Piu-Piu Reportage

Visca la música
Visca la música

Els nens contents amb música

L'infant creix bressolat pels batecs del cor de la mare i ja dins del seu ventre percep sons i moviments que l'acostumen als esdeveniments ritmats.

Quan neix, als ritmes interns, ens caldrà sumar-hi els externs: el dia, la nit, les setmanes, les estacions..., i els ritmes socials: l'alletament, el dormir, el bany.

Totes les literatures tenen un corpus de cançons, cantarelles i jocs per a ajudar els infants a posar ordre i ritme al seu caos.

Rodolins, jocs de dit, moixaines, música, imatges que es transformen, onomatopeies, repeticions..., tot això ajudarà l'infant a mesurar el temps, a crear rutines per a organitzar el seu dia a dia, a conèixer el silenci, a diferenciar l'acció de l'espera.

I, sobretot, a descobrir el gust, la textura i el so de les paraules. En les primeres etapes la musicalitat esdevé més important que el significat. Però de mica en mica l'infant passarà del plaer d'aquesta rima a l'emoció del joc i de la paraula justa que fa possible el rodolí.

Seguint el quiquiriquic, o l'oic-oic, el quac-quac o el ric-ric dels nostres llavis, l'infant descobreix, astorat, que ell també pot fer sons amb la boca. Aquests sons i els contes amb repeticions convida els més petits a experimentar amb la parla.

La tasca dels adults d'alimentar els menuts de paraules i gronxar-los amb la seva musicalitat.

Cal tenir present que el diàleg que manté l'adult amb l'infant serà decisiu per al desenvolupament motor, cognitiu i afectiu del nadó i marcarà el seu esdevenir.

Autor: Equip de guies Nascuts per llegir

Mira la resta d'articles de Piu-Piu

Source: