Centenari Joan Vinyoli


Joan Vinyoli i Pladevall (Barcelona, 3 de juliol de 1914 - Barcelona, 30 de novembre de 1984) fou un poeta català. Fortament influenciat per Rainer Maria Rilke, va començar a escriure incitat per una frase del mateix:

«La poesia no és cosa de sentiments sinó d'experiències» — Rainer Maria Rilke

Durant la dècada de 1950 va començar a guanyar els primers premis de poesia, tot i que el reconeixement públic li arribà a principis dels anys 1970, amb el poemari "Tot és ara" i res. Entre 1970 i 1984 va publicar regularment i va rebre diversos reconeixements. Va morir el 1984. La seva obra poètica relaciona la seva trajectòria vital amb la seva obra, amb un cert sentit místic on es pregunta per la fe. T'oferim una selecció de recursos per conèixer el poeta i el seu entorn.


«La poesia allunya de les aparences i fa propera la realitat»

Fragment del poema "No res, un fum" del llibre "Encara les paraules" (1973)


Conte "Un mar d'històries. Joan Vinyoli"

 

L'Ajuntament de Begur posa a disposició dels ciutadans el conte "Un mar d'històries. Joan Vinyoli", un recorregut per la vida de l'escriptor amb textos de Cristina Palomar i il·lustracions d'Isabel Mestras que s'adreça als més petits.

Descarrega't aquest conte en pdf

 

 

A les biblioteques trobaràs"Poemes"
 

"Poesia completa"

"Domini màgic;
Passeig d'aniversari 
"

"Antologia poètica"
Xavier Macià

"Les hores retrobades"
 


"Tot és ara i res"
 

 

"Joan Vinyoli "[audiollibre]

 

"Núria Candela diu Joan Vinyoli"

 

"Cants d'Abelone"
Maria del Mar Bonet
Rafael Subirachs

"Joan Vinyoli"
 Cristina Palomar

 

Més informació:


 

Guies de lectura


 

Rutes poètiques

Itinerari poètic a Santa Coloma de FarnersItinerari poètic a Begur


 

Recursos web


 

Vídeos


Programa Via Llibre TV3

 

Un dels grans de la poesia catalana, Joan Vinyoli. Aquest 2014 es compleixen cent anys del naixement del poeta i serà l'Any Vinyoli. Per saber més sobre l'home i el poeta anirem a Santa Coloma de Farners i parlem amb el seu fill, el periodista Albert Vinyoli, i amb el comissari de l'Any Vinyoli, el poeta Jordi Llavina.

 

Ruta Poètica Joan Vinyoli. TV Costa Brava, 2011

Veure el vídeo

Joan Vinyoli (1914-84) va arribar a Begur l'agost del 1954 i va repetir cada estiu fins al 1978, amb la seva família i amics. Les estades a Begur van marcar profundament l'obra del poeta. Enguany, Begur enceta una nova proposta de turisme cultural: una interessant ruta literària pel Begur que va freqüentar Joan Vinyoli: Les dues cases on va estiuejar el poeta amb la seva família i amics i que van suggerir imatges recurrents en la seva obra, els punts de trobada i reunió on el poeta llegia, escrivia o feia tertúlia amb altres intel·lectuals, els indrets i racons que van inspirar versos i moments de reflexió, com el mirador de Sant Ramon, el carrer del Castell o el mateix castell.

 

Les petjades poètiques de Joan Vinyoli. TV Costa Brava, 2011

Veure el vídeo

Begur. El poeta català Joan Vinyoli va inspirar part de la seva obra amb els racons més emblemàtics de la vila de Begur. Avui des de l'àrea de Cultura de l'ajuntament han creat una ruta poètica que ressegueix els punts que apareixen a la poesia de Vinyoli.

 

El món de Joan Vinyoli. Biblioteques públiques de Terrassa, 2014

Presentació de la vida i l'obra de Joan Vinyoli i Pladevall a través de fragments de les seves obres.