Guies de lectura

Una guerra de trinxeres

Una guerra de trinxeres

"La trinxera. Olor de sang, de fang. Homes atrapats al filferro. Pluges torrencials. Cadàvers i més cadàvers. L'horror. Bales perdudes, avenços cap a la mort segura amb la vaioneta calada i les ràfegues de metralladora esbocinants els somnis.

Deu milions de morts, quatre anys llargs en els quals s'esborraren tots els somnis dels progrés humà i en els quals es va posar fi a cinc llargs segles d'evolució humana, des de la darrera centúria de l'edat mitjana cap endavant. Prop de setanta milions d'homes desplaçats fins als diferents fronts de batalla i un món que es va transformar radicalment. Formes de govern que havien romàs sense canvis durant segles varen esberlar-se i començà una nova Europa que desembocà només vint anys després en la Segona Guerra Mundial. 

La Gran Guerra no només va transformar la política, la geografia i la història: després d'aquells quatre anys ja no va ser possible escriure com abans. L'art, i molt especialment la literatura, es va transformar de forma radical. El cinema, nascut molt poc abans del conflicte, també en va esdevenir un testimoni."

Sebastià Benassar, historiador.

Aquesta guia s'ha fet amb motiu de l'exposició itinerant "Una guerra de trinxeres. Literatura i cinema de la Primera Guerra Mundial, 1914-1918"

 

PRESTATGE VIRTUAL DE NOVEL·LA


Consulta el Prestatge Virtual de Novel·la on trobaràs aquesta altra Guia de lectura relacionada: Novel·les de la Primera Guerra Mundial

Mitjana (0 Vots)

Data de creació: 12/06/2014

Data d'actualització: 22/01/2015

Bibliografia escollida

 1914-1918: historia de la Primera Guerra Mundial
1914-1918: historia de la Primera Guerra Mundial
Stevenson, David  
Barcelona: Debate, 2013
 1914: de la paz a la guerra
1914: de la paz a la guerra
MacMillan, Margaret  
Madrid: Turner, 2013
 1914: el año de la catástrofe
1914: el año de la catástrofe
Hastings, Max  
Barcelona: Crítica, 2013
 Atlas Akal de la Primera Guerra Mundial
Atlas Akal de la Primera Guerra Mundial
Gilbert, Martin  
Tres Cantos: Akal, cop. 2003
 Años de vértigo
Años de vértigo
Blom, Philipp  
Barcelona: Anagrama, cop. 2010
 Divide y vencerás
Divide y vencerás
Wesseling, H. L.  
Barcelona: RBA, 2010
 Els Voluntaris catalans a la Gran Guerra
Els Voluntaris catalans a la Gran Guerra
Martínez Fiol, David  
Barcelona: Abadia de Montserrat, 1991
 Europa contra Europa, 1914-1945
Europa contra Europa, 1914-1945
Casanova, Julián  
Barcelona: Crítica, 2011
 La Batalla de Verdún
La Batalla de Verdún
Blond, Georges  
Barcelona: Inédita, 2008
 La Belleza y el dolor de la batalla
La Belleza y el dolor de la batalla
Englund, Peter  
Barcelona: Roca, 2011
 La Crisis europea y la Primera Guerra Mundial (1904-1918)
La Crisis europea y la Primera Guerra Mundial (1904-1918)
Renouvin, Pierre  
Madrid: Akal, cop. 1990
 La Gran Guerra
La Gran Guerra
Ferro, Marc  
Madrid: Alianza, 1998
 La Gran Guerra y la memoria moderna
La Gran Guerra y la memoria moderna
Fussell, Paul  
Madrid: Turner, 2006
 La Gran Guerra: una historia global
La Gran Guerra: una historia global
Neiberg, Michael S.  
Barcelona [etc.]: Paidós, cop. 2006
 La Primera guerra de Hitler
La Primera guerra de Hitler
Weber, Thomas  
Madrid: Taurus, 2012
 La Primera Guerra Mundial
La Primera Guerra Mundial
Howard, Michael  
Barcelona: Crítica, cop. 2004
 La Primera Guerra Mundial
La Primera Guerra Mundial
Strachan, Hew  
Barcelona: Crítica, cop. 2004
 La Primera Guerra Mundial en el cine
La Primera Guerra Mundial en el cine
Romero, Emilio G.  
Madrid: T&B editores, 2013
 Los Cañones de agosto
Los Cañones de agosto
Tuchman, Barbara Wertheim  
Barcelona: Península, 2004
 París, 1919
París, 1919
Macmillan, Margaret  
Barcelona: Tusquets, 2005
 Per França i Anglaterra
Per França i Anglaterra
Safont i Plumed, Joan  
Barcelona: A Contra Vent, 2012
Tornar