Ciència Ciutat Saludable
BiblioLab Ciència Ciutat Saludable II
Biblioteques participants
- Biblioteca Marc de Cardona (Cardona)
- Biblioteca Joan Triadú (Vic)
- Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer (Sant Boi de Llobregat)
- Biblioteca Josep Janés (L'Hospitalet de Llobregat)
- Biblioteca Can Peixauet (Santa Coloma de Gramenet)
- Biblioteca Vilapicinia i la Torre Llobeta (Barcelona)
Col·laboradors:
- Fundació Privada Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal)
- Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI) Obra Social La Caixa
- Consorci de Biblioteques de Barcelona
Documentació
- Descripció del projecte
- Sessió de presentació del projecte (febrer 2020)
- Bloc Ciència Ciutat Saludable II. Web del projecte que recull totes les dades, idees, propostes, creacions i alternatives urbanes.
- Guia d'usuari de l'Smart Citizen Kit. Inclou informació bàsica de com plantejar un projecte i instruccions de com configurar-lo.
- Pasando a la acción: la ciudadanía se moviliza con BiblioLab para pensar ciudades más saludables. Post de Celia Santos, tècnica de divulgació científica d'ISGlobal (2021)
- Estudi d'impacte, Collblanc - La Torrassa. Projecte Ciència Ciutat Saludable (2021). Coordinadora d’AMPAs Endavant dins del marc del Procés Comunitari de Collblanc –
La Torrassa
Període d'execució
- gener 2019 - gener 2021
Descripció
Segona edició del projecte pilot d’innovació social BiblioLab Ciència Ciutat Saludable, desenvolupat per IS Global, que vol donar respostes a partir de la ciència ciutadana i la co-creació a les inquietuds dels ciutadans vers el medi ambient i la qualitat de l’aire i, a l’hora, fomentar el coneixement sobre la salut urbana.
En aquesta segona edició s'ha ampliat la col·laboració al Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI) del Departament d'Interculturalitat i Cohesió Social de l'Obra Social "la Caixa" i el Consorci de Biblioteques de Barcelona per donar-li una dimensió més comunitària. El projecte es realitzarà a sis biblioteques ubicades en territoris on treballa el Projecte ICI aprofitant que ja està en marxa un procés comunitari que ajuda a la creació de la convivència intercultural, en territoris d’elevada diversitat.
L'objectiu és ampliar al màxim l’impacte amb la ciutadania, fomentar la biblioteca com a espai de generació de coneixement científic amb projectes de ciència ciutadana per contribuir a crear una societat més oberta, més participativa i més inclusiva.
A cada biblioteca es formarà una comunitat de treball constituïda per la biblioteca, l'entitat social referent del Projecte ICI, tècnics municipals i ciutadans que plantejarà un repte ambiental comunitari. S'organitzarà un cicle de tallers de ciència ciutadana que permetran mesurar i obtenir dades en relació al repte plantejat. Posteriorment, mitjançant un taller de co-creació artística es treballarà una possible solució al repte plantejat per transformar la ciutat en un entorn més saludable.