Cinema

Sospitosos habituals

Torna al prestatge  ►
Continguts anteriors  ►

Pere Portabella
 

El passat 22 d'abril, va sortir a la venda l'obra completa d'aquest cineasta singular, en un pack de 7 DVDs editat pel segell Intermedio. L'edició recull la pràctica totalitat de les pel·lícules dirigides per Portabella (6 llargmetratges i 16 curts). Les pel·lícules són en versió original -catalana, la majoria- amb subtítols en anglès i francès, i en castellà. Un repàs complet a 45 anys de carrera.

Celebrem aquest esperat esdeveniment cinematogràfic amb la incorporació de Pere Portabella a la nostra galeria d'il·lustres Sospitosos habituals.

Com a productor
Com a directorCom a productorCom a productorCom a productor

Trajectòria

Nascut a Figueres l'11 de febrer de 1929, la trajectòria de Pere Portabella sempre ha basculat entre l'avantguarda artística, l'activisme polític i la realització cinematogràfica.

Com a cineasta, ha produït quatre títols importants en la història del cinema: Los golfos, de Carlos Saura; El cochecito, de Marco Ferreri, Tren de sombras, de José Luís Guerín i Viridiana, de Luis Buñuel, aquesta darrera amb la que guanyà la Palma d'Or al Festival de Cannes i la que l'obligà a tancar la seva productora, Films 59, per la pressió franquista.
Sempre a la recerca "d'altres llenguatges cinematogràfics", el seu és un cinema entre experimental, documental i oníric.
És més conegut als museus que a les sales de cinema; al Reina Sofía de Madrid li estan preparant una retrospectiva; el Museu d'Art Modern de Nova York (MoMA) va adquirir per al seu fons una còpia de Vampir-Cuadecuc (1970) i una de Die Stille vor Bach (2007) i el 2002 fou l'únic artista espanyol convidat a la Documenta 11, celebrada a Kassel; l'any següent el Centre Pompidou de París li ret un homenatge i adquireix Nocturn 29 (1968) per al seu fons. Han exhibit les seves pel·lícules en cicles i retrospectives a ciutats com Chicago, Baltimore, Filadèlfia o Buenos Aires.

La seva activitat política, compromesa amb els moviments opositors a la dictadura del general Franco i defensora de les llibertats democràtiques individuals i col·lectives, el porta a ser senador en les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura. Va participar també en la comissió per a la redacció de l'actual Constitució Espanyola i el 1980 va ser elegit diputat al Parlament de Catalunya, càrrec que ostentà fins el 1988. El 1999 va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi, màxim reconeixement que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. El març de 2009, Pere Portabella va ser investit Doctor Honoris Causa per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Filmografia
 


No compteu amb els dits
(1967)

Nocturn 29
(1968)

Vampir-Cuadecuc
(1970)

Umbracle
(1972)
       

El sopar
(1974)

Informe general
(1976)

Pont de Varsòvia
(1989)


Die Stille vor Bach
(2007)

 

       

A la pantalla

Nocturn 29 és un retrat de la classe burgesa que el 1968 encara dóna suport al règim franquista.

El guió és de Pere Portabella i Joan Brossa, música de Josep M. Mestres Quadreny i al piano Carles Santos. A continuació es pot veure un fragment del seu primer llargmetratge. 
 

Vampir-Cuadecuc és un documental sobre el rodatge de la pel·lícula Dràcula de Jesús Franco, amb música de Carles Santos.

>

A Umbracle Portabella fa passejar Christopher Lee per una Barcelona de somni. En aquest fragment del film veiem a Lee cantant òpera.

Pont de Varsòvia està datada el 1989, l'any de la caiguda del Mur de Berlín. Si el look predominant en Nocturn 29 era el de l'alta burguesia dels seixanta, a Pont de Varsòvia refulgeixen les imatges de la nova intel.lectualitat i de l'amnèsica classe política progressista europea.

Trailer de la pel·lícula: 

Entrevista de Jaume Figueras a l'actor Jordi Dauder per presentar la pel·lícula

Die Stille vor Bach és una aproximació a la música i a les disciplines i oficis que l'envolten a través de l'obra de Johann Sebastian Bach.

Trailer de la pel·lícula: 

Reportatge al programa sobre cinema El Cinematògraf, de BTV (2008):
 

;

Curtmetratges

  • Miró l'altre (1969), un dels 4 curtmetratges sobre la figura de Joan Miró
  • Aidez l'Espagne (1969),un dels 4 curtmetratges sobre la figura de Joan Miró
  • Premios nacionales (1969)
  • Poetes catalans (1970)
  • Play back (1970)
  • Miró tapís (1973), un dels 4 curtmetratges sobre la figura de Joan Miró
  • Miró forja (1973), un dels 4 curtmetratges sobre la figura de Joan Miró
  • Acció Santos (1973)
  • Proyección pública (1976)
  • Art a Catalunya (1992)
  • La tempesta (2003)
  • Lectura Brossa (2003)
  • P.H.N. (2004)
  • No al no (2006)
  • Mudanza (2008)
  • Uno de aquéllos (2010)
     

 

Torna al prestatge  ►
Continguts anteriors  ►