Guies de lectura

Una collita de cinema

Una collita de cinema

Selecció de pel·lícules al voltant del vi i les vinyes.

“In vino veritas” Plini el Vell

“El vino y el cine son dos productos que maduran en la oscuridad para salir a la luz” Bernardo Sánchez

Et convidem a tastar el maridatge entre vi i cinema per acompanyar el menú del MOST: Festival Internacional de Cinema del Vi i del Cava del Penedès i el Priorat  El vi ha estat un licor desitjat i lloat des de l’inici dels temps. (Charles Baudelaire, Pablo Neruda, Jorge Luis Borges, Rosalía de Castro, o el poeta xinès Li Po, entre d’altres, n’han glossat les seves meravelles. Però, i els cineastes? Quina ha estat la presència del vi en el cinema?  

 

Data de creació: 23/10/2017

Última actualització: 27/11/2019

Seccions de la guia

Llibres


 A pedir de boca
A pedir de boca
Fajardo, José Manuel  
Barcelona [etc.] : Ediciones B, 2005

A pedir de boca es un títol amb doble sentit per la dilogia buscada al seu enunciat. Doncs les paraules escollides d'una frase del Quixot ("todo esto ha de suceder a pedir de boca") tanquen l'esperançat final de la historia narrada i també una permanent al·lusió a la importància de les arts culinàries a la vida del protagonista i a la composició de la novel·la, amb simetries i contrastos molt significatius que van des de les ostres del començament, associades a la infància del narrador, fins el pastís romanès de "cozonac", que remet a la infància de la seva parella durant la dictadura comunista.

 Afrodita :
Afrodita :
Allende, Isabel  
Barcelona : Debolsillo, 2007

"Me arrepiento de los platos deliciosos rechazados por vanidad, tanto como lamento las ocasiones de hacer el amor que he dejado pasar por ocuparme de tareas pendientes o por virtud puritana",ya que "la sexualidad es un componente de la buena salud, inspira la creacion y es parte del camino del alma...Por desgracia, me demoré treinta años en descubrirlo".

 Amigas entre fogones
Amigas entre fogones
Jacobs, Kate  
Madrid : Maeva, cop. 2010

Gus, la famosa presentadora de televisió de "Cocinar con gusto", està a punt de complir els cinquanta. El director del seu canal vol que comparteixi el programa amb una altra dona. Gus accepta el repte amb passió i astúcia gràcies a l'ajuda de les seves filles i de la seva veïna. L'èxit és tal que el propietari del canal convida a tots a passar un cap de setmana junts.

 Aromas
Aromas
Jha, Radhika  
Barcelona : ElCobre, 2005

La vida de Leela, una jove india sensual i d'exòtica bellesa, canvia radicalment quan, en morir el seu pare a Kenia, es veu forçada a abandonar els grands espais de la seva Àfrica natal per instal·lar-se en un apartament a París tenint cura dels seus tiets, mentre la seva mare i els seus germans petits se'n van a viure a Londres. A París, entre la petita botiga d'espècies del seu tiet i la cuina de la seva tieta, descobreix un extraordinari do per interpretar les olors i una capacitat única per barrejar-los mentre cuina. El minúscul apartament, la botiga de la seva família i els rígids costums es transformen en un asfixiant entorn del qual Leela fuig, per trobar-se sola i sense recursos a una ciutat hostil, que va descobrint gràcies a la seva especial percepció de les olors: les que desprenen el menjar, la gent, els llocs... Tot un món de sensacions que embarguen la seva vida i li permeten descobrir i viure misterioses històries que s'amaguen rere les olors.

 Calor :
Calor :
Buford, Bill  
Barcelona : Anagrama, 2007

Tot comença quan Bill Buford convida a sopar a casa seva a Mario Batali, l'exuberant cuiner que va seduir, des del seu restaurant de tres estrelles, els paladars més refinats de Nova York. Buford escriu un article sobre el pantagruèlic xef, però també vol aprendre-ho tot sobre el món de la cuina professional i esbrinar quina mena de cuiner hauria pogut ser ell.

 Carvalho gourmet
Carvalho gourmet
Vázquez Montalbán, Manuel  
Barcelona : Planeta, 2012

Pepe Carvalho és una figura que evoluciona amb els anys: un escèptic sentimental en els seus inicis i un amarg i melancòlic personatge en les seves darreres aventures. El detectiu gourmet és un personatge complex i contradictori, la visió existencial del qual li serveix a l'autor com a alter ego per retratar sense complexos la societat que l'envolta. Carvalho i Manuel Vázquez Montalbán, Manuel Vázquez Montalbán i Carvalho, no només van ser bons gastrònoms, també eren grans cuiners que utilitzaven el temps del sofregit per submergir-se en altres mons, potser utòpics. En aquestes pàgines, els lectors podran conèixer i cuinar aquells plats que van compartir l'autor i el seu personatge i que, gràcies a la literatura, van aconseguir fer-se universals.

 Casi siempre te adoro :
Casi siempre te adoro :
Linares, Luisa-María  
Barcelona : Juventud, DL 1975

Un excèntric aristòcrata que amb les seves bromes fa perdre la paciència a tots els habitants del poble andalús al qual viu , publica sota pseudònim un sensacional llibre de cuina, que revoluciona la existència de Nan, la neboda que viu amb ell al vell solar dels avantpassats. Nan es veu obligada a carregar davant dels editors amb la responsabilitat del famós llibre, en mig de les més divertides peripècies.

 Chocolate
Chocolate
Harris, Joanne  
Barcelona : Círculo de Lectores , 1999

Vianne Rocher i la seva filla Anouk arriben al poble de Lansquenet per obrir una xocolateria davant de l'església. Vianne és alegre i optimista, sensual i misteriosa i sembla posseir estranys dons. Pel capellà Francis Reynaud, la presència d'aquesta singular dona no pot ser sinó el primer pas per caure a la temptació i el pecat. Per a Vianne, no obstant , la xocolata és alguna cosa més que un plaer per als sentits: gràcies a la xocolata, les penes es fan més petites, els secrets més íntims i els somnis, potser, es tornen reals.

 Cinc quarts d'una taronja
Cinc quarts d'una taronja
Harris, Joanne  
Barcelona : Quaderns Crema, 2001

Enllà del carrer principal de Les Laveuses passa el Loira serè i marronós com una serp al sol, però sota la seva superfície bellugadissa s'amaga un mar de fons mortal. En aquest indret, Framboise, una vídua reservada, posa en pràctica els seus coneixements culinaris a la creperia i deixa que la memòria jugui jocs estranys. Aquest món aparentment tranquil es veu amenaçat amb l'arribada del nebot de Framboise, un parisenc aprofitat que intenta explotar l'èxit creixent de les receptes populars que ella ha heretat de la seva mare, una dona que els habitants de Les Laveuses recorden amb menyspreu. A mesura que la sang vessada d'una tràgica infantesa en temps de guerra torna a fluir, surten a la llum els secrets de Framboise, la vídua amb un passat fictici.

 Como agua para chocolate
Como agua para chocolate
Esquivel, Laura  
Barcelona : Grijalbo, 2004

Amb gran saviesa i sensualidad intensa, la seva autora aconsegueix, als fogons d'una vella cuina, traduir la passió i l'amor reprimits per la dura moral d'una família mexicana. Reflexió generacional, elogi del secreto i de l'amor.

 Deliciosa Chiara
Deliciosa Chiara
Pellegrino, Nicky  
Barcelona : Grijalbo, 2005

La jove Chiara viu a Anglaterra, on acaba de publicar un exitós llibre decuina. Però Chiara desitja conèixer els seus orígens, de manera que es trasllada al poble de la seva difunta mare, proper a Nàpols. Allà no només descobrirà un món nou de sabors i olors. També li espera la secreta i tòrrida història d'amor i desenganys que la precedeix.

 Desig de foc
Desig de foc
Cervera i Nogués, Jordi  
Barcelona : Meteora, 2007

Llorenç viu i treballa en un establiment on la cuina és el centre d'un món ple de sensacions i de conflictes. El gran somni de Llorenç és poder dur una bola de foc a la mà, tal com li va ensenyar en la seva infantesa un inquietant faquir anomenat Kibral. L'arribada del fotògraf francès Didier Chaumont a l'hostal-masia propietat de Rosa, lloc on treballa Llorenç, canvia el ritme monòton d'aquell racó gastronòmic, i més encara amb la presència de Michelle Yun, una seductora actriu a la qual Rosa detesta i per a qui elabora menges molt especials…Desig de foc és una novel·la que es fonamenta en les labors culinàries, en les seves aromes, les seves textures, els seus guisats i sabors, per a crear un univers narratiu carregat d'erotisme que barreja la il·lusió de la fantasia amb la pura lluita per l'espai físic i vital.

 El Amor es un bocado de nata
El Amor es un bocado de nata
Flumeri, Elisabetta , Giacometti, Gabriella  
Madrid : Suma de Letras, cop. 2014

Margherita ha pres la dolorosa decisió d'abandonar al seu infidel marit i agafa la seva maleta per tornar a Roccafitta, el poble dels seus pares a la Toscana. Allà, entre les muntanyes, Margherita somia amb reobrir el restaurant de la seva mare, un lloc meravellós, com els plats que ella inventava. Però fins i tot en aquest racó del paradís, alguna cosa està canviant: un home ha arribat al poble amb la intenció de comprar les vinyes dels pagesos per elaborar vi industrial i guanyar diners a mans plenes. Es diu Nicola Ravelli i és un empresari arrogant del que ningú al poble pot deixar de parlar, sobre tot les dones.

 El Chef
El Chef
Wroe, Simon  
Barcelona : Salamandra, 2014

En realidad, lo mío es ser escritor, pero como el éxito y la fama, que sin duda merezco, parecían demorarse, tenía que afrontar el problema más inmediato, o sea, pagar el alquiler para no tener que dormir en las calles de Camden Town, algo ciertamente desagradable para quienes tenemos la sagrada misión de ofrecer al mundo bellas metáforas. La salvación me llegó con una oferta de trabajo del Swan, un pub del barrio con ínfulas gastronómicas que me conchabó como pinche de cocina. Arte culinario, arte narrativo, actividades emparentadas, así que la cosa no pintaba tan mal hasta que descubrí, no sin sorpresa, que aquello era un auténtico infierno

 El Chef ha muerto
El Chef ha muerto
Acosta, Yanet  
Madrid : Amargord, 2011

L'investigador privat Ven Cabreira ha d'esclarir les circumstancies de la mort del millor cuiner del món, que va aparèixer asfixiat per la ingesta de pop viu a una illa de Corea del Sud (un plat tradicional coreà). En la seva cerca de sospitosos viatja als millors restaurants d'Europa fent-se passar per un inspector de la guia Michelin, encara que Ven es un tipus que només s'alimenta de favada enllaunada.

 El Club del cupcake
El Club del cupcake
Villalón, Clara P.  
Barcelona : Espasa, 2013

L'autora és una de les concursants de la primera edició de MasterChef, coneguda por la seva passió per les postres. 'El club del cupcake' es la seva primera novel·la on, amb una trama divertida i lleugera, ens mostra una comedia romàntica amb una protagonista temperamental, tossuda i genial que està obsessionada per aconseguir el somni d'obrir una botiga de rebosteria. Pel camí coneixerà molta gent que li aportarà coneixements, desencisos i il·lusions. Un camí cap a l'autonomia, envoltada d'amics, enemics, ensurts i amors inesperats.

 El Cocinero del Papa
El Cocinero del Papa
Guzmán, Javier  
Alpedrete : La Discreta, 2012

Iñaki rebrà dos encàrrecs d'ETA al llarg de la seva vida: un quan era un jove aprenent de cuiner al País Basc i un altre ja a la maduresa, quan l'organització el descobreix al davant d'un exquisit restaurant a un poble de Terol. Però com podia imaginar Iñaki que el Papa voldria passar per allà i que ell hauria d'ocupar-se del menjar? Un thriller desenfadat amb la cuina com a protagonista i sota l'excel·lent ploma de Javier Guzmán.

 El Cuiner del Dux
El Cuiner del Dux
Newmark, Elle  
Badalona : Alisis, 2009

Ambientada en la Venècia del Renaixement, El cuiner del dux narra la història d'un orfe que es dedica a sobreviure amb el què roba de les parades del mercat i de les sobres que troba entre les escombraries. La seva vida dóna un tomb quan el cuiner del dux l'agafa perquè treballi amb ell i, poc a poc, s'introdueix en l'art de la cuina. La polarització entre l'opulència del palau del dux i les misèries dels carrers marginals de Venècia configuren l'escenari d'una aventura que es basa, com la majoria de novel·les d'aquest estil, en la lluita per aconseguir el coneixement (en aquest cas, un llibre amb poders màgics). l'amor, l'amistat i la fidelitat vers el mestre del protagonista són elements secundaris que donen color a la història. Cal destacar també el paper de la cuina, que en aquest cas crea situacions un xic meravelloses -com per exemple el fet d'aconseguir que les persones actuïn tal i com vol el cuiner en funció del tipus de menjar-. És una novel·la tipus "Matilde Ascensi", destinada als amants de les històries d'aventures que transcorren en èpoques passades.

 El Festín de Babette
El Festín de Babette
Dinesen, Isak  
Madrid : Nórdica Libros, 2006

En un aïllat poble de pescadors a la costa danesa, la comunitat practica, en el sentid més estricte, els principis religiosos que el pastor ha predicat durant anys. Quan aquest mor, les seves dues filles continuen endavant am la seva obra i la seva paraula. Al 1871, durant la guerra franco-prusiana, una jove francesa troba refugi a l'austera llar de les dues germanes. La seva arribada al poble representa l'aparició de l'estrany al paradís. Malgrat que la jove conviu durant catorze anys amb ells, els fidels adeptes a la paraula de Déu la consideren un ens aliè a la gràcia divina. Un dia, Babette desitja agrair la seva hospitalitat oferint-los un banquet en honor del difunt pare.

 El Lladre de pastissets
El Lladre de pastissets
Camilleri, Andrea  
Barcelona : Edicions 62, 2000

En aquesta ocasió el comissari ha d'investigar l'assassinat d'un comerciant jubilat. L'amant, una jove tunisiana desapareguda després del crim, és l'objecte de totes les sospites. No obstant, les indagacions guien a Montalbano cap al tèrbol món dels serveis secrets i la seva bruta guerra contra el terrorisme internacional. Alhora, la trama ens reserva sorpreses inusitades, com un Montalbano profundament commogut pel destí del fill de la jove acusada fins al punt de proposar matrimoni al seu tan pacient com llunyana companya Livia.Com totes les obres de Camilleri que tant gaudeixen els seus centenars de milers de lectors a tot el món, El lladre de pastissets és un irònic però tendre recorregut per la cara més humana de l'homo sapiens, amb personatges el realisme sorgeix precisament de la penetrant i compassiva mirada del senyor Salvo.El dur univers de la immigració il·legal, dels barris populars mediterranis, dels freds buròcrates al servei de l'Estat, o el de la solidaritat femenina apareixen plasmats amb sorprenent nitidesa en cadascuna de les escenes de la novel·la, convertint inevitablement en testimonis i còmplices no només de la intriga sinó també d'un entorn que acaba sent sorprenentment familiar.

 El que hem menjat
El que hem menjat
Pla, Josep  
Barcelona : Destino, 2005

Si haguéssim de recordar tot el que hem menjat i sentit a la nostra vida, seria un repte més que impossible. Només Joseph Pla podia crear tal obra mestra, plasmant sobre el paper les sensacions palatals que la seva memòria havia atresorat durant tota una vida. Unint els diversos apunts gastronòmics i secrets culinaris que s'ofereixen en aquest llibre, podria recompondre's amb tota la seva riquesa de matisos, la vella cuina familiar del Mediterrani. La cuina autèntica, sense pressa i amb amor al proïsme que reclamava Pla, sembla renéixer en el present amb aquests records culinaris. Les empremtes del què hem menjat han quedat al nostre paladar, i aquestes son les seves histories.

 El Somriure de les dones
El Somriure de les dones
Barreau, Nicolas  
Barcelona : Columna, 2012

L'Aurélie Bredin, responsable del restaurant Le Temps des Cerises després de la mort del seu pare, no és de les que creuen que les coses passen perquè sí. Un dia gris de novembre en què l'Aurélie se sent més deprimida que mai, descobreix un llibre titulat El somriure de les dones. Empesa per la curiositat, comença a llegir-lo i troba un passatge que parla del seu propi restaurant. I el que ara més desitja del món és conèixer l'autor del llibre, que l'ha salvada sense saber-ho. Li agradaria donar-li les gràcies i convidar-lo al seu restaurant. Però l'André, l'editor que publica el tímid autor anglès, es nega a fer arribar una carta al misteriós personatge. Tot i això, l'Aurélie no es dóna per vençuda i un dia rep una carta de l'esquiu autor. És llavors quan el destí es posa en marxa i conspira una trobada ben diferent de la que ella mai s'hauria imaginat...

 El Último banquete
El Último banquete
Grimwood, Jonathan  
Madrid : Alevosía, DL 2014

Jean Marie Charles d'Aumout és moltes coses. Orfe, soldat, diplomàtic, espia, amant i xef. Amb la Il·lustració, l'exquisida decadència de Versalles i la Revolució francesa com a teló de fons,

El último banquete explica la seva historia, que és la historia de la seva cerca per conèixer el món a través dels seus innumerables i sorprenents sabors. Jean-Marie, marquès d'Aumout, ho cuinarà ho provarà absolutament tot al seu periple cap al darrer banquet… Les seves receptes de vegades resulten suculentes i altres tremendament desconcertants. Quan no busca obsessivament un nou sabor, D'Aumout és un amigo lleial, un marit enamorat, un pare afectuós i un amant audaç, que manté correspondència amb Voltaire i amb el Marquès de Sade, es converteix en el favorit del Delfín i en amic de Benjamin Franklin, frustra un alçament e pagesos i desenvolupa un paper decisiu a la guerra de la independència de Còrcega, la Revolució és a l'aire, i el país es lleva amb una gana diferent.

 El Último chef chino
El Último chef chino
Mones, Nicole  
Alella : Nabla, 2008

Als mesos previs als Jocs Olímpics de Pequín, Maggie, una crítica culinària nord americana de 40 anys i vídua des de en fa dos, rep una demanda de paternitat interposada a la Xina contra el seu home, la qual cosa pot suposar la pèrdua de la meitat de la seva herència. Maggie viatja a la Xina per solucionar la demanda i de pas realitzar un article sobre Sam Liang, un gran xef xinès que aviat obrirà un restaurant. La vida de Maggie dona un tomb quan descobreix secrets importants del passat del seu marit i quan sorgeix entre ella i Sam alguna cosa més que una simple amistat. Una novel·la per alimentar la ment, l'estómac i l'esperit.

 Fabada a muerte en cocina fusión
Fabada a muerte en cocina fusión
Falsarius Chef  
El Puerto de Santa María : Compañía Oriental de la Tinta, 2011

Imagineu una escena del crim d'allò més dantesca: un cadàver apareix tancat al petit lavabo d'un tren que avença cap a Madrid, al seu costat hi ha una llauna de conserves buida i un sospitós cuiner amb les mans cobertes de sang, que porta unes ulleres de plàstic i un nas postís. Així comença la sorprenent novel·la de Falsarius Chef, l'autor de 'Cocina para impostores', un dels llibres de cuina més populars i divertits. Un relat que ens porta al curiós i exclusiu món de la 'cuina fusió', mentre narra la curiosa gesta de preparar una gegantina favada amb fins benèfics.

 La Cocina del azafrán
La Cocina del azafrán
Crowther, Yasmin  
Madrid : Siruela, 2006

Un dia de tardor, a Londres, els foscos secrets i l'obscur passat de Maryam Mazar surten violentament a la llum, amb tràgiques conseqüències per a la seva filla embarassada, Sara, y el seu nebot Saeed, que acaba de quedar orfe. Destrossada per la culpabilitat, Maryam no troba més solució que deixar la comoditat de la seva llar per tornar a Mazareh, el remot poble de l'Iran on va començar la seva història. Allà haurà d'enfrontar-se al seu passat. Sara la segueix per entendre les arrels de la seva infelicitat. Lluny dels carrers de cases adossades de Londres, a un país de muntanyes coronades de neu i planes escombrades pel vent, descobrirà al final el terrible preu que Maryam va haver de pagar por la seva llibertat, i l'amor que va deixar enrere. La cocina del azafrán és una història sobre famílies i amants: com fereixen, traeixen i es vengen uns dels altres; com la pèrdua individual i l'exili es suporten a un preu terrible; com de vegades sembla gairebé impossible la possibilitat de reconciliació si aquesta ha de salvar les distancies entre continents i generacions. El llibre es mou entre el Londres urbà y l'Iran rural, i descriu la difícil relació entre dues cultures tan distintes i distants

 La Escuela de ingredientes esenciales
La Escuela de ingredientes esenciales
Bauermeister, Erica  
Madrid : Suma de Letras, 2011

A a cuina de Lilian tots els assistents participen i gaudeixen del seu coneixement. Ella els guia cap a un plaer inexplorat per ells, que no és només el de menjar, sinó també el de cuinar i conèixer els aliments que els nodreixen. Així els encoratja a cuinar amb temps i sense presses, per gaudir més de l'experiència, els ensenya a cuinar plats del dia de San Valentí i fins i tot a preparar menjar ràpid, sempre respectant la seva puresa i qualitat. A la cuina els personatges es troben entre ells i amb la seva pròpia vida personal. Lilian no és una guru ni una guia espiritual, però d'alguna manera acompanya als que assisteixen a les seves classes en una espècie d' escola de vida.

 La Señora de las especias
La Señora de las especias
Divakaruni, Chitra Banerjee  
Barcelona [etc.] : Ediciones B, 2000

Una mujer de origen indio, a la que se conoce por el nombre de Tilo, posee una pequeña tienda de especias en Oakland. Su penetrante mirada es capaz de vislumbrar los deseos y las carencias del cuerpo y el alma humanas, y a partir de ahí, encontrar la hierba que les pondrá remedio. En su camino se cruza un hombre joven y apu esto, pero desorientado y en pos de una serenidad, que no encuentra, que hará renacer en ella un deseo que ninguna especie consigue calmar.

 Les Set aromes del món
Les Set aromes del món
Bosch, Alfred  
Barcelona : Planeta, 2004

Un tal Fèlix Dufoy viatja a set racons del món, a la recerca del millor cafè. En realitat, el protagonista busca la seva pròpia identitat. Uns fets misteriosos han sacsejat la seva infantesa, i partir d'aleshores prova de reconciliar-se amb la seva personalitat. El viatge el porta al Londres purità, l'Istanbul dels harems, l'Aràbia feliç, l'Abissínia en convulsió, la Negreria profunda, el París de Voltaire i el Pernambuco colonial. Són set paisatges, però també set històries, set aromes literaris i set indrets llegendaris de la història del cafè.

Tenim alhora un viatge iniciàtic, un culte temàtic i un passeig per les civilitzacions del món. L'obra no reivindica el mestissatge cultural, sinó tot el contrari: reclama la singularitat, les belleses estranyes que converteixen el món en un lloc plural i divers, o sigui ple d'aromes. Les set fragàncies principals serien les que, segons els autors d'època, es condensaven en el cafè, i que a Les Set Aromes del Món són aprofitades per evocar cada un dels escenaris principals: el vinagre a Londres, la menta a Istanbul, la flor a Aràbia, el mesc a Abissínia, l'èter a Negreria, la fetor a París i la càmfora a Pernambuco.

Al final, els set teatres de la novel·la porten a un desenllaç inesperat, que relliga l'acció i els set escenaris, tot resolent els misteris de Fèlix Dufoy.

 Les Tres glorioses
Les Tres glorioses
Luján, Néstor  
Barcelona : Cercle de lectors, 1993

Nèstor Luján converteix en matèria narrativa un tema que coneix a fons com a gastrònom, i en el marc de les vinyes més famoses (Borgonya) dibuixa una sèrie d'esplèndids personatges, i teixeix, amb fils irònics i sentimentals, una història on l'amor a la cultura, l'amor al vi i -si es pot dir així- l'amor a l'amor són protagonistes. Les tres glorioses és un cant a l'alegria de viure i a la llibertat que aquells nois barcelonins endevinaven, l'any 1961, més enllà de la frontera.

 Un Cadáver entre plato y plato
Un Cadáver entre plato y plato
Hillenbrand, Tom  
Barcelona : Grijalbo, 2013

Uns quants morts però poca sang, como no sigui la que fa servir el cuiner i protagonista Xavier Kieffer per preparar el millor Civet de lièvre de Luxemburg al seu restaurant Deux Églises.

Xavier Kieffer, que es va atipar de l'exigència i l'estrès de la seva etapa como a xef estrella dels restaurants més coneguts de França, i obviant la fama i el glamur de la "haute cuisine" i els seus forts interessos econòmics, ha tornat a l'essència de la cuina sense additius teatrals. Al seu petit restaurant al cor de Luxemburg, el Deux Églises, aposta per recuperar sabors genuïns i elaborar receptes de sempre, fetes amb productes de proximitat. No té cap estrella però el seu treball l' ha fet guanyar una fidel i agraïda clientela.

 Un Festín para el rey :
Un Festín para el rey :
Rodik, Belinda  
Barcelona : Edhasa, 2006

Belinda Rodik es basa sobre tot a la vida dels cuiners més creatius i famosos del segle XVII, Pierre la Varenne i Marc-Antoine Careme, per a la creació del seu protagonista, Nikolaus Pirment, un home que en la seva primera joventut va conèixer de primera mà la fam provocada per la Guerra dels Trenta Anys i que en aquests moments va decidir dedicar-se a la gastronomia. La seva és una ràpida carrera d'ascensos que permet a l'autora mostrar l'extraordinària consideració social dels cuiners a la cort, fins i tot el seu valor polític, i mostrar algunes curiositats respecte al que es menjava en aquella època (segona mitat del segle XVII). El dur aprenentatge, les rivalitats entre cuiners o les convencions socials a les corts europees son altres aspectes mostrats mitjançant una novel·la amb molt bon ritme narratiu.

 Una Chef con estrella:
Una Chef con estrella:
Nelson, Jenny  
Madrid : Maeva, 2014

La protagonista d'aquesta novel·la porta anys treballant molt dur per ser una de les millors xefs de Manhattan, i a més és a punt de casar-se amb l'home de la seva viva. Tot queda truncat quan una crítica demolidora ensorra la seva carrera professional, i conèixer una cara desconeguda del seu promès fa que definitivament la seva vida es vingui avall. Fent un esforç per reposar-se i començar de nou, decideix matricular-se a un curs de cuina a la Toscana i aquest nou repto li aportarà la inspiració necessària per descobrir el que vol de veritat. Un nou renéixer on el menjar serà el millor recolzament per aquesta experta cuinera.

 Una Golosina
Una Golosina
Barbery, Muriel  
Barcelona : Zendrera Zariquiey, 2008

El cèlebre crític gastronòmic, amo i senyor de les més importants taules de França, amb potestat per fer i desfer reputacions, es troba a les portes de la mort. Una obsessió li prem el cor: el record d'un sabor oblidat. Des de la seva habitació, a la rue de Grenelle, desgrana els seus records, busca desesperadament aquell sabor de la infància. La cerca d'aquest sabor original i meravellós que bé podria ser una gormanderia, és l'excusa per recórrer l'itinerari d'una existència consagrada a la gastronomia. L'autora descriu els plaers de la taula amb tal voluptuositat i sensualitat que aconsegueix excitar les papil·les gustatives. Una golosina, es un dolç per al nostre paladar de lector que cal que assaborir des de la primera mossegada...

 Zapatos de caramelo
Zapatos de caramelo
Harris, Joanne  
Barcelona : Grijalbo, 2007

Torna l'encant de Chocolat, amb París com a teló de fons. Vianne ha canviat de vida. Ara es diu Yanne, regenta una xocolateria a Montmatre i té una segona filla, fruit de la seva relació amb l'atractiu gitano Roux. Només vol passar desapercebuda, i el seu comportament és més convencional i controlat. Però la seva encantadora ajudant Zozie resulta ser una veritable harpia que vol apoderar-se de la seva vida. Només el maco Roux podrà ajudar la Yanne a defensar el que es seu i a recuperar els seus poders màgics per tal que la malvada bruixa Zozie rebi el seu merescut.

Torna a l'inici