Com ens pot afectar el canvi d'hora

iStock © SIAATH


Oficialment ha quedat inaugurat l'horari d'estiu que consisteix en avançar una hora el rellotge. A partir d'ara hem de canviar els nostres horaris i tenim més hores de sol al dia. Però tots aquests canvis acaben per afectar els nostres bioritmes. Per això us volem explicar les diferents formes en les que el canvi horari ens pot afectar.

Entorn a aquest tema hi ha un debat des de fa anys, ja que els espanyols som els europeus més desajustats pel que fa a l'horari, cosa que ens predisposa a tenir una sèrie de canvis dràstics en els nostres bioritmes que fan que tinguem una sèrie de desajustaments que poden afectar el nostre rendiment general a l'hora d'executar diferents accions quotidianes. Per això volem fer un repàs per tots els efectes que aquest canvi pot tenir.


Més hores de llum que endarrereixen els nostres hàbits de vida

En primer lloc anem a destacar que les hores de llum que tindrem al llarg de la jornada són més. A la primavera i estiu els dies són més llargs, però amb el canvi horari encara els allarguem més. Això fa que els nostres hàbits de vida s'endarrereixin més, fent que també s'endarrereixi el moment d'anar a dormir. Això el que comporta és dormir menys hores, ja que en sortir el sol abans, el cos tendeix a despertar abans també.


L'organisme està més actiu

Tenir aquestes hores de sol extra el que fa és que el nostre organisme es mantingui actiu per més temps, fent que tinguem menys ganes d'anar a dormir i que a més retardem els horaris dels àpats, patint un desajust important en els costums. Endarrerim el sopar, un dels àpats que hem de fer com a mínim dues hores abans d'anar a dormir. Això també influirà en la qualitat del descans nocturn.


Hàbits per evitar dormir malament amb el canvi horari

Per evitar això hem de prendre una sèrie de mesures per fer que el canvi d'hora no ens afecti en gran mesura. Abans de res cal normalitzar la vida i adaptar-nos al nou horari. Però per descansar molt millor i més ràpid podem sopar a bona hora per anar a dormir amb la digestió feta. A més, és recomanable no ingerir begudes excitants amb cafeïna o proteïnes que ens puguin pertorbar el son i fer que triguem més en dormir.


Practicar esport per adaptar-nos millor al canvi horari

Com sempre, la pràctica esportiva és un perfecte aliat per conciliar molt millor el son i trobar-nos millor de manera general mentre ens adaptem a la nova hora. Això sí, és recomanable no practicar activitat esportiva abans d'anar a dormir , ja que encara que hi hagi més hores de llum, no podem estar corrent a les 21:00 hores si anem al llit a les 23:30 hores, ja que estarem molt més agitats, ja que activem el metabolisme, i ens serà encara més complicat agafar el son. Practicar esport més d'hora ens ajudarà a conciliar millor el son durant la nit i descansar millor.

ADVERTISEMENT
 

font: Vitónica

 

Sabies què?

  • El canvi horari es produeix dos cops l'any i el seu objectiu és estalviar energia.
  • El canvi d'hora és una mesura que es va començar a adoptar durant la Primera Guerra Mundial.
  • A Espanya, aquesta mesura es porta a terme des del 1974, tot i que la darrera regulació a la que ens hem adaptat ha arribat de la mà de la directiva Europea 2000/84, que entre altres coses unifica els dies en que es produeixen els canvis d'hora a tots els països de la Unió Europea, essent aquests el darrer diumenge de març i octubre, respectivament.

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:

A les biblioteques trobaràs: 

"Els Ritmes de la vida: com la cronobiologia ens ajuda a viure millor" / Trinitat Cambras i Riu, Antoni Díez i Noguera

INCLOU VISTA PRÈVIA

"El Tiempo: modo de empleo" / Stefan Klein
 

"Administre su tiempo eficazmente" / Robert M. Hochheiser

INCLOU VISTA PRÈVIA

"La Hora del tesoro: cómo ganar tiempo de calidad cada día" / Aje Arruti

"El Poder de los hábitos: por qué hacemos lo que hacemos en la vida y en la empresa" / Charles Duhigg

 Selecció de webs:

 

Vés al prestatge de Salut ►

Vés al prestatge de Món Laboral ►

Data d'actualització: 29/03/2016