Guies de lectura

Llibres per a la pau i la convivència

Llibres per a la pau i la convivència

"La multiculturalidad es un fenómeno de rápido crecimiento en todas las sociedades del mundo. También representa un reto importante para las bibliotecas, que deben adaptar sus servicios a grupos de usuarios y a demandas cambiantes"

Larsen, Jacobs & van Vlimmeren. Multiculturalidad en la biblioteca.

La importància del fenomen migratori és tan gran que afecta el govern de les democràcies, el funcionament de l’economia i la concòrdia entre els pobles. Tan sols cal repassar els esdeveniments polítics més recents sota la lupa internacional, les eleccions a França i el Brexit anglès, un cop de porta a les portes d’Europa i a les seves polítiques en matèria de migració i asil.

Si anem una mica més enllà de la Unió Europea, i ens preguntem quina és la situació dels països d’on prové la gent que demana refugi, destaca la precària salut democràtica de l’Àfrica, l’Orient Pròxim i l’est europeu. Són, tan sols, dues les democràcies consolidades en un conjunt de països governats en bona part per dictadors.

En aquest context, per commemorar el Dia de la diversitat cultural, proposem una sèrie de novel·les que tenen en comú un punt de vista multicultural, positiu i esperançador. Doncs amb motiu de la funció social de la biblioteca i de la literatura, defensem les eines pensades per millorar la pau i la concòrdia.

Data de creació: 17/05/2017

Última actualització: 04/11/2020

Seccions de la guia

Pau i convivència

 Canta la hierba
Canta la hierba
Lessing, Doris,  
Barcelona : Ediciones B, 2008

Ambientada a l’Àfrica del sud durant l’apartheid, explica la història de Mary Turner, esposa d’un home ineficient amb les tasques de la granja que, de mica en mica, l’anirà remuntant amb la inestimable ajuda d’un talentós criat negre. Entre ells s’anirà creant un vincle més enllà de l’amo i l’esclau.

 El Bombay de Baumgartner
El Bombay de Baumgartner
Desai, Anita  
Madrid : Alianza, 2004

Hugo Baumgartner s’estableix a Mumbai, la ciutat més gran de l’Índia, fugint de la persecució nazi, i recorda el seu passat a Alemanya. La ciutat que l’acull, la seva gent i les impressions del lloc li causen un gran impacte. En aquest nou refugi, reflexiona sobre l’amistat i les relacions humanes. 

 El Buda de los suburbios
El Buda de los suburbios
Kureishi, Hanif  
Barcelona : Anagrama, 2008

Karim Amir és un jove londinenc d’origen indi que descobreix com el seu pare és en realitat el Buda del suburbi, el líder d’un cercle de personatges místics que duen una vida desenfrenada. En incorporar-se a les trobades d’aquest grup se li obriran les portes a un món de llibertat que sacsejarà la forma de veure la vida.

 El Encuentro
El Encuentro
Gordimer, Nadine,  
Barcelona [etc.] : Ediciones B, 2002

Novel·la ambientada a Sud-Àfrica, en un poble àrab enmig del desert on se li espatlla el cotxe a una noia anomenada Julie. L’Abdu surt en la seva ajuda i des d’aleshores estableixen un vincle tan fort que, encara que pertanyin a mons molt diferents, ningú els podrà separar.

 El Paciente inglés
El Paciente inglés
Ondaatje, Michael  
Madrid : Punto de Lectura, 2008

Ambientada en una vila italiana durant el final de la segona guerra europea, és la història d’un veïnat on hi ha un malalt d’origen anglès, un home cremat, que estableix un vincle amb la noia que el cuida, amb un lladre i amb un ex-combatent. El nexe que els uneix és la narració de la seva història d’amor ocorreguda en un desert africà.

 Grande es la prisión
Grande es la prisión
Djebar, Assia  
Guadarrama : Ediciones del Oriente y del Mediterráneo, 1997

Història de la fugida cap a la llibertat de Tin-Hinan, considerada la fundadora del poble amazic, que marxa en caravana cap a la vall d’Abalessa a Algèria. Paral·lelament explica la història d’Isma, francesa d’origen algerià que reviu la història més recent i descriu la condició de la dona a Algèria.

 La Caída
La Caída
Camus, Albert,  
Madrid : Alianza, 2012

Dos desconeguts entaulen conversa en un bar a Amsterdam, un és un advocat francès i l’altre acaba d’arribar a la ciutat i es presta a ser el seu confident. L’advocat va deixant anar les seves reflexions al voltant d’una societat que considera absurda i sense moral, mentre que a la vegada fa d’amfitrió tot parlant-li dels Països Baixos.

 La Muntanya de l'Ànima
La Muntanya de l'Ànima
Gao, Xingjian  
Barcelona : Columna, 2001

Narració del viatge amb motxilla del propi escriptor a través del Chang Jiang, el riu llarg que travessa la Xina central fins a la costa est. El resultat és un relat existencialista que tracta de la recerca de la pròpia ànima i de les arrels en els paisatges, els llocs populars i la gent que va trobant en el camí.

 Si això és un home
Si això és un home
Levi, Primo,  
Barcelona : Edicions 62, 2006

Primo Levi va ser un dels vint jueus italians que van sobreviure al camp d’extermini d’Auschwitz, a Polònia, després de passar-hi un any, sortosament.  

 Una Vida imaginaria
Una Vida imaginaria
Malouf, David  
Barcelona : Muchnik, 2000

Ambientada en la vida del poeta romà Publius Ovidius Naso, Ovidi, exiliat en un remot lloc anomenat Tomis situat a la vora el mar negre, l’actual Romania. Narra la seva existència entre la gent d’un poble de bàrbares costums, empalar els morts i parlar amb els esperits, i com de cop i volta es troba amb un infant salvatge.

 Viaje al fin del milenio
Viaje al fin del milenio
Yehoshua, Abraham B.  
Madrid : Siruela, 1999

Ambientada al Marroc medieval, Ben Attar és un mercader jueu que decideix casar-se per segon cop, cosa que escandalitza la seva família. Com que això li fa anar malament la seva reputació i els seus negocis, decideix emprendre un viatge a París, amb totes dues esposes, i restablir la pau amb la família.

Torna a l'inici