Notícies

Alain Resnais
Alain Resnais

El passat 1 de març moria a París, el director de cinema Alain Resnais, un dels il·lustres de la Nouvelle Vague i autor de pel·lícules fonamentals de la història del cine com 'Noche y niebla', 'Mi tío de América' o 'Hiroshima, mon amour'.

Resnais havia treballat al cinema 78 dels seus 91 anys i l'últim dels seus 20 llargmetratges, 'Aimer, boire et chanter' (2014), va ser llorejat amb el premi Alfred Bauer de la recent edició de la Berlinale i amb el Premi de la Crítica Internacional Fipresci d'aquest mateix certamen.

Són els dos últims reconeixements a una gran trajectòria, nodrida amb cinc premis César del cine francès (tres com a millor pel·lícula i dos com a millor director), dos Óssos de Plata de Berlín, tres guardons a la Mostra de Venècia, un BAFTA i un premi especial del jurat de Cannes, entre altres.

L'essència del cine de Resnais eren els ritmes narratius alternatius, muntatges amb cronologia desconstruïda i històries dins la història, inspirada sovint en l'obra d'un gran autor. Company d'altres grans cineastes com François Truffaut i Jean-Luc Godard, Resnais mai es va identificar amb el moviment que encapçalaven aquests dos realitzadors.

Altres dels seus films han estat 'El año pasado en Marienbad' (1961), 'Stavisky' (1974), 'La vida es una novela' (1983), 'Smoking No smoking' (1997), 'Coneixem la cançó' (2003), o 'Les males herbes' (2009).

"Fer pel·lícules està bé, però veure pel·lícules és molt millor", deia Resnais.

En el terreny personal, el director no es prodigava als mitjans de comunicació. Es va casar el 1969 amb la que aleshores era la seva ajudant, Florence Malraux, i des dels anys 80 vivia amb la seva musa Sabine Azéma, amb qui es va casar el 1998.

Informació sobre Alain Resnais a les biblioteques

Torna al prestatge de cinema ►

05/03/2014 11:05h
Mitjana (0 Vots)