Recomanació

Canadá

Ford, Richard

Barcelona : Anagrama, 2013
>Veure disponibiliat a l'eBiblio

“Primer, parlaré del robatori que van cometre els nostres pares. Després, dels assassinats que van tenir lloc més tard”. Així comença Canadà, novel·la de l’escriptor americà Richard Ford.

Dell Parsons té quinze anys quan els seus pares roben un banc a Dakota del Nord i la seva vida, i la de la seva germana bessona Berner, queda alterada per sempre. Plena de ressentiment, la Berner fuig a Califòrnia, però en Dell no es queda sol del tot: una coneguda de la família se l’emporta a través de la frontera canadenca per evitar que caigui sota la tutela de l’Estat. Allà, envoltat pels camps de Saskatchewan, en Dell troba refugi a casa de l’Arthur Remlinger, un fugitiu americà, enigmàtic i distant, amb un passat fosc i violent.

La novel·la tracta diferents temes: com sobreviure a un fet que condicionarà la nostra existència i com sortir reforçats en l’intent, la desestructuració familiar i la manera que, poc a poc, es va forjant la nostra personalitat a través de les nostres pròpies experiències. De fet, el jove protagonista va madurant i creixent mitjançant els fets viscuts a mida que transcorre la novel·la.

En Richard Ford trobem un estil d’escriptura elegant, serè, pausat i cuinat a foc lent, sense masses artificis. La seva senzilla i minuciosa descripció ens transporta al Canadà més solitari i nostàlgic on els personatges de la novel·la intenten sobreviure a la rudesa i desolació del paisatge; Ford ens fa gaudir del gust pel detall, propi de l’estil narratiu americà.

Ford es va donar a conèixer al gran públic a partir de la novel·la El periodista esportiu, publicada el 1986, que és la primera part de la fantàstica trilogia protagonitzada per  Frank Bascombe, l’antiheroi americà. La saga es completa amb El dia de la independència (Premi Pulitzer, 1995) i Acció de gràcies (editat el 2006).

Canadà és una novel·la fascinant, absorbent, una novel·la exemplar a tots els nivells. Res no hi és perquè sí, tot forma part del trencaclosques gegant que és la novel·la.

Més informació:

Recomanat per Marta Serra. Bib. Roca Umbert. Granollers

15/02/2024