Cavalcada de Reis

La Nit de Reis és la nit més mágica de l’any. Els Tres Reis, Melcior, Gaspar i Baltasar, arriben des d’Orient a cada poble i ciutat amb les seves carrosses ben engalanades i carregades de regals i llaminadures per a  a tots els nens i nenes que s’han portat bé durant l’any. Vénen acompanyats dels seus patges que els ajuden a repartir durant la nit els regals a totes les cases. Els Reis vénen de molt lluny, fa dies que viatgen i els nens i nenes els van a rebre amb fanalets, torxes o atxes que  il·luminen el seu camí perquè no es perdin.

Us presentem una tria d’algunes de les cavalcades de reis més antigues i singulars de les moltes que es celebren als Països Catalans.

El patge Faruk a Igualada

El protagonista de la festa de Reis a Igualada, és sens dubte el patge Faruk. El dia 28 de desembre, dia dels Sants innocents, arriba el patge Faruk a la ciutat amb dos llibres sota el braç, en un hi apuntarà el nom dels nens i nenes que s’han portat bé durant l’any i a l’altra el nom dels que no han fet bondat i es mereixen una mica de carbó.  El dia 1 de gener  el patge Faruk recull les cartes que els nens i nenes de la ciutat han escrit a ses majestats els Reis d’Orient i durant els dies següents el patge envia des de l’emissora municipal de Ràdio Igualada missatges als més menuts perquè es portin bé.

Finalment, el dia de la cavalcada més de 500 patges ajuden als Reis d’Orient a repartir els regals.El més característic de la cavalcada igualadina són les llargues escales de fusta  pintades de tots colors que els patges utilitzen per arribar als  balcons dels edificis del centre de la ciutat.

 

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Les atxes de barballó de Taradell

Els nens i nenes de Taradell no reben a ses majestats  els Reis d’Orient amb els fanalets tradicionals sinó amb atxes de barballó enceses. Per preparar l’atxa, cal anar a collir el barballó al bosc unes setmanes abans i deixar-lo assecar per després fer-ne rams o feixos que  lligats amb cordills formaran la  torxa o atxa. Quan arriba la nit de Reis i sonen les sirenes de les antigues fàbriques tèxtils de Taradell vol dir que els Reis ja s’acosten al poble i és llavors quan les atxes s’encenen per il·luminar el camí a ses majestats. L’aroma que despren el barballó perdura durant tota la mágica nit de reis.

 

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

El Patge Xiu-xiu a Terrassa

El patge del rei Gaspar és Hassim Jezzabel, més conegut com a patge Xiu-xiu  entre els nens i nenes perquè  diuen que xiuxiueja al rei Gaspar quins nens i nenes de la ciutat  no s’han portat prou bé per rebre regals i llaminadures la Nit de Reis. El patge Xiu-xiu arriba a la ciutat des del 1951 cada  26 de desembre per llegir el missatge dels reis d’Orient  i recollir les cartes que els nens escriuen a ses majestats. Fins la mágica Nit de Reis, diuen que s’instal·la a la Font Vella, que ho vigila tot des dels terrats de la ciutat. També envia  a través de la ràdio  i la televisió locals missatges a tots els nens i nenes.

 

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Una de les cavalcades més antigues de Catalunya és la de Sant Vicenç dels Horts, coneguda des de l’any 1896. La iniciativa va partir de la familia de recaders Prats i Boix que al damunt d’un carro els tres Reis d’Orient van repartir joguines als nens i nenes. A partir dels anys 70 del darrer segle, les carrosses  i els trons reials són els elements principals de la cavalcada en la que hi participen moltíssims voluntaris. Actualment hi desfilen més de 15 carrosses i el més emocionant i màgic és que els nens i nenes s’acosten als trons reials a entregar en mà  la seves cartes als reis.

 

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

La cavalcada de Reis d’Alcoi és una de les més antigues de l’estat doncs està documentada ja a l’any 1866. El novembre de 2001, la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi va merèixer la declaració de Festa d'Interès Turístic Nacional. La música del Mesies de Haendel acompanya al seguici reial mentre Melcior, Gaspar i Baltasar baixen dels seus camells i es disposen a fer l’adoració al nen Jesús i el cel s’il·lumina amb focs d’artifici i la llum de les bengales que porta el públic. Les bandes musicals acompanyen les carrosses durant  tot el recorregut i els patges amb les seves escales pugen fins els balcons per portar els regals a totes les cases.
 

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 03/01/2017 Última actualització: 05/01/2017