Novel·la

Curiositats - De disfresses i de viatges

Són molts els viatgers que han recorregut terres musulmanes, no tants els que n'han escrit les seves peripècies, i encara menys els que han adoptat noms, robes i llengües locals per passar inadvertits. El bolonyès Ludovico de Varthema (Bolonya 1470-1517) fou un dels primers que complí aquests requisits.

Varthema també va ser dels primers cristians en trepitjar La Meca i Medina: sota el nom de Jonàs i disfressat de guàrdia Mameluc, va partir de Damasc l'any 1503 en una caravana de pelegrins. Tot i que va ser descobert i engarjolat dues vegades, sortosament va poder salvar el coll i escriure un diari que serví abastament els futurs viatgers.

El saxó Friedrich Hornemann (Hildesheim 1772 – Boknane 1801) va estar al servei de la Societat Africana londinenca, que va encomanar-lo la missió d'explorar les valls del Nil. Va cursar estudis àrabs a El Cairo, on va ser represaliat l'any 1797 a causa de la invasió francesa. Per aquest motiu decidí de disfressar-se durant el seu primer viatge pel desert libi, on s'incorporà a una caravana de pelegrins, fent-se passar per mameluc, també.

El barceloní Domènech Badia (Barcelona 1766 – Damasc 1818), funcionari espanyol i il·lustre científic, va rebre del rei Carles IV el vist-i-plau per explorar el Magreb. Durant el seu primer viatge, durant els anys 1803 i 1808, Badia va fer-se passar per un príncep siri, de nom Alí Bei l'Abbassí; tal va ser el seu zel per passar inadvertit, que va practicar-se la circumcisió.

L'anglès Richard Burton (Torquay 1821 – Trieste 1890) va servir la corona anglesa com a militar i, destinat a l'Índia i el Pròxim Orient, ja utilitzava les mudes indígenes per explorar els llocs. Va causar excedència amb motiu de la incorporació a la Reial Societat de Geografia, i l'any 1853 va peregrinar cap a La Meca. Circumcidat, va disfressar-se de diferent mena, sent ara un pidolaire persa, ara un humil paixtú, o bé un elegant àrab. Burton, a més d'escriure els relats dels seus viatges, va ser el traductor a l'anglès de grans obres de la literatura àrab i índia, com ara les Mil i una nits o el Kama Sutra.

D'altres grans exploradors també van disfressar-se,

[Joaquim] Gatell el Kaid Ismail, va recorrer el Marroc en qualitat de renegat, René Caillé viatjà a Timbuctú fent-se passar per un musulmà oriental separat des de la infancia dels seus pares i el doctor [Oscar] Lenz, ros i ignorant de l'àrab, anà de Tànger a Timbuctú sota la disfressa de metge otomà, mentre [Charles] de Foucauld s'endinsà a l'Atlas amb les robes d'un jueu.

Bibliografia destacada         


"Viajes por Marruecos" /
Domènec Badia 
 
Amèrica
"Domènec Badia, "Ali-Bey" / Joan Mercader
 

"Las Montañas de la Luna"  / Richard Burton
 
Metamorfosi
 "Primeros pasos en el Este de África : expedición a la ciudad prohibida de Harar"  /
Richard Burton
 

"Alí Bey y los viajeros europeos a Oriente" / Patricia Almarcegui 
 
Amèrica
"Alí Bey el Abasí : un cristiano en La Meca" / Ramón Mayrata
 

"L'Ombra d'Alí Bei" / Albert Salvadó
 
Metamorfosi
 "La Expedición a Egipto de los sabios franceses" / Mario Ruiz Morales
 

 

Selecció de webs

 També et pot interessar:

Torna al prestatge  ►
Curiositats anteriors  ►
Data d'actualització: 02/11/2015