 de setembre a l'edat de 69 anys.

Així doncs, Sakai va encendre un peveter que significaria encara una altra primera vegada: la primera vegada en què uns Jocs Olímpics eren retransmesos per la televisió en emissió en color, gràcies a l'avenç de les tecnologies, que van permetre de disfrutar de  l'esdeveniment esportiu més gran del món en directe des dels Estats Units i des d'Europa.

Esportivament parlant, els Jocs de Tòquio d'ara fa 50 anys van significar la participació de 93 comitès olímpics, aglutinant 5.151 esportistes (4.473 homes i 678 dones). D'entre tots aquests participants cal destacar les gestes de l'etíop Abebe Bikila, que va revadilar el seu títol de campió de la marató, i les medalles olímpiques guanyades per la gimnasta russa Larissa Latininia, que després de Tòquio va ostentar durant 48 anys el rècord de medalles olímpiques aconseguides per una persona. Les seves 18 medalles es van veure superades l'any 2012 pel nedador americà Michael Phelps.

Cinquanta-sis anys després, Tòquio tornarà a acollir uns Jocs Olímpics, en la seva 32a edició. Serà entre 24 de juliol i el 09 d'agost del 2020, havent passat per davant a les candidatures d'Estambul i Madrid.


MÉS INFORMACIÓ:

Altres continguts del prestatge d'esports relacionats amb els Jocs Olímpics.

RECURSOS WEB

Web oficial de Sotxi 2014

Actualitat de l'esdeveniment amb totes les competicions en temps real. Classificacions, imatges vídeos i el medaller.

 

Jocs Olímpics

Història de tots els jocs olímpics que s'han celebrat i informació sobre properes edicions. Pàgina Oficial del Moviment Olímpic.

 

A LES BIBLIOTEQUES  TROBARÀS