Notícies

David Trueba s'imposa als Goya
David Trueba s'imposa als Goya

Malgrat no sortir a les travesses com a pel·lícula favorita, Vivir es fácil con los ojos cerrados de David Trueba es va alçar com la gran triomfadora de la 28ena edició dels Premios Goya. La cinta va aconseguir sis dels set premis als que optava, entre ells els més importants (millor director, pel·lícula, actor protagonista per a Javier Cámara i guió original), a més de l'actriu revelació i música original, de Pat Metheny.

Vivir es fácil con los ojos cerrados recrea el viatge que un professor d'anglès d'institut va fer amb uns quants dels seus alumnes per tal de conèixer John Lennon, que als anys seixanta rodava un clip a la província d'Almeria. Aquesta és la primera vegada que Javier Cámara i David Trueba són premiats amb el guardó més preuat del cinema espanyol; en el seu discurs, Trueba va tenir un record per als periodistes que li havien obert els altaveus malgrat el que pogués dir, citant expressament la memòria de Concha García-Campoy i Tatiana Sisquella, recentment desapareguda, i va aprofitar per reclamar que "s'ha d'anar més a Catalunya a dir-los que els estimem".  Assegut al costat de Trueba durant tota la cerimònia es trobava el protagonista real de la història.

La segona gran triomfadora de la nit, fins i tot amb més estatuetes malgrat que en moltes categories tècniques, va ser la pel·lícula de Alex de La iglesia, Las brujas de Zugarramurdi, que va aconseguir els guardons a millor direcció artística, disseny de vestuari,  muntatge, so, direcció de producció, efectes especials i maquillatge i perruqueria, a més de millor actriu secundària per a la veterana Terele Pávez.

Pel que fa a la gran favorita, La gran familia española, es va haver de conformar amb només dos Goya dels onze a que estava nominada: el de millor actor de repartiment per a Roberto Álamo i millor cançó original.

El Goya a millor opera prima va ser per La herida, que va obtenir el premi a millor direcció debutant per a Fernando Franco –superant La plaga de Neus Ballús-  i el de millor actriu protagonista per a Marian Álvarez. Javier Pereira va ser el millor actor revelació per Stockholm i  Pau Esteve Birba va guanyar el de fotografia per Caníbal. L'actor protagonista d'aquesta darrera, Alberto de la Torre, que també optava al de millor secundari, va acabar la nit sense cap estatueta.

El darrer gran protagonista de la nit va ser el ministre de cultura José Ignacio Wert, però per la seva absència, per primera vegada en la història dels premis.

11/02/2014 13:47h
Mitjana (0 Vots)