Eines
Eines, prevenció i intervenció social - Violència masclista
Aquí trobaràs un llistat de guies, manuals i llibres d'àmbits diversos (psicologia, educació, comunicació...) amb eines adreçades tant a dones en situació de violència masclista com a professionals que treballen en aquest àmbit.
A les biblioteques trobaràs:
Estudis i articles (recursos electrònics)
- Bodelón, Encarna i Rodríguez, Ricardo (2015). Mujeres maltratadas en los juzgados: la etnografia como método para entender el derecho. Revista de Antropología social, vol 24, pp.105-126.
- Bodelón, Encarna (2014). Violencia institucional y violencia de género. Anales de la Cátedra Francisco Suárez, Vol 48, pp. 131-155.
- Claramunt Bielsa, M. Mercè. Drets de les dones adolescents davant la violència masclista en les relacions de parella i situacions anàlogues. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família: Institut Català de les Dones, 2013.
- Fernández Romero, Diana. Destrucción y reconstrucción de la identidad de mujeres maltratadas: análisis de discursos autobiográficos y de publicidad institucional. Madrid: Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Centro de Publicaciones, DL 2015.
- Meil Landwerlin, Gerardo. Percepción social de la violencia de género. Madrid: Ministerio de Sanidad, Política Social e Igualdad, Centro de Publicaciones, DL 2014. (172 pàgs.)
- Miguel Luken, Verónica de. Macroencuesta de violencia contra la mujer 2015. Madrid: Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Centro de Publicaciones, DL 2015.
- Miguel Luken, Veronica de. Percepción de la violencia de género en la adolescencia y la juventud. Madrid: Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Centro de Publicaciones, DL 2015. (244 pàgs.)
- Rodríguez Luna, Ricardo. ¡Pero si nosotros no hemos hecho nada! : la responsabilidad ético-política de la violencia masculina / Barcelona : Institut Interuniversitari d'Estudis de Dones i Gènere, 2012.
- L’abordatge de les violències sexuals a Catalunya. Grup d’Investigació Antígona de la Universitat Autònoma de Barcelona i Creación Positiva, 2016. Recurs electrònic: Part 1, Part 2, Part 3
- Diagnosi de la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral per a les dones en situació de violència masclista. Grup d’Investigació Antígona, Universitat Autònoma de Barcelona, 2016.
- El Ciberacoso como forma de ejercer la violencia de género en la juventud: un riesgo en la sociedad de la información y del conocimiento. [Madrid] : Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Delegación del Gobierno para la Violencia de Género, DL 2014. (199 pàgs.)
- Telenotícies i violències masclistes. Un anàlisi crítica. Origen: Observatori regular per la Igualtat de gènere en els noticiaris. 2017.
- Flores en el asfalto. Causas e impactos de las violencias machistas en las vidas de mujeres víctimas y sobrevivientes. Araba, Bizcaya i Gipuzkoa: Mugirk Gabe, 2017 (250 pàgs).
- Miralles Crespo, Nora. Vides, cossos i control social sota la guerra. Barcelona: Delàs d'Estudis per la Pau Gènere i cultura militar, 2016 (27 pàgs).
- García, Violeta i Muntané, Isabel. Dones valentes: Per a una nova informació sobre les violències sexuals. Barcelona: AADAS i Màster Gènere i Comunicació UAB, 2016 (193 pàgs).
- Percepción Social de la Violencia Sexual. Delegación del Gobierno contra la Violencia de Género, DL 2018 (135 pàgs).
- L'impacte de la violència masclista i processos de recuperació en la infància i l'adolescència, en les mares i en les relacions maternofilials. Ajuntament de Barcelona, 2017 (299 pàgs).
- “No acepto” Aproximación a los matrimonios forzados en España desde la mirada de las y los profesionales de la Comunidad de Madrid y Cataluña. Federación de Mujeres Progresistas. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. 2019 (42 pàgs).
- Martínez Sanz, A. Estudio de la violencia sexual sobre las mujeres en la relación de pareja y las repercusiones de la violencia en pareja sobre la sexualidad de las mujeres. Estudio realizado en Servicios Públicos de la Comunidad Valenciana. Universitat d’Alacant. 2015 (449 págs.)
- Chiarotti, Susana (coord.). Niñas Madres. Embarazo y maternidad infantil forzada en América Latina y el Caribe. CLADEM Apoyo de The Sigrid Rausing Trust. 2016. (89 págs.)
- Atles de la Cacera de Bruixes, elaborat per la Revista Sàpiens
- Haro, Raquel. Cinco cosas que aprendí al poner una denuncia por violencia de género. [15-12-2021]
- Gabe, Mugarik. Construir memoria para luchar contra las violencias machistas. [16-12-2021]
- Assiego, Violeta. Violencia machista, también en la acción política. [20-04-2022]
Eines (recursos electrònics)
- García David, Alejandro J. La violencia doméstica durante el estado de alarma. Cuestiones prácticas. Noticias jurídicas, 4 de junio de 2020.
- Projecte Geoviolència sexual de feminicidios.org: https://geoviolenciasexual.com
- Solà, Míriam i García, Nagore. Ampliar la mirada sobre les violències de gènere. Cap a un model d'atenció a les persones LGTBI. Projecte Look Wide Barcelona: Fundació Surt, 2019.
- Prado Soto, N. i Pineda Lorenzo, M. Guia pràctica per a l'elaboració de protocols davant les violències sexuals en espais públics d'oci. Barcelona: Diputació de Barcelona. Col·lecció Eines. Sèrie Benestar i Ciutadania, 16. 2018
- Recull d'eines i materials entorn als protocols d'actuació davant de l'assetjament i les agresssions sexuals en espais públics i contextos d'oci. Oficina de les Dones i LGTBI de la Diputació de Barcelona, 2018.
- UNFOLLOW. Guia per treballar les violències masclistes en entorns digitals. Cooperativa Candela Acció comunitària i feminista i Educació per a l’Acció Crítica (EdPAC). Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, 2018.
- Martínez Sanz, A. , Mañas Viejo, C., Pons Salvador, G. (2016). Entrevista semiestructurada para la exploración de la violencia sexual sobre las mujeres en la relación de la pareja (EVS). Información Psicológica. Núm.11, 18-34.
- Protocol de valoració del risc de violència de parella contra la dona. Ajuntament de Barcelona, 2011. Estudi d’elaboració.
- Exposició “Violència masclista en la parella: desmuntem mites?”. Institut Català de les Dones.
- Exposició “A tu també et pot passar”. Institut Català de les Dones
- Tabu. Tu tries què t'hi jugues. És una eina educativa, creada per l'Institu Català de les Dones, la Direcció General de Joventut, la Cooperativa Candela i l'entitat La Bonne-Centre de Cultura de dones Francesca Bonnemaison, que parteix d'una exposició que té una lectura interactiva gràcies a una aplicació mòbil que acompanya als i les joves en el trajecte que es proposa, en forma de joc o experiència, per promoure una reflexió sobre diferents temes al voltant de les manifestacions de les violències sexuals quotidianes: el sexpreading, els límits i els consentiments en les relacions afectives sexuals i l'assetjament i la cosificació del cos de les dones.
- Projecte de formació per a la prevenció d'abusos sexuals entre iguals entre adolescents. Generalitat de Catalunya, 2015. Institut Català de les Dones. Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears (APFCIB).
- Guía para madres y padres con hijas adolescentes que sufren violencia de género. Instituto Andaluz de la Mujer. Consejería de igualdad, salud y políticas sociales, 2014.
- Herranz Bellido, Jesús. Violencia de género en población adolescente: Guía de orientación para la família. Alicante: Diputación de Alicante, 2014.
Conferències, congressos i esdeveniments
- Llibre de ponències del I Congrés Internacional per a l'Erradicació de les Violències Masclistes, organitzat per l'Institut Català de les Dones els dies 22 i 23 d'octubre del 2019, que va tenir lloc a l'antiga Fàbrica Fabra i Coats i va acollir a més de 500 activistes i professionals feministes i un total de 15 conferències i taller.
- Vídeos de les ponències del I Congrés Internacional per a l'Erradicació de les Violències Masclistes.
- Vídeos de les ponències del II Congrés Internacional per a l'Erradicació de les Violències Masclistes.
- Cicle de conferències "Reflexionem entorn les violències masclistes i LGTBI-fòbiques" organitzades per l'Observatori per a la Igualtat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l'any 2020, en el marc de Pacte Nacional contra la violència de gènere:
- "Desarticulant la lesbofòbia", a càrrec de l'Elena Longares i la Miriam Alemán.
- "Trencant el silenci", a càrrec de la Mireia Boya.
- "Masculinitat i prevenció de les violències masclistes", a càrrec del Daniel Tejedor
- "La sexualitat des del plaer: l'empoderament en la lluita contra les violències sexuals", a càrrec de la Carlota Coll i la Laura Arcarons de Mandràgores.
- "La nova llei de llibertat sexual", a càrrec de la Montse Pineda i la Patrícia González.
- "Violències masclistes i realitats racialitzades a la universitat", a càrrec de l'Antoinette Torres Soler i la Marisela Montenegro d'Afroféminas.
- "Desarticulant la lesbofòbia", a càrrec de l'Elena Longares i la Miriam Alemán.
- Cicle de webinars "Eines d'investigació per a l'abordatge de les violències masclistes" (feminicidis, ciberviolències, diagnòsi sobre l'ús dels SIAD per dones migrades i Enquesta de Violència Masclista a Catalunya 2016) organitzades per l'Institut Català de les Dones (ICD) l'any 2020.
- XVII Fòrum contra les violències de gènere "Feminismes, lluita i acció contra la violència institucional" (2021), organitzat per la Plataforma Unitària contra les violències de gènere.
- XVI Fòrum contra les violències de gènere (2020), organitzat per la Plataforma Unitària contra les violències de gènere.
- Cicle de webinars "Aprofundiment sobre la Llei 17/2020, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista", del 26 i 28 de maig, i 2,4,9 i 11 de juny de 2021, promogut per l'Institut Català de les Dones (ICD).
Podcast
- "Quítame la culpa"
Data de creació 16-11-2017 Última actualització 12-11-2024