T'agrada cuinar?

  • Braç de gitano d'espinacs

L'autora de la recepta és la Carme Villagines, usuària de la Biblioteca Can Rosés de Barcelona. Ens comenta que es tracta d'un plat que fa més de cent anys se servia als carreters que entraven a Barcelona, per la banda del Besós, en una fonda de carretera situada en aquell indret. "Me'l va explicar una néta dels qui havien estat els amos de la fonda. Del plat en deien "Braç de gitano d'espinacs", nom que ara seria políticament incorrecte. Ja en trobareu un altre. Ve a ser com els espinacs a la catalana, però més elaborat i enriquit."

Ingredients:

Espinacs
Ous
Cansalada virada a talls més aviat prims
Pances de Corint
Pinyons
Oli, farina i sal

Les quantitats es poden anar improvisant. Només cal tenir en compte que per cada dos comensals s'hi ha de posar un ou sencer.

Elaboració:

S'escalden els espinacs amb aigua i sal, s'escorren ràpidament, es trinxen i es deixen a part. S'escalden les pances i els pinyons i també s'escorren de seguida. Es talla la cansalada a trocets ben petits i es fregeix una mica, poquet perquè no es recremi) amb una quantitat d'oli suficient perquè, després, s'hi puguin ofegar tots els espinacs.

Es procedeix a incorporar els espinacs a la paella amb la cansalada i s'hi tiren, també, les pances i els pinyons. Que doni, tot junt, unes quantes voltes fins que els espinacs estiguin cuits i ja tenim el farciment a punt.

Es prepara la pasta per embolicar-ho, a base d'ou, aigua (per a dues persones s'hi posa un ou i la mateixa quantitat d'aigua), farina i una mica de sal fins que agafi una consistència que permeti fer una mena de truita. S'aboca en una paelleta la part de pasta necessària per fer aquesta mena de truita i, quan ja està cuita per la part que toca a la paella, s'hi posa el farciment a dins (un parell de cullerades soperes ben plenes d'espinacs). S'embolica aquest farciment amb la pasta de farina i ous, de manera que quedi com si fos una truita a la francesa. Es van posant les truitetes en una safata o bé es posen d'una en una en safates individuals.

Per acabar-ho, es fa una mahonesa normal (amb ou, oli i sal) i es cobreix cada truiteta amb aquesta mahonesa, de manera que la truita quedi completament tapada.

Va bé fer les truitetes al darrer moment per poder-les servir ben calentes. Si s'han de fer una estona abans, no s'hi ha de posar la mahonesa fins al moment de servir-les i després d'escalfar-les al forn, de manera que se serveixen calentes i amb la mahonesa a temperatura ambient.

És un plat excel·lent i teniu l'èxit assegurat. 

 

 A les biblioteques trobaràs: