Javier Tomeo

L'escriptor barceloní Javier Tomeo (Quicena 1932 – Barcelona 2013) publicà, durant els anys seixanta, amb diversos sobrenoms com Frantz Keller, novel·les de terror i de western. Format en dret i criminologia, també va escriure assajos de temàtica diversa, com la bruixeria.

Algunes de les seves obres van ser portades als escenaris amb una bona acollida per part de la crítica, especialment a França.

La narrativa de Tomeo va ser sovint prou experimental. La seva visió de la condició humana era dramàtica i existencial, però a la vegada molt lírica i humorística. 

Primeres obres


Historia de la esclavitud

La brujería y la superstición en Cataluña
 
     
 

Als setanta ja escrivia novel·les al seu estil, tan propi com per cridar l'atenció dels dramaturgs parisins, que van adaptar-ne al teatre alguna d'elles; també va ser adaptat al cinema.

Bibliografia destacada 80's i 90's


Amado monstruo

El cazador de leones
 


El castillo de la carta cifrada


Diálogo en re mayor

Misterios de la ópera

La agonía de Proserpina

El crimen del cine Oriente
 


El gallitigre

   

 

Amb el seu estil, hi ha qui el compara amb l'escriptor txec Franz Kafka (Praga 1883 – Klosterneuburg 1924), creador d'escenaris onírics i de relats metafòrics en què els personatges són estranys i solitaris. 

Bibliografia destacada de Kafka


El proceso

El castell
 


La Metamorfosi

   

 

Els personatges de Tomeo acostumen a estar aïllats del món que els envolta, els costa comunicar-se amb els altres, donat que la realitat els resulta hostil; es veuen immersos en situacions estrambòtiques, absurdes i grotesques, en un curt espai de temps, un lloc ben concret, i en un desenvolupament simple de les accions.

Bibliografia destacada 90's fins 2013


El cantante de boleros

Napoleón VII
 


La patria de las hormigas


 La mirada de la muñeca hinchable

El patio de  butacas

Los Amantes de silicona 

 El hombre bicolor
 
     

 

També hi ha qui el relaciona amb Gustave Flaubert (Rouen 1821 – Canteleu 1880), Sigmund Freud (Příbor 1856 – Londres 1939), Thomas Bernhard (Heerlen 1931 – Gmunden 1989), Albert Camus (Mondovi 1913 – Villeblevin 1960), si bé l'home manifestava sovint que no l'interessaven aquestes comparacions. En tot cas, Camus és un referent en la seva obra, donat que els personatges tomeuans s'enfronten als problemes existencials de la soledat, l'estranyesa i la comunicació.

Bibliografia destacada d'Albert Camus


La caiguda

L'estrany
 

 

   

Més obres de Javier Tomeo a les biblioteques ►
 Selecció de webs:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge de Novel·la  ►
Recorreguts literaris  ►